de Carmen Ciripoiu
Se vorbește mult prea puțin despre acestea, deși ar merita cu prisosință un raft între medicamentele din farmacia naturii. Unele se prepară ușor, altele cer oarecare migală, dar întotdeauna rezultatele finale ale tratamentului cu vinuri, cu lichioruri sau cu siropuri vindecătoare sunt mereu excepționale.
Siropul de ceapă neutralizează colesterolul
Un remediu pentru a ține stresul deoparte, dar și pentru a încetini îmbătrânirea este siropul de cătină, care previne totodată și miopia, cataracta şi glaucomul. Deoarece acționează ca un depurativ pentru curățarea organismului de substanțe toxice, acesta este recomandat și în bolile renale. Mod de preparare: 2 kg fructe proaspete de cătină se pun în blender și se pasează foarte bine, apoi se strecoară printr-un tifon. Lichidul obținut se amestecă apoi cu 1 kg miere de albine. Se administrează trei-patru lingurițe cu sirop de cătină, diluate în apă sau în ceai. Un leac de excepție pentru decongestionarea tractului respirator, pentru stimularea metabolismului, dar și pentru neutralizarea colesterolului este siropul de ceapă. Cum se prepară? Se amestecă 10 linguri cu suc de ceapă cu 20 de linguri cu miere și se lasă la păstrare câteva zile. Se consumă două-trei lingurițe cu sirop, de trei ori pe zi, în cure de două-trei săptămâni.
Lichiorul de nuci verzi tratează anemia
Prin conținutul bogat de vitamina C (de zece ori mai mult decât lămâia), nucile verzi sunt cel mai indicate pentru bolile de stomac, de intestine, de detoxifiere a ficatului, de colită de putrefacție sau de lipsa poftei de mâncare, fie că sunt preparate sub formă de tinctură, de lichior sau de sirop. De aceea, specialiștii recomandă lichiorul de nuci verzi ca un leac de excepție pentru anemie. Mod de preparare: se curăță de coajă aproximativ 20 de nuci verzi, se taie în sferturi și se pun într-un borcan cu gura largă. Peste acestea se toarnă un litru de alcool și se lasă la macerat o lună. Ulterior se adaugă două-trei cuișoare, un baton de vanilie, un baton de scorțișoară, coaja rasă de la o portocală și 500 g zahăr dizolvat în prealabil într-un litru de apă. Se depozitează în sticle închise la culoare și se păstrează la loc răcoros. Se administrează o linguriță, de două-trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează o lună.
Vinul de aloe luptă cu alcoolismul și cu astenia nervoasă
Ulcer? Gripă? Angină? Dureri de cap? Astenie nervoasă? Alcoolism? Eczeme? Reumatism? Remediul-minune în tratarea acestor maladii se numește vinul de aloe. Un kilogram și jumătate de frunze mari de aloe se dau prin mașina de tocat, se amestecă bine cu 2,5 kg miere de albine și 3,5 litri vin roșu și se pun într-un borcan, unde se lasă la macerat cinci zile. Din acest amestec se administrează o lingură, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă. Cura durează trei săptămâni. Atenție! Pe durata curei este interzis consumul de lapte și de ouă! În caz de indigestie, cel mai bun remediu este lichiorul de gutui. Se amestecă o jumătate de litru de țuică de prune cu un litru și jumătate de zeamă de gutui (obținută cu ajutorul mixerului). Se adaugă 2 g scorțișoară, 80 g cuișoare, 50 g migdale amare și puțină pudră de nucșoară. Se lasă la macerat două luni, apoi se amestecă împreună cu sirop de zahăr. Se filtrează și se păstrează la rece. Se consumă o ceșcuță după fiecare masă.
Vinul de prune uscate ajută în constipaţie
Datorită proprietăților sale diuretice și energizante, vinul de prune uscate ajută în caz de constipație și de anemie, dar este recomandat și persoanelor care suferă de gută sau de dureri reumatice. Într-un borcan se pun 300 g prune uscate, un litru de vin roșu, 120 g zahăr, 50 ml rachiu și un pliculeț cu zahăr vanilat. Se amestecă foarte bine, se lasă la macerat trei săptămâni, apoi se filtrează. Se consumă zilnic 50 ml, înainte de mesele principale. Când tulburările renale nu ne dau pace sau ne simțim extrem de obosiți, vinul de ceapă ne vine urgent în ajutor! Mod de preparare: 5 cepe rase se amestecă bine cu 100 g miere și cu un litru de vin alb și se lasă la macerat timp de o săptămână, apoi se strecoară amestecul printr-un tifon. Se recomandă 50 ml în fiecare zi, înainte de mesele principale. Iar dacă stresul bate la ușă, cel mai bun calmant este vinul de mentă. Peste două căni cu infuzie din ceai de mentă se adaugă alte două căni cu vin alb și 20 g miere. Amestecul se lasă la macerat o lună și jumătate, apoi se filtrează. Se recomandă a se consuma 50 g pe zi înainte de mesele principale.
Siropul de sfeclă roşie previne căderea părului
Spre deosebire de restul legumelor, vitaminele și microelementele prezente în sfecla roșie nu se distrug prin procesul de prelucrare termică. De aceea, siropul de sfeclă roșie este foarte căutat pentru menținerea tinereții și pentru buna funcționare a ficatului. Și un lucru foarte important: acesta previne căderea părului și apariția coșurilor. Se taie cinci-șase sfecle, se pun într-un litru de apă și se lasă să fiarbă până se îngroașă, apoi se strecoară. Se beau 150 ml sirop de două-trei ori pe zi, timp de două luni.