Main menu

header

547 11 1de Gabriela Niculescu

Diabetul este o afecţiune severă, dar odată ce reuşiţi să o ţineţi în frâu şi să vă obişnuiţi cu regimul impus de tipul de diabet pe care-l aveţi, vă puteţi desfăşura viaţa într-un mod normal. „Medicii” din natură sunt cei mai în măsură să vă ajute în ceea ce priveşte redobândirea echilibrului organismului când diabetul vă pune pancreasul în dificultate. Tocmai de aceea, am ales două tincturi numai bune să ţină în frâu această afecţiune din ce în ce mai răspândită.

Aliaţi: afinul, cicoarea, nucul, dudul alb, salvia

Pentru o jumătate de litru de extract hidroalcoolic 100% natural aveţi nevoie de următoarele plante: afin, dud alb, cicoare, năpraznic, frunze de nuc, teci de fasole, brusture, salvie şi o jumătate de litru de alcool de 70 de grade. Cantităţile de plante diferă în funcţie de tipul de diabet pe care-l aveţi şi de regimul pe care-l urmaţi, tocmai de aceea, pentru precizia tratamentului, vă recomandăm să cereţi sfatul unui fitoterapeut.

Este de preferat ca plantele folosite la tinctură să fie uscate. Acestea vor fi mai întâi mărunţite, apoi se vor pune într-o sticlă de culoare închisă şi se va turna alcoolul peste ele. Sticla se va depozita într-un loc răcoros şi întunecos pentru cel puţin două săptămâni. În fiecare zi, însă, va trebui să agitaţi puternic amestecul. La finalul perioadei de macerare, strecuraţi lichidul printr-un tifon şi aruncaţi plantele. Tinctura astfel obţinută poate fi folosită şi timp de doi ani.

Reglează metabolismul glucidic

Tratamentul cu această tinctură se face în funcție de valoarea glicemiei, după cum urmează: dacă aveţi valoarea glicemiei până la 200, luaţi două lingurițe pe zi, dimineața şi seara. Le puteţi lua pur şi simplu sau le puteţi adăuga în apă. Dacă indicele glicemiei are o valoare mai mare de 200, consumaţi trei lingurițe cu tinctură pe zi, dimineața, la prânz şi seara. Se consumă cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, iar prima masă să nu conţină lapte sau produse lactate.

Tinctura din aceste plante are rolul terapeutic de a regla metabolismul glucidic, de a scădea şi de a normaliza cantitatea de zahăr din sânge şi de a-l elimina prin urină (glicozurie). Se recomandă, de asemenea, şi persoanelor cu un început de obezitate, predispuse la diabet, ca mod de prevenţie al afecţiunii.

Urzica, troscotul şi ienupărul stimulează regenerarea pancreasului

O altă tinctură utilă în tratamentul împotriva diabetului este cea obţinută din afin, dud alb, nuc, trei-frați-pătați, urzică, teci de fasole, coada-șoricelului, păpădie, troscot și ienupăr, în raport de 20% și cu o concentrație alcoolică de 38%.

Tinctura este recomandată în mod special în diabetul zaharat de tip II. Se va administra câte o lingură cu tinctură în funcție de valoarea glicemiei, astfel: dacă aveţi glicemia până la 150, se ia o lingură cu tinctură pe zi, dimineața; dacă aveţi valorile glicemiei cuprinse între 150 şi 250, se iau două linguri pe zi, dimineața și seara; când glicemia este peste 250, se iau trei sau patru linguri pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, diluată în ceai.

Această tinctură este depurativă, diuretică, scade și reglează glicemia și stimulează regenerarea pancreasului.

Ambele tincturi se pot consuma împreună cu ceai împotriva diabetului, în care le puteţi dilua pentru a suporta mai uşor gustul