de Raluca Grințescu
Balonările abdominale se datorează în principal unei acumulări de gaze în intestine, consecutivă unei fermentări excesive a anumitor alimente fie pentru că nu au fost digerate complet, fie pentru că persoana în cauză este în mod particular reactivă. Dacă sunteţi expuși balonărilor, evitaţi amidonul (lintea, fasolea boabe şi fasolea verde etc.) sau alte legume (ceapa, varza), dar, de cele mai multe ori, toţi ştim ce alimente ne priesc sau nu. Pentru a diminua balonările şi durerea ulterioară, dar şi pentru a le preveni, puteţi urma unul dintre tratamentele de mai jos.
De anason verde, busuioc şi izmă
Se folosesc 30 g seminţe de anason, 40 g frunze şi flori de busuioc şi 50 g izmă. Puneţi 20 g din acest amestec într-un litru de apă clocotită, lăsaţi să infuzeze zece minute. Beţi o cană cu infuzie de trei ori pe zi, după mese, până la ameliorarea simptomelor.
De cimbrişor (pudră de plantă, 20 g)
Puneţi pudra de plantă într-un litru de apă rece, fierbeţi un minut, apoi lăsaţi să infuzeze zece minute. Beţi o cană cu decoct de trei ori pe zi, după mese, până la ameliorare.
De izmă, coriandru sau anason stelat, la alegere
Puneți 40 g izmă, 20 g coriandru și un anason stelat într-un litru de apă clocotită și lăsați să infuzeze zece minute. Beți o cană cu decoct de trei ori pe zi, după mesele principale.
Ulei de chimen, mușețel, coriandru și lavandă
Faceți un amestec din o picătură de ulei esenţial de chimen, două picături de ulei esenţial de muşeţel, două picături de ulei esenţial de coriandru și două picături de ulei esenţial de lavandă. Puneți o linguriță din acest amestec, dimineaţa, la prânz şi seara, într-o cană cu apă sau cu ceai. Puteți adăuga și o linguriță cu miere.
Completare cu oligoelemente
Luaţi dimineaţa pe stomacul gol sau seara, cu o oră înainte de masă sau la două ore după, o doză de mangan, o doză de cobalt, o doză de sulf, cât timp este necesar.
Fiecare persoană trebuie să îşi reglementeze alimentaţia în funcţie de propria sensibilitate alimentară. În majoritatea cazurilor, folosirea regulată a unei tizane digestive şi folosirea ocazională a uleiurilor esenţiale permit evitarea acestei neplăceri