de Raluca Grințescu
Kava (Piper methysticum) este originară din Pacificul de Sud, unde oamenii foloseau ceaiul de kava pentru a-i ajuta să se relaxeze. Astfel, kava relaxează şi îmbunătăţeşte funcţia mentală.
Acționează ca și tranchilizantele
Mai multe studii au arătat în mod concludent că planta kava poate fi utilă pentru tratarea mai multor simptome de sănătate mintală, inclusiv: anxietate, depresie, insomnie şi apetit sexual diminuat. Cercetările indică faptul că ingredientele active din kava, numite kavalactone, acţionează în același mod ca și tranchilizantele, pe bază de prescripţie medicală, dar fără efecte secundare. În loc să provoace somnolență sau ceață mentală, kava îmbunătăţeşte vigilența mentală.
Utilă în sindromul picioarelor neliniștite
Combinația de kavalactone găsită în această plantă este deosebit de eficientă pentru ameliorarea spasmelor musculare. Kava a fost folosită cu succes pentru a trata sindromul picioarelor neliniștite și crampele menstruale. De asemenea, se crede că poate oferi organismului o ameliorare a durerilor și o protecție antiseptică și antiinflamatoare, în special la nivelul tractului urinar. Experţii în plante medicinale recomandă această plantă pentru a trata infecțiile tractului urinar, durerile de cap şi durerile de dinți.
Luptă cu anxietatea
Kava este disponibilă sub formă de tablete, de capsule şi de extract. Doza tipică pentru tratarea anxietăţii este de 300 de miligrame pe zi. Dozele de 800 de miligrame de extract de kava pe zi sunt recomandate doar pentru perioade scurte. Evitaţi să folosiţi kava în combinaţie cu alcool.
Dacă aveţi boli de ficat, consulaztaţi-vă medicul de familie înainte de a lua kava