Main menu

header

bogdan vladescude Daniela Purgaru

Cine nu a fost gelos vreodată? Numai cine n-a iubit, vor răspunde mulţi. Cam aşa sunt de părere şi specialiştii. Psiholog Bogdan Vlădescu îţi spune mai multe despre acest sentiment, uneori chinuitor, alteori aducător de un plus de pasiune în cuplu.

Gelozia are la bază o poveste de iubire, însă ea provine din teamă. Teama de a nu pierde partenerul de viaţă. „Dacă este în cantităţi mici, ea poate fi benefică pentru fiecare cuplu, deoarece este, până la urmă, o dovadă de ataşament, de interes. Printr-o mică scenă de gelozie partenerii îşi amintesc unul altuia că focul pasiunii se cam stinge şi trebuie reaprins”, ne-a spus specialistul.

Este alimentată de nesiguranţă
Şi totuşi, este foarte uşor să se alunece în extreme. Simplele accese trecătoare de gelozie se pot transforma în adevărate crize de frică, furie şi anxietate. „De multe ori, acestea sunt alimentate de nesiguranţă, de o proastă imagine de sine a persoanei în cauză. Ea se poate simţi ameninţată în foarte multe situaţii, fie ele fondate sau nu, şi atunci intervine teama de a-şi pierde partenerul pe care îl iubeşte şi de care este dependentă”, a completat psihologul.

Vorbeşte cu partenerul de viaţă
Dar ce trebuie făcut în cazul în care simţi că o iei razna, iar crizele de gelozie se accentuează o dată cu trecerea timpului? Iată câteva sfaturi:
- vorbeşte deschis cu iubitul/iubita şi spune-i ce anume te determină să te porţi aşa, ce ar putea face ca tu să nu te mai simţi ameninţat/ă;
- ia în calcul posibilitatea că te poţi înşela şi astâmpără-ţi furia. Tratează cu luciditate situaţia şi verifică întâi dacă suspiciunile tale sunt reale;
- acordă-i partenerului de viaţă mai multă încredere şi libertate. Pune-te în locul lui şi vei descoperi că nici ţie nu îţi va face plăcere să fii controlat/ă şi acuzat/ă mereu.

Psihoterapia poate fi de ajutor
În cazurile în care simţi că nu îţi mai poţi controla accesele de gelozie sau când iubitul/iubita depăşeşte anumite limite cu insinuările şi este afectată relaţia voastră de cuplu, apelaţi amândoi la psihoterapie. Aceasta vă va ajuta să vă redescoperiţi controlul şi să diminuaţi gândurile negative.

Pentru mai multe detalii şi întrebări pe teme de cuplu puteţi accesa pagina de internet a psihologului Bogdan Vlădescu, www.psihologbogdanvladescu.blogspot.com