Main menu

header

546 6 1de Carmen Ciripoiu

Zonă bogat vascularizată, mucoasa bucală se apără destul de bine de factorii externi care-o pot afecta. Dar există și cazuri când echilibrul acesteia se poate modifica. Care este soluția? Remediile naturiste!

Usturoiul, de mare ajutor în candida

Candidoza bucală este o infecţie determinată de ciuperci ce se dezvoltă la nivelul gurii, limbii şi al gâtului. Boala este mai frecventă la nou-născuţi, sugari şi bătrâni, dar poate să apară la orice altă vârstă. Printre cauze se numără antibioticele, contraceptivele orale, dar și alte medicamente ce scad capacitatea de apărare a organismului. Printre simptome se numără scăderea apetitului, senzație de arsură la nivelul gurii și al gâtului, pete albe aderente de mucoasa gurii și a limbii. Deoarece candida iubește mult zahărul, pentru că o ajută să se dezvolte, în perioada tratamentului trebuie întrerupt consumul. De asemenea, se recomandă o alimentație bazată în special pe legume și fructe proaspete, fără conserve, chipsuri, cafea, prăjeli, ciocolată, băuturi dulci, bere, vin. Un rol important în tratarea bolii îl are și usturoiul, care trebuie mâncat cât mai des posibil. Foarte bune sunt și semințele de in măcinate, două-trei lingurițe zilnic, consumate cu apă sau presărate în mâncare. În plus, se recomandă consumul de iaurt, patru pahare pe săptămână. La sfârșitul mesei se face gargară cu soluție slabă de bicarbonat de sodiu.

Mușețelul, binevenit în afte

546 6 2Valoarea propolisului este incontestabilă, de aceea este recomandat de specialiștii medicinei naturiste pentru afecțiunile mucoasei bucale. Pentru a trata afecțiuni ca aftele, de exemplu, se folosește un preparat obținut din amestecul a 50 ml apă și 5 ml tinctură de propolis. Se fac minimum trei clătiri pe zi. Licoarea este foarte bună și pentru persoanele care suferă de parodontoză. Folosind acest tratament, în timp, gingiile nu mai sângerează, dinții nu se mai clatină și e posibil ca după două-trei luni de tratament să redevină stabili. Tot propolisul este indicat și fumătorilor, deoarece prin mestecatul propolisului brut scade apetitul pentru fumat. Tot pentru aftele bucale sunt utile mușețelul şi gălbenelele. Într-o cană cu apă fierbinte se adaugă o lingură cu flori uscate de mușețel sau de gălbenele, se acoperă cana timp de zece minute, se strecoară ceaiul și se clătește gura cu această compoziție. Se repetă procedeul de trei ori pe zi, până la dispariția completă a bolii. Aftele cedează și când se aplică pe locul afectat două-trei picături de suc de aloe vera și se masează pentru câteva momente.

Argila îndepărtează mirosul neplăcut al gurii

546 6 3O boală care poate lăsa sechele dacă nu este tratată la timp este ulcerul bucal, care se caracterizează prin pierderea sau prin eroziunea unei părți de membrană mucoasă din interiorul gurii. Unele dintre cauzele apariției acestei boli sunt: anumite medicamente, infecții cauzate de herpes sau candida, substanțe chimice, cea mai frecventă fiind însă mușcatul accidental al obrazului. Printre cele mai bune remedii este masarea zonei afectate cu puțin ulei de mentă. De asemenea, se recomandă și mestecarea a cinci-șase frunze proaspete de busuioc de două ori pe zi. Și sucul de roșii este de mare ajutor, cu condiția să se clătească gura de câteva ori pe zi. Același procedeu se aplică şi cu apă de cocos sau cu infuzie concentrată de mușețel și de gălbenele. Gențiana este și ea aleasă de natură să vindece ulcerul bucal. Se face o pastă dintr-o linguriță cu gențiană măcinată și miere și se plimbă prin gură cât mai mult posibil. Foarte bun este și schinduful. Se realizează o infuzie dintr-o mână cu frunze de schinduf, la două căni cu apă, apoi se clătește gura de două ori pe zi. Un alt remediu util este amestecul obținut dintr-o linguriță cu coriandru și o cană cu apă. Preparatul se fierbe un sfert de oră, apoi se adaugă doi căței de usturoi pisați. Cu această loțiune se clătește gura de două-trei ori pe zi. Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii este eficientă argila. O linguriță cu argilă se dizolvă în 750 ml apă și se bea compoziția de două-trei ori pe zi, înainte de mese.

Ceai negru pentru herpes

Chiar dacă nu este periculos, herpesul bucal este neplăcut și inestetic. Din fericire însă, există medicamente naturiste care îi vin de hac. Ceaiul negru este un antioxidant şi antiviral, având şi proprietăţi antiinflamatoare. Se înmoaie un plic de ceai timp de câteva minute în apă fierbinte, apoi se aplică pe herpes. Un efect deosebit împotriva herpesului (pentru că usucă rapid bășicile) îl are sarea amară. O mână cu sare amară se dizolvă într-un bol cu apă, iar soluția obținută se folosește sub formă de compresă. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi.

Untul de cocos ajută la prevenirea şi tratarea cariilor dentare

Bicarbonatul de sodiu este un remediu demonstrat pentru tratamentul sângerărilor gingivale

Vegetaţiile veneriene, distruse cu mărul-lupului

Terapiile naturiste sunt foarte eficiente în tratamentul vegetaţiilor veneriene, una dintre cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuală. Deși în mod normal infectarea apare prin contactul cu secrețiile zonei anale, acestea se pot dezvolta uneori și în cavitatea bucală sau în faringele unei persoane care a întreținut relații sexuale orale cu o persoană infestată. Se recomandă aplicaţii locale cu tinctură de mărul-lupului, de cinci-șase ori pe zi, până la dispariţia completă a vegetaţiilor, şi încă trei săptămâni după aceea. Tot local, se aplică macerat proaspăt de rostopască, în acelaşi mod ca şi cel amintit anterior.