Seminţele de mac au fost descoperite cu mult timp în urmă de europeni, macul fiind considerat una dintre primele plante cultivate de oameni încă din neolitic. Acestea sunt abundente în hidraţi de carbon, acizi graşi şi calciu. Planta întreagă are utilizări terapeutice în medicina umană tradiţională, dar cele mai utilizate sunt seminţele, ce ajută la prevenirea multor boli. Previn cancerul la sân!
Seminţele sunt bogate în acid linoleic (un complex important de acizi graşi omega 6), ce oferă protecţie împotriva bolilor de inimă şi altor tulburări ale aparatului circulator. Uleiul rezultat din seminţele de mac este de mare ajutor în tratarea cancerului mamar, dar şi în prevenirea lui. Mai mult, acestea stabilizează nivelul zahărului în sânge, reduc considerabil colesterolul, împiedică apariţia cancerului la colon şi îmbunătăţesc sănătatea globală a intestinelor.
Spuneţi adio anxietăţii!
În prezent, seminţele de mac sunt folosite ca un remediu blând, odihnitor pentru copii, dar şi pentru persoanele în vârstă. Au rezultate spectaculoase în tratarea tulburărilor comportamentale. În plus, faţă de efectele sale calmante, s-a dovedit că îmbunătăţesc capacitatea de concentrare şi intelectuală. Contribuie totodată la îmbunătăţirea memoriei la copii şi la tineri. În California, uleiul de mac este utilizat în tratamentul stresului şi al stărilor de anxietate, precum şi la ameliorarea durerilor de cap şi a insomniei.
Energizante naturale
Având un conţinut bogat în minerale, iod, mangan, magneziu, zinc şi cupru, seminţele de mac acţionează ca o sursă de energie naturală. De asemenea, oferă o serie de ingrediente ce includ lecitina, acidul oxalic şi alcaloizii. Acestea ajută la sporirea enzimelor, acizilor graşi conţinuţi deja de organismul uman, pentru a asigura o bună stare de funcţionare a acestuia. Creşterea nivelului de energie la nivelul organelor ce îndeplinesc funcţii de rutină se datorează hidraţilor de carbon conţinuţi de seminţe. Sunt de ajutor persoanelor care au o digestie lentă, facilitând o mai bună funcţionare a aparatului şi tranzitului digestiv.
Folosite în gastronomie
Pentru a da mâncărurilor şi în special prăjiturilor o aromă specială se recomandă folosirea seminţelor de mac. Se pot adăuga în alimente precum pâine, rulouri şi prăjituri. Pe întregul continent, oamenii adaugă aceste seminţe în deserturi şi sunt utilizaţi ca agenţi de îngroşare pentru diferite tipuri de sosuri.
Claudia Stan
Sos din seminţe de mac şi rodie Ingrediente: 50 ml suc de rodie, 30 ml ulei, 15 ml nectar (sau sirop de arţar), 15 ml oţet de mere, o linguriţă cu lămâie, o jumătate de ceaşcă de seminţe de rodie şi 15 mg de seminţe de mac. Se adaugă sare după gust. Mod de preparare: se amestecă sucul de rodie, uleiul, nectarul, oţetul de mere, lămâia şi sarea într-un blender. După ce devin o pastă se adaugă seminţele de rodie şi cele de mac şi se mai amestecă puţin până ce acestea se rup. Se servesc în cupe. Poftă bună!