Main menu

header

   Nalba este o plantă medicinală foarte folositoare pentru sănătatea noastră, putând fi folosită în diverse forme: infuzie, macerată la rece, pentru clismă şi cataplasme. Interesant este faptul că numele de „nalbă” acoperă mai multe soiuri de plante înrudite şi asemănătoare ca efect atunci când le folosim în fitoterapie. Pe meleagurile noastre există trei tipuri de nalbă, cu efecte benefice în tratarea diverselor afecţiuni.
     Iată care sunt acestea: nalba mare, având denumirea ştiinţifică de Althaea officinalis, plantă de la care se folosesc florile, frunzele şi rădăcinile, nalba de grădină, pe numele ştiinţific Althaea rosea, de la care se utilizează numai florile, şi nalba de pădure, Malva sylvestris, de la care se folosesc frunzele şi florile. 

Folositoare în problemele căilor respiratorii
     Nalba mare creşte în zonele umede ale pajiştilor, pe păşuni, în livezi şi se recoltează din mai până în octombrie, în felul următor: în mai-iunie, frunzele, în iulie-august, florile, iar rădăcinile, în octombrie. Planta este bogată în mucilagii, acest lucru făcând-o să fie folositoare în probleme ale căilor respiratorii, în cele ale căilor urinare şi în bolile gastro-intestinale. 
     După cum spuneam, nalba are proprietatea de a calma iritaţiile de la nivelul aparatului respirator, fiind utilă în tratarea laringitelor, tusei, chiar bronşitelor. Ca gargară, infuzia ne ajută atunci când suntem răguşiţi şi dacă avem amigdalele inflamate. Pentru gargară se fierb, timp de două minute, 20 de grame de rădăcină rasă într-o cantitate de 200 ml de apă, apoi se strecoară. Se foloseşte când suferim de amigdalită, dureri în gât, traheită. 

Ameliorează hemoroizii şi fisurile anale
     În vindecarea afecţiunilor organelor genitale şi ale aparatului urinar, nalba se dovedeşte de real folos.  Nalba este o plantă medicinală indicată şi pentru spălături ale zonei afectate de hemoroizi şi de fisuri anale. În clismă, se foloseşte lichidul obţinut din două, trei mâini de fruze şi flori opărite în aproximativ doi litri de apă, strecurat mai apoi. Ceaiul se foloseşte după ce ajunge la temperatura corpului. Acesta are proprietatea de a calma crampele intestinale cauzate şi de colite.

Combate durerile oculare
     În cazul durerilor de ochi se pun comprese cu infuzie de nalbă. Ceaiul este preparat din două linguri cu frunze şi flori, peste care se toarnă 250 ml de apă fierbinte, nu clocotită, şi se lasă apoi să stea câteva minute la infuzat. Se bea pe parcursul întregii zile. Se mai poate face şi un ceai macerat la rece. Acesta se prepară din rădăcină de nalbă rasă mărunt. În 250 ml de apă rece se pun patru linguriţe cu plantă. Se lasă de seara până dimineaţa şi se bea între mese.  Anda Postolache