Main menu

header

542 8 2de Carmen Ciripoiu

Miresme amețitoare, desfătare pentru ochi, dar și leac incredibil pentru diferite afecțiuni. Despre ce plantă este vorba? Miraculoasa iasomie, cunoscută și sub denumirea de lămâiță, o minune a naturii în sprijinul sănătății noastre.

Decoctul vindecă cu succes migrenele

Suferiți de gută și niciun remediu nu v-a fost de folos? Apelați cu încredere la iasomie, ale cărei virtuți sunt incredibile. Se recomandă decoct de iasomie, două căni pe zi, îndulcit cu miere sau 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, dizolvate într-o cană cu ceai de salcie. Ceaiul de iasomie se prepară astfel: două linguri cu frunze de iasomie se fierb la foc mic, timp de 20 de minute, în 500 ml apă. Se adaugă apoi două linguri cu flori de iasomie şi se lasă la infuzat zece minute. Se filtrează lichidul şi se bea călduţ. Decoctul de iasomie (tot două căni pe zi, îndulcite cu o linguriță cu miere) este util și pentru vindecarea migrenelor, dar și a bolilor aparatului respirator.

Leac pentru sindromul picioarelor grele

La rândul său, infuzia de iasomie este un remediu de excepție în tratarea tusei. Specialiștii recomandă trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Un leac imbatabil pentru bolile aparatului circulator periferic (în mod special sindromul picioarelor grele) este vinul de iasomie. În acest caz se recomandă trei linguri cu vin, de două ori pe zi, după masă. Modul de preparare al vinului este următorul: 20 g flori de iasomie uscate şi mărunţite se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de zece zile. După această perioadă, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat șase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Ulterior se completează cu vin până la un litru. Preparatul se păstrează în sticluțe de 250 ml. Vinul este folosit și ca tonic al sistemului nervos central, dar este foarte bun și în cazul bolilor alergice.

PONT. Florile uscate de iasomie se folosesc și ca aromatizant pentru corectarea gustului unor ceaiuri din plante.

Vinul de iasomie nu este recomandat şoferilor sau celor cu intoleranță la alcool