Main menu

header

542 8 1de Raluca Grințescu

Cu toate că este folosit sub formă de condiment, piperul lung este mult mai valoros din punct de vedere terapeutic. Acţionează puternic asupra sistemului digestiv şi respirator. Reglează funcţiile digestive, fiind folosit în tratamentul anorexiei, indigestiei, flatulenţei, durerilor abdominale etc.

Elimină febra

În medicina indiană există un regim pe bază de piper lung, folosit în tratarea bolilor respiratorii cronice, anemiei, febrei recurente, hemoroizilor, problemelor digestive şi pentru întărirea imunităţii. Regimul este următorul: în prima zi, trei boabe de piper lung se fierb pentru câteva minute într-un amestec de lapte şi apă (patru părţi de lapte, la o parte de apă). Preparatul astfel obţinut se bea fie tot o dată, fie fracționat, pe parcursul întregii zile. Apoi, timp de zece zile consecutiv, doza creşte cu câte un bob în fiecare zi. După zece zile, doza descreşte treptat cu câte un bob pe zi. Pe întreaga durată a acestui regim dieta trebuie să fie formată preponderent din lapte dulce.

Decoctul, adjuvant în sciatică și hemiplegie

Decoctul din piper lung se foloseşte ca adjuvant pentru a trata sciatica şi hemiplegia. Administrat împreună cu miere, piperul lung elimină răceala, răguşeala şi sughiţul. Pulberea de piper lung împreună cu ghimbir, cu piper negru, cu scorţişoară şi cu chimen, în părţi egale, reprezintă un bun expectorant.

Are o aromă lemnoasă

Produs în Indonezia, piper longum sau piperul cu bobul lung aparține familiei Piperaceae și este recunoscut la nivel mondial pentru capacitățile de a îmbogăți gustul și aroma preparatelor culinare. Popular în întreaga Asie, acompaniază cu stil mese bogate, nu doar gustoase, ci și aromate. Seamănă la gust cu piperul negru, însă nuanțele sale sunt mai calde și mai lemnoase.

SFAT. Recoltarea piperului lung se face doar manual, pentru a nu distruge planta sau restul fructelor. Imediat după recoltare, piperul lung este uscat la soare, pentru a-și păstra aroma unică.