Main menu

header

542 8 3de Raluca Grințescu

Persoanele cel mai predispuse la atacuri de panică sunt cele care trec frecvent prin stări de anxietate. Pentru a elimina aceste stări se impune urmarea recomandărilor de mai jos în mod consecvent şi pe o perioadă cât mai lungă. Aceasta deoarece, foarte uşor, starea anxioasă poate reveni, chiar la intensităţi mult mai mari.

Masaje zilnice

Masajele zilnice ale întregului corp, de preferat cu ulei de susan presat la rece, ajută la relaxarea minţii şi a corpului, precum şi la liniştirea gândurilor. Ele vor îndepărta gândurile anxioase, înlocuindu-le cu o stare de confort şi de încredere. Masajul capului, numit în medicina indiană Shiroabhyanga, are un efect profund relaxant şi reconfortant.

Băile cu plante sunt, de asemenea, binevenite, fiind în special recomandate cele cu cimbrişor, cu rozmarin sau cu câteva picături de ulei volatil de lavandă.

Nu trebuie sărit peste mese

Mâncărurile prea picante vor fi evitate, deoarece agită mintea şi creează o stare de iritare. Acelaşi efect îl au şi stimulentele mentale artificiale de genul tutunului, cafelei sau cacaua în exces. Se recomandă consumul preparatelor consistente şi hrănitoare, care au gustul dulce natural, fără a se folosi zahărul alb pentru îndulcire.

Înfometarea, senzaţia de gol în stomac predispun mintea la stări anxioase şi contribuie la întreţinerea lor. Efect similar are şi constipaţia, pentru eliminarea căreia se va recurge la plante laxative naturale: cruşin, sena sau plante indiene precum trivrit şi hingu.

Lapte de migdale

Un foarte bun remediu împotriva stărilor anxioase este consumul laptelui de migdale. Acesta se poate prepara din migdale, care se ţin în apă timp de opt-zece ore. Apoi se descojesc şi, cu ajutorul unui blender, se mixează, reglându-i consistența prin adăugare de apă. Se va consuma călduţ şi eventual îndulcit cu puţină miere.

Clismă cu ulei

În medicina ayurvedică, principalul tratament pentru eliminarea stărilor anxioase este clisma cu ulei. Aceasta însă se realizează doar de specialişti, deoarece necesită anumite condiţii speciale. Totuşi, ea se poate efectua foarte bine şi în condiţii normale, acasă, utilizând o cantitate foarte mică (10-20 ml) de ulei presat la rece.

Activități spirituale

Activităţile spirituale reduc şi ele foarte mult riscul declanşării stărilor anxioase, dar şi efectele anxietăţii deja instalată. Puteţi recurge fie la studierea unui text plin de înţelepciune, fie la practicarea activităţilor de concentrare şi de meditaţie. Credinţa în divinitate conferă un anumit sentiment de siguranţă, de protecţie.

Plantele medicinale folosite cu succes în tratarea anxietăţii sunt următoarele: passiflora, menta, roinița, mugurii de tei argintiu, verbina, sunătoarea, rozmarinul, păducelul, ashwagandha, iasomia, levănţica, sunătoarea, administrate sublingual sau sub formă de tinctură, de macerat la rece ori sub formă de infuzie.

Studiile arată că atacurile de panică afectează cu precădere persoanele care sunt foarte critice cu ele însele sau care au trăit un șoc emoţional, ceea ce le-a determinat să se simtă vulnerabile