Main menu

header

bogdan vladescude Daniela Purgaru

Se spune că atunci când doi parteneri au probleme în relaţia de cuplu trebuie să ia o pauză pentru a le rezolva. Dacă după aceasta se împacă înseamnă că ce a fost greu a trecut, însă dacă ruptura va fi definitivă este clar că nu erau făcuţi unul pentru altul. Relaţia se va îmbunătăţi cu adevărat în runda a doua? Psiholog Bogdan Vlădescu (foto) vă spune care sunt regulile ce trebuie respectate dacă aţi ajuns în acest moment de cotitură.

Reevaluarea sentimentelor
Pauzele într-o relaţie se iau din dorinţa de a reevalua sentimentele, pentru a obţine o schimbare benefică şi mult aşteptată de la partener. În cazul cuplurilor cu ani mulţi în spate, când relaţia este „îmbâcsită” de rutină şi monotonie, pauza este binevenită, pentru că fiecare are ocazia să îşi evalueze sentimentele faţă de celălalt, greşelile făcute şi să testeze dacă mai simte dorinţa arzătoare de a-şi revedea „jumătatea”.
În cazul cuplurilor tinere însă, de obicei, acest tip de răgaz este un motiv de „ruptură” definitivă şi chiar un pretext atunci când unul dintre parteneri nu are curaj să acţioneze direct. „În general, dacă relaţia mai are şanse, întreruperea temporară nu o afectează, dar dacă este erodată, de multe ori pauza duce la o «răcire» între cei doi parteneri şi, inevitabil, la despărţire”, ne-a spus psihologul.

Stabiliţi un termen pentru acest răgaz
Iată câteva reguli ce trebuie respectate dacă vă aflaţi într-o astfel de „pauză”:
- hotărâţi, de comun acord, un termen pentru acest repaus, astfel încât el să nu fie nici prea mare, dar nici prea mic şi să nu existe o incertitudine de genul „mă va mai suna vreodată?”;
- cel care nu a dorit pauza este bine să nu îl agaseze pe partener cu telefoane, de frica de a nu-l pierde. Acest lucru poate duce la înrăutăţirea situaţiei, deoarece acela se va simţi sufocat, nu îşi va putea evalua sentimentele în linişte şi nu va mai resimţi dorul de celălalt. Aşadar, respectaţi termenul stabilit pentru pauză;
- stabiliţi graniţele acestui răgaz dat relaţiei. Astfel, hotărâţi de comun acord cât de des veţi vorbi sau vă veţi întâlni pe perioada pauzei. Oricât ar fi de greu pentru cel care nu a dorit pauza, trebuie să respecte aceste lucruri.
După împăcare încercaţi împreună să priviţi relaţia ca pe una nouă şi să faceţi eforturi pentru ca totul să meargă bine pe viitor. Aveţi grijă cum abordaţi problemele din trecut, altfel veţi ajunge înapoi de unde aţi plecat.

Pentru mai multe detalii şi întrebări pe teme de cuplu puteţi accesa pagina de internet a psihologului Bogdan Vlădescu, ww.psihologbogdanvladescu.blogspot.com