Main menu

header

549 10 1de Carmen Ciripoiu

Tristețea din timpul lunilor friguroase poate fi mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare, în anumite situații semnalând prezența bolii numite astenie. Cum o tratăm naturist ne spune terapeutul Beatrice Niculiță.

„Când vă simțiţi dezamăgiți, este bine să consumaţi polen”

- Zilele mohorâte de toamnă și început de iarnă aduc măcar o undă de melancolie pentru mulţi dintre noi. Când însă melancolia se transformă în tristeţe, oboseală, anxietate, apatie, vorbim deja despre o astenie, nu?.

- Sigur, astenia de iarnă se caracterizează prin următoarele simptome specifice: dificultate la trezire dimineaţa, somnolenţă pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, tendinţa de a dormi mai mult, nivel redus de energie, lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânarea sarcinilor. Persoanele afectate de episod depresiv nu suportă temperaturile scăzute, se plâng frecvent că nu le place iarna şi nu pot tolera frigul, plângere care devine un argument valid pentru retragerea în casă sau pentru limitarea ieşirilor şi activităţilor în afara casei. Totodată, apare nevoia de a mânca mai mult, în special creşte apetitul pentru zahăr, fast-food şi/sau alcool, iar acest lucru aduce cu sine creșterea în greutate, și astfel apare o altă dispoziție rea cauzată de excesul ponderal. În plus, și schimbarea orei ne dă organismul peste cap.

- Ce facem în această situație? Cum ajutăm organismul să se întremeze?

549 10 2- Având grijă în primul rând la alimentație, consumând cât mai multe fructe şi legume de sezon, nuci, peşte, prin exerciţii fizice, plimbări dimineaţa şi la prânz, când expunerea la lumină naturală este maximă. Când vă simțiţi dezamăgiți, este bine să consumaţi polen, foarte bogat în vitamina B, care combate depresiile nervoase. Se dizolvă o linguriță cu polen într-un pahar cu apă, care se lasă acoperit peste noapte, și dimineața se consumă. Efect bun are și drojdia de bere. Și să nu uităm de plantele cu efecte senzaționale asupra depresiei de toamnă-iarnă.

- Care sunt acestea?

- Sunătoarea, de exemplu, care ne readuce calmul și ne ajută în insomnie, agitație, atacuri de panică, specifice anotimpului rece. Se administrează infuzie preparată dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită, la o cană cu apă clocotită, lăsată la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoară şi se consumă două-trei căni pe zi. Passiflora se poate spune că e una dintre minunile naturii care câștigă zi de zi lupta cu depresiile. Pentru tratamentul insomniei este recomandată infuzia din floarea-pasiunii, o linguriţă cu plantă uscată, la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat cinci minute, se strecoară şi se bea o cană seara, înainte de culcare. Pentru ameliorarea simptomelor de anxietate, agitaţie nervoasă, este indicată și tinctura de floarea-pasiunii, 25 de picături într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi. În nevroze, insomnii și colici stomacale de origine nervoasă este foarte bună și valeriana. Se folosește sub formă de pulbere, de trei ori un vârf de cuţit pe zi, sau de ceai. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță cu plantă, la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile sau seara, înainte de culcare. De asemenea, salvia, roiniţa, isopul, obligeana, busuiocul, rozmarinul, talpa-gâştei sunt excepționale în echilibrarea emoțională. Salvia însă nu se infuzează decât un minut și nu se folosește pe timp îndelungat. Și obligeana se consumă tot pe un timp scurt și doar sub formă de macerat la rece.

„Esențele florale Bach sunt bune pentru stările de agitaţie permanentă”

- Dar e posibil să apară și sentimente negative persistente…

- Când pacientul începe să se simtă lipsit de sens, inutil, însingurat, are o stare de agitație permanentă și uneori chiar refuză să coboare din pat pentru a face cele mai simple activități de rutină, cel mai mult ajută esențele florale Bach. Sunt naturale, nu au efecte secundare, nu provoacă dependență și cresc eficiența oricărui alt tip de medicație. La început, pacientul trebuie să răspundă cât mai sincer cu putință la un set de întrebări. După acest test psihologic urmează un altul de culoare, când pacientul îşi alege o culoare care îi place lui cel mai mult, ceea ce poate lămuri înclinaţiile sale psihologice. În final, pentru precizia diagnosticului şi pentru a se stabili remediile potrivite, se vizualizează interacţiunea aurei pacientului cu cea a esenţelor florale. În acest fel alegem numai esențele care fac bine bolnavului.

- În cât timp se văd efectele terapiei?

- Terapia Bach este foarte comodă, iar efectele se simt în doar trei-șase săptămâni, indiferent cât de gravă e boala. Dar pacientul trebuie să întrerupă tratamentul imediat ce a început să se simtă bine. Efectele cel mai rapide, doar de câteva zile, se văd în cazul copiilor. Până acum am avut rezultate excepționale în cazuri de nevroze depresive, depresii anxioase, stres, distonii neurovegetative, fobii de toate felurile, tulburări obsesive, sindromul Tourret sau boala ticurilor, enurezis psihogen, impotenţă psihogenă, anorexie, bulimie, ameliorări în isterie.

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?

- La cabinetul de terapii complementare Somavita, programări la numărul de telefon 021/312.06.02.

Atenție! Folosită timp îndelungat, sunătoarea dă fotofobie, în timp ce talpa-gâștei este contraindicată în caz de gastrită și de ulcer.

„Consilierea psihologică ajută la rezolvarea problemelor de viaţă“

- În discuția noastră spuneați cât de valoroasă este consilierea psihologică în perioada iernii…

- Un ajutor de neprețuit. Cu ajutorul consilierii care se face în cabinetul nostru se tratează tulburările anxioase, depresiile, stresul și tot aceasta ajută la rezolvarea problemelor de viață prin găsirea soluțiilor optime. În general se vine o dată pe săptămână la consiliere și, teoretic, se fac zece ședințe, dar depinde de la caz la caz.