Main menu

header

477 19 1de Dana Purgaru

„Şi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Aceasta nu este numai celebra încheiere din frumoasele povești ale copilăriei, ci și un mesaj în care credem de mici, un țel al vieții de cuplu. Dar există oare așa ceva în realitate? Câțiva oameni de știință au încercat să aducă explicații pentru a veni în ajutorul cuplurilor.

Învățați etapele prin care trece o relație

A găsi marea dragoste nu este, așa cum se crede, cel mai greu lucru, ci păstrarea acesteia de-a lungul vieții. Pentru a fi fericiți în cuplu cât mai mult timp, cei doi parteneri trebuie să cunoască etapele prin care trece o relație odată cu scurgerea timpului. Conform doctorului în psihologie Ty Tashiro, autorul cărții „Știința până la adânci bătrâneți”, în primul an de căsătorie cuplurile au un scor de 86% la capitolul fericire în căsnicie, valoare ce scade sub 50% după șapte ani, fapt ce duce la divorțul a circa 50% dintre cupluri și la separarea neoficială a 10%-15%. Cel mai îngrijorător însă este că aproximativ 7% dintre partenerii care nu divorțează se confruntă cu ceea ce Tashiro numește „nefericire cronică”.

Surpriza - elementul-cheie

De ce este fericirea în căsnicie atât de greu de păstrat? Un motiv este ceea ce oamenii de știință numesc „obișnuirea”, un alt mod de a defini plictiseala. La început, felul în care se comportă și vorbesc partenerii este romantic, dar, în timp, devine ceva „previzibil”, fapt ce are un efect negativ major. Robert Greene, autorul cărții „Arta seducției”, susține că surpriza este cheia sentimentelor romantice. „Seducția implică un anumit grad de surpriză, care este, în general, primul lucru ce dispare într-o relație și motivul pentru care seducția dispare. Totul devine familiar și nu mai ești surprins de cealaltă persoană”, scrie Greene în cartea sa.

Muncă susținută, nu emoții efemere

Pentru a afla modul în care partenerii se pot „surprinde” cât mai mult timp, au fost studiate 50 de cupluri care s-au „luat” din dragoste și alte 50 care s-au căsătorit din alte motive. Cei din a doua categorie au început relația fără a fi fericiți unul cu altul, însă, surprinzător, după zece ani erau mai mulțumiți de căsnicie decât cei din prima categorie și au rămas astfel de-a lungul timpului. Motivul este... munca. Partenerii care nu se căsătoriseră din dragoste au reușit să fie din ce în ce mai fericiți împreună, pentru că au muncit pentru a rămâne împreună și nu s-au bazat pe „magie” și emoții intense, efemere.

Încercarea de a schimba partenerul de viață, o greșeală fatală

Așadar, fericirea în căsnicie trebuie susținută activ. Cum? Conform cercetărilor în domeniu, partenerul de viață trebuie privit ca pe un obiect cumpărat, pe care nu-l mai poți schimba, care trebuie luat așa cum este. Atunci când femeile sau bărbații se concentrează pe schimbarea partenerilor de viață, succesul e din ce în ce mai scăzut, apar sentimentele negative, iar relațiile au de suferit. Conform lui John Gottman, autorul cărții „Cele șapte principii pentru reușita unei căsnicii”, 69% dintre problemele cuplurilor sunt perpetue; ele nu dispar niciodată. „Partenerii își petrec ani în șir încercând să schimbe modul de gândire al celuilalt... dar acest lucru nu se poate face. Asta pentru că majoritatea neînțelegerilor izvorăsc din diferențele fundamentale dintre ei, ce țin de stilul de viață, personalitate sau de valori. Certându-se în legătură cu aceste diferențe, ei nu fac decât să-și irosească timpul și să pericliteze căsnicia”, scrie Gottman.

Faceți cât mai multe lucruri interesante împreună

Secretul căsniciei fericite este, prin urmare, ca partenerii să accepte lucrurile care îi deranjează la celălalt, să nu încerce să le schimbe și să facă în așa fel încât să descopere din ce în ce mai multe lucruri bune despre fiecare. Iar acest lucru se poate realiza prin cât mai multe și diverse lucruri. În încercarea de a afla care activități sunt mai bune în cuplu, oamenii de știință au vrut să afle care preocupări sunt cele recomandate între cele „plăcute” și cele „interesante”. Sonja Lyubomirsky, cercetătoare în domeniul fericirii, a explicat: „Cuplurile care au experimentat împreună diverse lucruri noi, interesante, s-au dovedit mai predispuse să declare: «Mă simt fericit când fac ceva ca să-mi fac partenerul fericit» sau «Simt furnicături și inima îmi bate mai repede când mă gândesc la partenerul meu» după ce au participat împreună la acele activități”.

Oamenii de știință au și soluții concrete: partenerii pot să ia împreună lecții de dans, să participe la activități sportive - chiar extreme, să meargă la petreceri nocturne, să ia lecții de yoga, tai-chi ori qigong sau să meargă împreună la o sală de fitness, să facă expediții în natură în locuri noi, să învețe să interpreteze piese de teatru și să se joace diverse jocuri. Un alt truc deosebit de interesant și de eficient este să pretindă cât de des pot că se află la prima întâlnire. De ce? Pentru că atunci când o persoană se află la prima întâlnire încearcă să impresioneze, să se facă plăcută, să afle cât mai multe despre celălalt, iar aceste lucruri nu pot decât să ajute.

Sfaturi din înţelepciunea „bătrânilor“

Există căsătorii care rezistă zeci de ani, și toată lumea vrea să afle secretul acestora. Ei bine, iată principalele șase sfaturi ale „bătrânilor” experimentați la acest capitol:

  1. Căsătoriți-vă cu cineva care vă seamănă. Partenerii care au valori comune sunt mai predispuși să rămână împreună multă vreme și nu sunt la fel de înclinați să încerce să schimbe ceva la celălalt;
  2. Prietenia este la fel de importantă ca și dragostea romantică. Pasiunea trece printr-o metamorfoză de-a lungul timpului, dar prietenia profundă rămâne;
  3. Nu țineți scorul. Nu porniți de la ideea că fiecare trebuie să dea 50% în relație și nu considerați că trebuie să primiți exact cât investiți. Cheia succesului e ca fiecare partener să ofere mai mult decât primește;
  4. Vorbiți cât mai mult unul cu altul. Căsătoria cu o persoană taciturnă are mari șanse să se destrame repede. Partenerii care sunt foarte vorbăreți unul cu altul rezistă împreună în timp;
  5. Nu vă luați angajamentul față de partener, ci față de relație. Luați-o în serios și priviți-o ca pe ceva ce trebuie să fie solid și de lungă durată, pentru care trebuie să munciți mereu;
  6. Niciodată nu mergeți la culcare fără să spuneți „Te iubesc”; chiar dacă o spuneți printre dinții încleștați. Pentru că fiecare zi este un dar și niciodată nu puteți ști ce se va întâmpla noaptea.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Illinois au observat, în urma studierii a 220 de cupluri recent căsătorite, că partenerii care împărţeau în mod egal treburile în gospodărie aveau cele mai mari şanse la un mariaj fericit