de Carmen Ciripoiu
L-a descoperit pe Dumnezeu, Cel care le-a creat pe toate, cele văzute și nevăzute, umblând singur prin munți. L-a găsit în cedri, în flori, în vânt și a comunicat cu El și cu nemărginirea. Este un optimist incorigibil și crede în evoluția omului pe o spirală. La 90 de ani, sfaturile și tratamentele regelui plantelor românești, academicianul Ovidiu Bojor (medalion), sunt adevărate nestemate. Renumitul doctor în farmacie, autorul a zeci de cărți și tratate de fitoterapie, cu 40 de brevete farmaceutice la activ și, cel mai important, premiat la Geneva pentru insulina vegetală, ne oferă astăzi o lecție despre cum se vindecă bolile reumatismale și ale aparatului osteo-articular. Cele mai de elită tratamente fitoterapeutice le regăsiți în rândurile de mai jos.
„Plantele nu ne vor face niciodată rău”
- Domnule academician Bojor, deși sunteți extrem de ocupat, ați avut amabilitatea de a îmi acorda acest interviu, pentru care vă mulțumesc. Înainte de toate, vreau să vă întreb: pot plantele să câștige lupta cu maladiile?
- Eu țin cont că nu există boli, ci doar bolnavi. Iar sfaturile mele sunt undeva între psihologie și duhovnicie. Vedeți dumneavoastră, când cineva îmi scrie o scrisoare, îl rog să-mi povestească și despre viața sa. Pentru că fiecare om e un caz unic. Pe de altă parte, eu sunt convins că medicina viitorului va fi cea preventivă. Plantele nu ne vor face niciodată rău. Singura ființă oribilă în natură este doar omul. Doar el are sentimente de ură, de invidie, de gelozie, de dușmănie sau de fanatism.
- Am ales să vorbim astăzi despre fitoterapia bolilor reumatismale și ale aparatului osteo-articular. Vă rog să ne spuneţi câte ceva despre acestea.
- Exceptând patologia cea mai severă, afecțiunea cardiacă, în special sub forma endocarditei, leziune care pune amprenta evoluției viitoare a bolii, celelalte forme clinice ale bolii reumatismale, localizate exclusiv la nivelul aparatului locomotor (oase, articulații, tendoane), nu au o evoluție gravă, ci una lentă, iar bolnavul o poate duce până la sfârșitul vieții. Chiar dacă față de celelalte afecțiuni remediile terapeutice în bolile reumatismale și ale aparatului osteo-articular sunt destul de reduse, scoarța de salcie face adevărate minuni. Se prepară un decoct din două linguri cu coajă uscată mărunțită la o cană cu apă, din care se consumă cinci-șase linguri pe zi. La fel de utilă este și pulberea din scoarță de salcie, o jumătate de linguriță, de trei ori pe zi.
„Ideal este și decoctul de paie de ovăz sau din flori de fân”
- După ce am răsfoit câteva dintre însemnările dumneavoastră, am descoperit că aveți multe formule magice…
- O primă rețetă foarte utilă v-o prezint acum. Aveți nevoie de 20 g flori de gălbenele, 30 g flori de crețușcă, 20 g rădăcină de ciuboțica-cucului și 30 g coajă de salcie. O lingură cu amestec din aceste plante se ține timp de opt ore într-o cană cu apă, la temperatura camerei. Apoi se aduce la punctul de fierbere, un minut, se lasă în repaus alte zece minute și se filtrează. Pentru adulți se recomandă o cană, după mesele principale, iar pentru cei mici, o jumătate de cană, după cele trei mese principale. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere.
- Dar ca remedii externe de succes?
- Pentru uz extern, atât în formele de reumatism acut, cât și cronic se folosește un preparat din coada-calului, 200 g plantă la trei litri de apă. Compoziția se fierbe un sfert de oră, se filtrează, apoi se adaugă în cada de baie. Preparatul dă rezultate excelente și în cazul nevralgiilor, edemelor sau trombozelor, neurodermitelor, eczemelor cronice sau escarelor. Excelent este și decoctul de paie de ovăz sau din flori de fân, o jumătate de kilogram la cinci litri de apă. Se fierbe 15 minute, se strecoară și se adaugă în apa de baie. Tot extern, recomand un extract concentrat din ace de pin sau din ulei de pin (diluat, 5 ml ulei la 50 ml alcool concentrat), care se adaugă tot în apa de baie.
„Mesteacănul este de real ajutor în poliartrita cronică evolutivă”
- Cum debutează poliartrita cronică evolutivă? Există semnale care ne pot pune pe gânduri?
- În cele mai multe cazuri, această boală debutează ascuns. Un prim semnal este anchilozarea articulațiilor cu înroșire și durere. În același timp, boala este însoțită de rigiditate matinală, dureri la deplasare, edeme ale articulațiilor, noduli subcutanați, demineralizarea oaselor. Dar și pentru această maladie există remedii fitoterapeutice foarte bune.
- Care sunt acelea?
- Este vorba despre decoctul din mesteacăn, care le este de un real ajutor celor bolnavi. Trebuie să combinați 20 g frunze de mesteacăn cu 20 g osul-iepurelui, 10 g rădăcină de violete, 25 g rădăcină de păpădie și 25 g rădăcină de brusture. Se prepară un decoct dintr-o lingură cu amestec de plante la o cană cu apă. Se consumă două căni pe zi, timp de două săptămâni. Această rețetă fitoterapeutică este utilă și persoanelor cu afecțiuni renale, nefiind iritantă pentru parenchimul renal. O altă rețetă care stimulează organele excretoare precum intestinele, rinichii, pielea și plămânii se obține din 25 g frunze de mesteacăn, 25 g flori de coada-șoricelului, 20 g coada-calului, 20 g rădăcină de osul-iepurelui, 3 g coajă de crușin, 2 g boabe de ienupăr și 5 g fructe de coriandru. Se prepară un decoct scurt (se fierbe doar zece minute) dintr-o lingură cu amestec de plante la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
„Foarte importante sunt şi băile locale calde cu nămol şi cu sare marină“
- Cât de importante sunt băile locale calde în tratarea bolii?
- Foarte importante, de aceea recomand ca tratamentul fitoterapeutic să fie combinat cu alte procedee naturale: căldură prin băi calde la aproximativ 40 de grade Celsius, cu nămol, cu sare marină, cu produse apiterapeutice, aromoterapie și un regim alimentar fără sare, vegetarian, cel puțin o lună. De asemenea, pentru durerile reumatice acute, localizate în zona articulațiilor mici, recomand următoarea formulă, obținută din 15 ml tinctură de ardei iute, 25 ml tinctură de muguri de plop, 2 ml ulei volatil de ienupăr, 3 ml ulei volatil de mentă, 5 ml ulei volatil de molid și 50 ml alcool de 95 de grade. Tinctura de ardei iute se prepară din 10 g ardei iute la 90 ml alcool de 70 de grade, iar tinctura din muguri de plop, din 20 g plantă la aceeași cantitate de alcool, prin macerare timp de opt zile. Se filtrează și se păstrează la sedimentare timp de patru zile. Uleiurile volatile se diluează în cantitatea de alcool din formulă și se amestecă bine cu cele două tincturi. Se fac fricționări la locurile dureroase și se acoperă cu un pulover.