Main menu

header

491 25 3de Dana Purgaru

Legătura de cuplu s-a degradat și nu vă mai simțiți la fel ca înainte în preajma partenerului de viață? Comunicați mai greu, vă certați des și vă atingeți din ce în ce mai rar? Această stare, de fapt, poate fi trecătoare, dar poate reprezenta și indiciul unui adevăr dureros: că a venit vremea să puneți punct relaţiei. Iată câteva dintre semnele care vă pot arăta că a sosit momentul despărţirii.

Multe critici, puțină comunicare

    1. Comunicaţi din ce în ce mai greu. Simțiți că partenerul de viață nu vă înțelege sau că nu îi pasă de ce îi povestiţi și vă vine din ce în ce mai greu să găsiți ceva de vorbit chiar și la telefon.
    2. Nu vă mai încântă gândul că ajungeţi acasă la el/ea. Înainte nu știați cum să zburați către cuibușorul vostru și să vă petreceți timpul împreună, dar acum preferați să pierdeți vremea în altă parte.
    3. Îl criticați mult pe celălalt. De câte ori îi aruncați câte o privire observați aspecte negative sau imperfecțiuni care înainte nu existau sau care nu vă deranjau la fel de mult.
    4. Vă comparați cu alte persoane. În relația voastră au început să apară expresii de genul: „De ce nu poți să fii și tu ca X?”, care nu fac decât să dea glas insatisfacției.

Doar unul trage „barca”

    1. Aveți tendința de a încerca să-l schimbați. Observați că ceea ce îi spuneți mereu partenerului de viață se traduce prin dorința de a fi altcineva.
    2. Nu mai zâmbiți la fel de mult ca înainte. Fiecare zi devine din ce în ce mai tristă, mai tensionată, nu mai râdeți împreună și nu vă mai bucurați de viață.
    3. Numai unul dintre voi se implică. Relația de cuplu este precum o barcă în care fiecare dintre cei doi are câte o vâslă. Evident, ea nu poate înainta dacă numai unul vâslește.
    4. Prietenii încep să vă evite. Atunci când apar disensiuni între partenerii de viață se întâmplă foarte des ca prietenii apropiați să nu mai vrea să stea alături de un cuplu al cărui mecanism „scârțâie” deranjant.

Asemănările devin deosebiri

    1. Nu mai aveți parte de surprize. Acele mici picanterii, cum ar fi bilețelele de amor, mesajele deocheate și cadourile primite fără un motiv anume nu ar trebui să marcheze exclusiv începutul unei relații, ci să fie o constantă în cuplu.
    2. Primiți multe acuze. Parcă nimic din ceea ce faceți nu este bine și nici nu mai știți cât timp a trecut de când ați primit o laudă.
    3. Realizați că aveți gusturi diferite. Deși la început vă uneau foarte multe pasiuni, cu timpul lucrurile s-au schimbat, și vă dați seama cât de puține mai aveți în comun.
    4. Lipsă de apreciere. Vă mândriți cu anumite realizări personale sau profesionale, dar el/ea nu vă mai laudă ca înainte și pare că nici nu-i pasă.
    5. Se mândrește că are sex-appeal. Constatați că partenerul de viață vi se laudă că are „lipici” la sexul opus și nu se mai străduiește să vă ascundă acest lucru pentru a nu vă jigni.

Planurile de viitor dispar

    1. Contactul fizic e din ce în ce mai rar. Observați că vă atingeți mult mai puțin, că nu mai există între voi gesturi tandre, săruturi din nimic și chiar și viața sexuală e lipsită de pasiune, insatisfăcătoare sau chiar a devenit inexistentă.
    2. Nu mai aveți planuri de viitor. Planificarea plină de entuziasm a concediilor, a anumitor achiziții de cuplu ori a evenimentelor la care doreați să mergeți împreună a dispărut, iar în locul ei au apărut planurile individuale, care nu-l includ și pe celălalt.
    3. Vă certați din ce în ce mai des. Disputele care înainte erau rare și de obicei se terminau într-un mod romantic s-au transformat în discuții agresive, repetitive, epuizante, fără nicio concluzie clară, cu foarte multe acuzații.

Suspiciuni și lipsă de interes

  1. Nu vă mai preocupați de aspect. Fiecare dintre voi a devenit mult mai puțin interesat să arate bine în fața celuilalt, să fie frumos îmbrăcat, să miroasă apetisant și să aibă un corp atrăgător.
  2. A dispărut stimularea intelectuală. Într-un cuplu reușit, partenerii de viață trebuie să se simtă atrași unul de altul și la nivel intelectual, să descopere lucruri interesante împreună sau să și le împărtășească.
  3. Interesul pentru celălalt a scăzut dramatic. Știți ce culoare aveau șosetele lui cu două zile în urmă? Vă amintiți ce rochie purta ea duminică? Dacă răspunsul la astfel de întrebări este „nu”, înseamnă că sunteți din ce în ce mai puțin atenți unul la altul.
  4. Au intervenit suspiciunile. Simțiți că începeți să vă suspectați „jumătatea” că v-ar înșela și nu mai există acea încredere deplină în sentimentele sale.

Când este evident că relația nu mai are șanse de reparare și sunteți nefericiți, nu faceți greșeala să amânați despărțirea în speranța că va fi mai bine sau în așteptarea momentului potrivit

PONT. Atunci când vă despărţiţi faceţi acest pas fără a vă lăsa ghidaţi de nervi, de amintiri, de suferinţe şi de promisiuni. Este un moment în care trebuie să gândiţi „la rece“, spre binele vostru individual