Main menu

header

549 6 1de Carmen Ciripoiu

Sub numele grecesc de kichorian şi de cel roman de intibus, cicoarea se regăseşte printre cele mai vechi plantel utilizate în fitoterapie. Virtuţiile sale sunt la fel de respectate de fitoterapia modernă, deoarece principiile active care intră în compoziția plantei stimulează digestia, curăţă ficatul şi splina, detoxifică organismul, scad colesterolul şi glicemia, calmează sistemul nervos, au efect uşor laxativ, stimulează, dar şi inhibă pofta de mâncare.

Plinius cel Bătrân îi atribuia proprietăți tonice

Cicoarea a fost cunoscută ca plantă medicinală cu 4.000 de ani î.Hr., fiind menționată în papirusul Ebers, lung de 30 de metri, care conține cunoștințe despre plantele medicinale ale Egiptului Antic. De altfel, unii autori antici aveau pentru cicoare aceleași recomandări care există și astăzi. Astfel, Dioscoride o indica în fortifierea stomacului, Plinius cel Bătrân îi atribuia proprietăți tonice, fiind utilă în bolile ficatului și rinichilor, iar Galen o numea chiar cea mai bună prietenă a ficatului. În ceea ce privește cafeaua de cicoare, aceasta a fost descoperită la sfârșitul secolului al VIII-lea, în timpul blocadei lui Napoleon Bonaparte în Prusia, iar de atunci a devenit o adevărată delicatesă.

Uimitor de bun în cazul furunculozei

Infuzia de cicoare este recunoscută pentru calitățile ei excepționale în tratarea bolilor de stomac, ficat, a durerilor reumatice, fiind excelentă și ca depurativ, dar și ca leac pentru febră. Se opăresc două lingurițe cu cicoare în 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se consumă două căni cu ceai călduț pe zi. Pentru stimularea funcțiilor ficatului și rinichilor se folosește decoctul din două lingurițe cu rădăcini uscate și măcinate, la 200 ml apă rece. Preparatul se fierbe cinci minute, se lasă la infuzat alte zece minute, apoi se strecoară și bea călduț, fracționat în trei reprize, înainte de mesele principale. La rândul său, decoctul din amestec de rădăcini de cicoare și brusture și herba de trei-frați-pătați este uimitor de bun în cazul acneei și a furunculozei. Licoarea se fierbe cinci minute, se lasă la infuzat alte zece minute și se bea în trei reprize pe zi.

Siropul de frunze, depurativ pentru copii

Când durerile de cap s-au instalat și nu vor să mai plece, maceratul de cicoare le înlătură definitiv. Preparatul se obține astfel: peste 20 g flori uscate și mărunțite se toarnă un litru de vin alb. Se lasă la macerat zece zile, apoi poțiunea se îndulcește după gust. Se consumă două păhărele. Tratamentul este bun și pentru durerile de stomac. Rol depurativ și laxativ de excepție îl are siropul obținut prin presarea frunzelor proaspete de cicoare amestecate cu zahăr, în părți egale. Se fierbe la foc lent, până când scade la consistența de sirop. Se recomandă copiilor și sugarilor două-patru lingurițe dimineața, pe stomacul gol. De asemenea, pentru combaterea bolilor de piele la cei mici se administrează suc proaspăt din frunze (30-50 g). Ca tonifiant, depurativ și remineralizant este excelentă combinația obținută din amestec de frunze de cicoare, creson, salată verde și păpădie, în părți egale, din care se consumă 60-120 g pe zi.

Rădăcinile, utile bolnavilor de diabet

Pentru întreținerea tenului, inclusiv acneii, cea mai bună este infuzia din trei-patru lingurițe cu rădăcini uscate, la 250 ml apă clocotită. Preparatul se folosește sub formă de cataplasme. De asemenea, frunzele proaspete, spălate și zdrobite, aplicate pe răni, tăieturi sau ulcere favorizează grăbirea vindecării. Minunate sunt și rădăcinile proaspete de cicoare (200-300 g), care fierte și amestecate cu ulei sunt recomandate bolnavilor de diabet. Tramentul se face zilnic. Totodată, prin faptul că sunt anorexigene şi laxative, rădăcinile de cicoare, sub formă de decoct, sunt indicate și în obezitate. Pentru bolile canceroase se țin cure cu rădăcină de cicoare, administrată sub formă de pulbere, o linguriță de două-trei ori pe zi. Administrarea de cicoare le redă bolnavilor de cancer pofta de mâncare. Planta are efecte de reducere și de stabilizare a tensiunii arteriale, limitând totodată valorile colesterolului. Se recomandă cure de trei luni, timp în care se iau patru-șase capsule cu extract de cicoare pe zi, pe stomacul gol.

Planta, excelentă contra hipocalcemiei

Deși conține o cantitate de calciu mică, cicoarea este considerată un remediu foarte bun pentru hipocalcemie. Care este secretul? Favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente, cum ar fi lactatele, mig- dalele, nucile, soia, broccoli sau spanacul. Se administrează două capsule, de trei ori pe zi. Nici răcelile și nici infecțiile nu rezistă în fața puterii plantei. Se administrează o linguriță cu pulbere de trei ori pe zi, 30 de zile, timp în care se consumă iaurturi naturale. Ca vermifug se folosește un decoct din două-trei linguri cu plantă, la 200 ml apă, cantitate care se bea neîndulcită dimineața, înainte de masă.

Dacă în timpul tratamentului apare balonarea, se ia, alături de cicoare, un vârf de cuţit cu pulbere de anason

La persoanele sensibile cicoarea poate determina fenomene de intoleranţă sau alergie

Cremă de cicoare

Un desert delicios, indicat atât persoanelor bolnave, cât și celor care nu au probleme cu sănătatea este crema de cicoare. Pentru prepararea delicatesei e nevoie de: 200 g zahăr, 250 ml apă, 2 linguri cu cafea de cicoare, 2 linguri cu zeamil, făină de soia, coajă rasă de lămâie, baton de vanilie. Se freacă zeamilul cu puțină apă rece. Se pune pe foc restul de apă, iar când clocotește se adaugă cafeaua, zeamilul și zahărul și se amestecă până când crema se leagă. Se adaugă apoi aromele și se omogenizează.