Main menu

header

de Daniela Purgaru

Planuri, visuri şi speranţe sunt spluberate ca un castel de nisip  atunci când aflaţi că partenerul v-a fost necredincios. „De ce?”, „De ce mie?”, „De ce m-a înşelat?”, „Oare cine a fost de vină?”, „Nu am crezut vreodată că mi se poate întâmpla aşa ceva!”, „Nu pot să accept!”, „Mă simt trădat(ă)!“… Acestea sunt doar câteva dintre replicile repetate la nesfârşit atunci când apare trădarea. Dar ce este infidelitatea şi ce trebuie să faceţi atunci când vă  confruntaţi cu ea? Psiholog Mirela Zivari (foto), de la clinica „TerapiaM”, din Bucureşti, vă răspunde la aceste întrebări.

Principala cauză a despărţirilor
Studii de specialitate, ce au la bază astfel de experienţe de viaţă, arată că infidelitatea este principala cauză a disfuncţionalităţilor în relaţia de cuplu. De aici se ajunge  de cele mai multe ori la neîncredere, separare şi, în cele din urmă, la despărţiri definitive.

Lipsa de comunicare, factorul declanşator
Dar ce este infidelitatea? Parafrazând dintr-o definiţie cu caracter ştiinţific, aceasta ne arată că suntem nestatornici în sentimente şi ne încălcăm credinţele şi jurămintele de cuplu. Ea apare atunci când comunicarea din cuplu încetează, când cei doi parteneri refuză inconştient să rezolve împreună problemele ce apar, iar fiecare caută răspunsuri în braţele altcuiva.

O tentaţie căreia puţini îi fac faţă
Fiecare aventură are istoria ei, cu detalii mai mult sau mai puţin curioase. Unii devin infideli din nevoia de a se simţi importanţi, alţii pentru că se tem că partenerul lor de viaţă începe să crească socio-profesional sau economic, alţii pentru că nu se pot acomoda cu ideea de a trăi alături de un singur partener toată viaţa sau pentru că doresc să demonstreze că încă mai au succes la sexul opus. Nemulţumirile şi sentimentele refulate duc, aşadar, în aceeaşi direcţie, astfel încât noutatea pe care o imprimă o relaţie recentă reprezintă o tentaţie căreia puţini îi rezistă.

Rezistenţa la adulter denotă o fire puternică
Rezistenţa este conferită, de fapt, de o structură psihologică puternică, nemarcată de traume emoţionale din copilărie şi din adolescenţă. În plus, rezistenţa la infidelitate este o consecinţă a unei bune relaţii de cuplu.

Mai puteţi da o şansă relaţiei
Dar ce trebuie făcut atunci când suntem înşelaţi? În acele momente avem tendinţa de a ne învinovăţi, de a lua o decizie cât mai repede. Dacă puteţi trece peste şi vreţi să mai daţi o şansă relaţiei, trebuie să ştiţi că drumul nu este uşor. Comunicarea cu partenerul despre cauzele care au declanşat situaţia de criză în cuplu şi găsirea unor răspunsuri de comun acord acceptate vor fi primii paşi înspre rezolvarea problemelor.
Însă, dacă nu puteţi trece peste, despărţirea este singura soluţie. Important este să conştientizaţi situaţia şi să ştiţi că dragostea, în multe cazuri, poate fi un adevărat drog de care să scapaţi cu greu...

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM”, din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.