Main menu

header

545 11 2de Carmen Ciripoiu

Frumoasele şi pufoasele gutui, considerate încă de acum 4.000 de ani fructe magice, sunt nu doar alimente delicioase, ci şi adevărate comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice.

 Recomandat în tuberculoză

Stomac leneș? Digestie dificilă? Gutuile coapte sunt cel mai bun remediu, prin proprietățile lor calmante și sedative. Ceaiul de gutui ajută, de asemenea, la vindecarea tusei, bronșitei și a răgușelii. Licoarea se prepară dintr-o linguriță cu sâmburi, care se opărește cu o ceșcuţă cu apă fierbinte. Se bea îndulcit cu miere sau cu zahăr. Sub formă de decoct, gutuile se folosesc în cazurile de diaree la copii și în infecțiile respiratorii: se fierb câteva bucăți de gutuie în 250 ml apă timp de cinci minute, apoi se consumă călduț. Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea insuficienței pancreatice, de altfel foarte greu de tratat. Se administrează de trei ori pe zi o jumătate de pahar cu suc de gutui. Tot sucul este foarte bun în dizenterie, guturai și tuberculoză.

Cojile, remediu util în durerile de stomac

Pentru calmarea și vindecare tusei convulsive se folosește următoarea rețetă: peste 30 g flori de gutui se toarnă un litru de apă clocotită și se lasă la infuzat un sfert de oră. Preparatul se strecoară și se consumă 100-200 ml de trei ori pe zi sau în momentul acceselor de tuse. Când apar durerile de stomac, benefice sunt cojile de mere, gutui și pere uscate în cuptor, apoi pisate și amestecate cu miere și cu puțin propolis. Gutuile sunt și un remediu util pentru degerături. Se amestecă o lingură cu semințe cu o cană cu apă. Se lasă la macerat două-trei ore, apoi se strecoară. Cu licoarea pun se aplică comprese locale, din care una înainte de culcare. Compresele sunt de ajutor și celor care suferă de urticarie.

Salata, indicată în colopatii cronice nespecifice

Gutuile pot fi consumate şi sub formă de salată. Salata de gutui se prepară astfel: se dau pe răzătoare gutui, mere şi morcovi, apoi se adaugă miere. Această salată este recomandată a se consuma, în caz de diaree cronică, la micul dejun, în colopatii cronice nespecifice, precum şi în caz de hepatită cronică. Senzația de greață și greutate în stomac dispare dacă dimineața se consumă o jumătate de gutuie pe stomacul gol. Pentru hemoroizi, tot dimineața este indicată o gutuie cu tot cu coajă, amestecată cu miere. În ceea ce privește bolnavii de hepatită, aceștia pot beneficia de nectarul proaspăt de gutui, din care e indicat să se bea un litru.

ATENŢIE! Gutuile sunt contraindicate în cazul celor cu tendinţă spre constipaţie.