de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Numeroase cercetări au evidențiat faptul că empatia și compasiunea sunt trăsături foarte apreciate de oricine caută un partener de cuplu, dar specialiștii atrag atenția că aceasta nu este o regulă universal valabilă: compasiunea rămâne o „variabilă” în ecuația fericirii în relație.
Nu funcționează pentru toate perechile
Pe de o parte, o persoană amabilă și empatică poate fi foarte căutată pentru o relație de cuplu. Dar este compasiunea determinantă pentru atracția romantică? Potrivit specialistului Joseph Ciarrochi, de la Australian Catholic University, compasiunea se referă la o abordare bazată pe bunătate și blândețe, include atenție și sensibilitate la suferință și poate fi orientată spre sine sau spre alții, dar nu funcționează pentru toate cuplurile.
Nu garantează atracția romantică
Cercetătorii din echipa lui Ciarrochi au observat că atât autocompasiunea, cât și compasiunea direcționate spre ceilalți au prezis atracția romantică, ceea ce înseamnă că persoanele care au exprimat mai multă compasiune au simțit mai multă atracție față de partenerii lor și au avut parteneri care s-au simțit mai atrași de ei. Această constatare generală a fost observată în medie. Dincolo de această mediană, cercetătorii au identificat grupuri specifice - pentru cuplurile sinergice, compasiunea de zi cu zi fluctuează cu atracția simțită față de partener. Pentru tipurile independente, compasiunea nu s-a dovedit legată în mod sigur de atracția romantică.
Potrivit specialiștilor, dat fiind faptul că relațiile romantice fluctuează în timp, iar ceea ce face sau simte un partener îl afectează pe celălalt, și compasiunea se poate schimba, la fel ca atracția și satisfacția generală în cuplu