Main menu

header

de Daniela Purgaru

Conform unor studii recente, cuplurile în vârstă au adesea o viaţă sexuală satisfăcătoare, dacă nu foarte bună, în pofida câtorva dificultăţi fizice.

A doua lună de miere
Statisticile arată că persoanele în vârstă de peste 65 de ani obţin între 119 şi 120 de puncte pe scara Spanier, cea care măsoară satisfacţia în relaţia de cuplu, în timp ce media naţională este de 114. Se iau în calcul factori precum satisfacţia în viaţa sexuală, dar şi comunicarea în cuplu şi funcţionarea relaţiei în general.
După ieşirea la pensie, partenerii petrec mult mai mult timp împreună. Astfel, ei pot avea activităţi comune, trăind o „a doua lună de miere”. Desigur, există şi situaţii la polul opus, când această nouă apropiere poate avea ca efect o serie de probleme, ignorate când activităţile profesionale sau creşterea copiilor ocupa mult timp.
Cercetătorii au mai observat un fenomen recent, deşi mai restrâns. Dacă în trecut persoanele bătrâne divorţau foarte rar, în prezent, între 5% şi 6% dintre cuplurile în vârstă se separă, inclusiv din cauza unor legături extraconjugale. De asemenea, un lucru bun relevat de studii este că viaţa sexuală nu mai este un subiect tabu la bătrâneţe, cum era odinioară.