de Raluca Grințescu
Soluţia de acid care se revarsă în esofag provoacă inflamaţie, iritație şi cicatrice, care pot reduce circumferinţa esofagului. Simptomele includ răguşeală, arsuri, iritație, greaţă, tuse, respiraţie şuierătoare, simptome de astm şi erodarea smalţului dinţilor. De asemenea, cresc şansele de cancer esofagian. Oamenii supraponderali sau cu o greutate mai mare au tendinţa de a fi afectaţi mai mult de la grăsimea abdominală care interferează cu funcţia esofagului, iar sfincterul esofagian, care previne refluxul mâncărurilor, slăbeşte cu vârsta. Şi multe dintre cele mai bune lucruri în viaţă pot relaxa sfincterul, inclusiv ciocolata, alcoolul, nicotina, cafeina şi alimentele grase şi picante.
Alimente alcaline
Vă prezentăm în continuare unele dintre cele mai bune remedii naturiste pentru a opri refluxul de acid produs de aciditatea gastrică:
Bananele, antiacide naturale
Migdalele inhibă activitatea peptică
Migdalele proaspete, uscate, nu prăjite, reduc aciditatea sucului gastric şi inhibă activitatea peptică în mod semnificativ. Pot fi consumate ca atare, bine mestecate. Se poate obţine un lapte vegetal astfel: se prepară un decoct din rădăcină de lemn-dulce (o lingură cu pulbere se fierbe cinci minute cu 300 ml apă). Decoctul se pune în cupa blenderului (model de mixer cu elice pe fundul vasului), se adaugă 15 migdale, o lingură cu pulbere de seminţe de in (obţinute cu râşnița de cafea) şi o banană (facultativ). Se mixează trei minute. Se consumă una-două căni pe zi. Este nutritiv, combate hiperaciditatea şi facilitează refacerea mucoasei gastrice.
Semințele de in au efect cicatrizant
Seminţele de in au un efect emolient şi cicatrizant şi sunt bogate în acizi graşi Omega 3, cu rol antiinflamator. Se consumă ca atare, mestecându-se bine, după ce în prealabil au fost înmuiate câteva ore în apă. Cei care nu au o dantură bună vor consuma pulbere de seminţe de in, trei lingurițe pe zi. Poate fi folosit şi uleiul de in.
Un studiu recent din SUA arată că broccoli conţine un compus fitochimic numit sulforafan, ce omoară bacteria Helicobacter pylori, răspunzătoare pentru majoritatea ulcerelor şi cancerelor la stomac. Testele au demonstrat că sulforafanul a omorât această bacterie rezistentă la terapia cu antibiotice. Deci, consumați cât mai mult broccoli crud. Alte alimente din familia cruciferelor care conţin sulforafan sunt napii şi varza.
Mâncaţi cu trei ore înainte de a vă culca!
Alte ponturi: renunţaţi la fumat, nu purtaţi îmbrăcăminte care este prea strânsă, nu faceţi exerciţii fizice imediat după masă, nu vă culcaţi imediat după ce aţi mâncat sau mâncaţi cu trei ore înainte de a vă culca, ridicaţi-vă capul de pe pernă dacă aveţi un reflux de aciditate în timpul nopţii.