Main menu

header

547 9 2de Carmen Ciripoiu

Folosite de chinezi cu câteva secole înainte de Hristos, cuișoarele erau vândute de arabi, în secolul al VIII-lea, europenilor la prețuri exorbitante. Motivul? Încă de atunci se cunoșteau capacitățile lor vindecătoare, fiind considerate cele mai puternice dezinfectante din lume.

Un ajutor de excepție în disfuncțiile biliare

Persoanelor care suferă de colită de putrefacție sau disfuncții biliare li se recomandă cât mai multe salate de fructe, în care se adaugă două vârfuri de cuțit de cuișoare pisate. Salatele se consumă în fiecare zi, timp de o săptămână, iar efectul este uimitor. În cazul balonării se administrează înainte sau după masă un vârf de cuțit cu pulbere de cuișoare. Chiar dacă gustul este puțin mai greu de suportat, merită efortul! Cuișoarele sunt minunate și în prevenirea răcelilor. Se mestecă unul-două cuișoare pe zi, mai ales atunci când se intră în contact cu bolnavul. Și îngrozitoarea durere de măsea cedează cu ajutorul cuișoarelor. Se pisează cuișoare și se pune la măsea, efectul anestezic fiind aproape instantaneu. Pentru mâncărimile pielii, tot cuișoarele sunt un remediu de luat în seamă. Se amestecă praf de cuișoare cu apă până devine o pastă, apoi aceasta se aplică pe piele.

Distrug viermii intestinali

Unul dintre cele mai bune leacuri pentru viermii intestinali, în special pentru tenie, sunt tot cuișoarele. În acest caz se râșnesc semințe de cuișoare, iar pulberea se ia cu puțină apă înainte de masa de prânz. În prima zi se administrează o doză (adică 500 mg), de trei ori pe zi, a doua zi se recomandă două doze, de trei ori pe zi, iar începând cu cea de-a treia zi și până în cea de-a zecea, se consumă trei doze, de trei ori pe zi. Pentru un efect maxim se beau trei doze, de trei ori pe zi, o dată pe săptămână, timp de un an. Mai mult, o cură cu compoturi şi sucuri de fructe în care se adaugă două-trei cuişoare pulbere contribuie la creşterea imunităţii, prevenind efectele îmbătrânirii premature.

Infuzie versus impotenţă

Ceaiul de cuișoare are efect calmant în caz de greață, sughiț sau dureri cauzate de sinuzită, dar combate totodată și hipertensiunea arterială, stimulează digestia și, în amestec cu ceai negru în părți egale, tratează impotența. În toate aceste boli se recomandă două cești cu infuzie pe zi, care se beau cu înghițituri mici. Modul de preparare este următorul: într-o cană cu apă fierbinte se adaugă trei-patru cuişoare măcinate, se infuzează zece minute, apoi se adaugă o linguriță cu miere. O cană cu infuzie băută seara, după cină, alungă insomnia. De asemenea, masajul cu ulei de cuişoare este eficient în tratamentul durerilor de cap, datorită uleiurilor volatile conţinute de acest condiment, iar cuişoarele prăjite mestecate ameliorează durerile în gât.

ATENŢIE! Folosite în exces, cuișoarele irită sistemul nervos central.

Administrarea cuişoarelor este contraindicată persoanelor care au probleme cu coagularea sângelui și femeilor însărcinate

Scad aciditatea gastrică

În cazurile de greață sau de vomă, se macină câteva cuișoare și se amestecă bine cu miere. Din acest amestec se consumă o linguriță. Potrivit medicinei indiene, două cuișoare ținute în gură ușurează arsurile la stomac și scad aciditatea. De asemenea, uleiul de cuișoare, luat cu o linguriță cu zahăr, este un adevărat pansament gastric. Uleiul de cuișoare este benefic în ameliorarea vânătăilor, dar și a vergeturilor și a pungilor de sub ochi.