Main menu

header

987 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Adolescenții se confruntă frecvent cu niveluri ridicate de stres și cu provocări de sănătate mintală. Cercetările specialiștilor de la Departamentul de Psihologie al Universității de stat din Arizona au arătat că susținerea din partea partenerului romantic poate anula efectele negative ale stresului, anxietății și depresiei.

Stimulează afecțiunea și bucuria

Până recent, maniera în care suportul afectiv primit de adolescenți de la partenerii romantici afectează starea mintală a tinerilor nu a fost bine înțeles, dar o cercetare recentă a relevat faptul că efectele sunt reale. Studiul publicat în revista Developmental Science a examinat dacă susținerea din partea persoanei iubite a diminuat impactul stresului tinerilor. „A simți iubire într-o relație romantică este o parte importantă a adolescenței - stimulează legăturile sociale, afecțiunea și bucuria și este esențială pentru bunăstare, inclusiv pentru sănătatea fizică și mintală și pentru satisfacția relațiilor pe termen lung. Am descoperit că, în general, nivelurile de stres zilnic ale adolescenților cresc dacă tinerii se simt mai puțin iubiți de un partener romantic și, implicit, că sentimentul unui adolescent că este susținut de partener protejează împotriva influențelor negative ale stresului”, susține profesor Thao Ha, autor al studiului.

Cel mai mare impact

Participanții la studiu au completat zilnic sondaje care au evaluat evenimentele stresante trăite în acea zi, cât de aproape a fost partenerul romantic și cât de iubiți s-au simțit, timp de 12 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că efectul unui stres de mare severitate a fost în relație inversă cu cât de iubiți s-au simțit adolescenții în relația lor romantică, un fenomen numit spillover. „Cea mai mare parte a ceea ce se știe despre stres și despre dragoste provine din cercetările efectuate la adulți, iar literatura de specialitate arată că stresul din viața de zi cu zi se revarsă în relațiile romantice și îi poate face pe oameni, inclusiv pe adolescenți, să se simtă mai puțin iubiți”, menționează Ha. Cercetătorii au examinat, de asemenea, dacă partenerii romantici, colegii sau părinții participanților au oferit protecție împotriva stresului, reieșind faptul că susținerea primită de la persoanele iubite a avut un impact mai mare decât al colegilor sau al părinților asupra adolescenților. 

„A se simţi iubiţi este o experienţă fundamentală pentru adolescenţi. Studiul nostru arată cum partenerii lor romantici au mare importanţă când vine vorba despre protecţia în faţa stresului“ (Thao Ha, Universitatea din Arizona, SUA)

Implicaţii sociale largi

Cercetătorii americani consideră că aceste descoperiri arată că relațiile romantice de susținere în rândul adolescenților pot acționa ca un tampon împotriva efectelor negative ale stresului. „Dragostea în adolescență, în care tinerii învață elemente de bază - să răspundă la suferința partenerului sau la cererea acestuia de ajutor într-un mod care să-i satisfacă nevoile -, are implicații potențiale mult mai largi din perspectivă socială și a sănătății mintale a tinerilor”, adaugă Thao Ha.