de Roxana Istudor şi Adrian Barna
A fi mai iertător cu propriile (mici) neajunsuri într-o relație romantică poate susține fericirea în cuplu, arată rezultatele unui studiu recent, derulat în cadrul Universității „Otto Friedrich”, din Bamberg, Germania. Rezultatele oferă informații importante pentru terapiile de cuplu, deoarece autocompasiunea poate fi… antrenată!
Beneficii pentru ambii parteneri
Publicată în revista „Personal Relationships”, cercetarea a relevat faptul că bărbații beneficiază în mod deosebit dacă partenera de cuplu este mai îngăduitoare cu ea însăși. „Compasiunea față de sine se traduce prin a avea o atitudine grijulie, bună și atentă în ceea ce privește propriile mici defecte de personalitate. Am descoperit că a reacționa cu compasiune la propriile mici defecte aduce beneficii ambilor membri ai cuplului. În acest fel, autocompasiunea unuia îmbunătățește și propria fericire, și pe a partenerului”, explică expertul Robert Körner. De pildă, antrenarea autocompasiunii poate include întrebarea „Cum m-aș comporta față de persoana iubită dacă ar fi într-o astfel de situație?”, aplicând răspunsul pentru sine.
De la rezolvarea conflictelor până la confruntarea cu gelozia
Potrivit rezultatelor unor cercetări anterioare, nivelurile de autocompasiune pot afecta bunăstarea personală și influențează felul în care oamenii experimentează relațiile romantice, cât de mulțumiți sunt în cuplu, modul în care interacționează cu partenerii - de la maniera în care rezolvă conflictele până la confruntarea cu gelozia. „Până acum, au fost efectuate în principal studii care se referă la o persoană din relație - noi am intervievat ambii parteneri”, punctează specialistul Nancy Tandler. De exemplu, poate exista o diferență între cât de plină de compasiune este o persoană după un conflict într-o relație romantică sau după un astfel de episod la locul de muncă.
Compasiunea de sine este asociată cu rezultate adaptative intrapersonale și relaționale (studiu al Universității „Otto Friedrich“, Germania)