de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
În toată lumea sunt tot mai multe persoane singure - nu fortuit, ci prin alegere personală. Această opoțiune de a sta în afara unui cuplu i-a determinat pe cercetători să se întrebe dacă acești oameni sunt mai (ne)fericiți decât ceilalți…
Tot mai puțini oameni se căsătoresc
Cercetătorii canadieni afirmă că scăderea numărului de cupluri, manifestată în întreaga lume, se datorează schimbărilor societale. Datele arată că sunt tot mai puține persoane care se căsătoresc, iar unele divorțate aleg să rămână singure. „Tendințele în materie de divorț i-au făcut pe oameni să se gândească foarte atent la ceea ce își doresc în viața lor și cu ce fel de persoane vor să-și unească destinele”, susține specialistul Yuthika Girme, de la Universitatea Simon Fraser, din British Columbia. Ca urmare, în ultimii ani, mai multe studii despre cei necăsătoriți s-au concentrat în mod special pe starea acestora în legătură cu bunăstarea și fericirea.
O alegere generată de felul de a fi
Așa cum era de așteptat, concluziile cercetărilor au arătat că persoanele care sunt singure, dar își doresc în forul interior să fie într-o relație, sunt mai nefericite - specialiștii canadieni au numit sentimentul „atașament cu anxietate”. Pe de altă parte, persoanele predispuse la a fi singure sunt mult mai fericite astfel, alegerea personală fiind în concordanță cu felul lor de a fi. În același timp, în ciuda cercetărilor care sugerează că relația de cuplu a unei persoane nu determină neapărat cât de fericită este aceasta, specialiștii subliniază că societatea a întărit valorile relațiilor romantice și ale căsătoriei, în special prin intermediul produselor culturii pop și, mai mult, este concepută pentru a sprijini oamenii aflați în relații de cuplu.
„Datele noastre sugerează că nu este vorba despre faptul că intrarea într-o relație îi face pe oameni fericiți, ci că oamenii fericiți au o predispoziție mai accentuată să intre în relații“ Yuthika Girme, Universitatea Simon Fraser, Canada