Main menu

header

550 9 1de Carmen Ciripoiu

I se spune regina plantelor medicinale din România. În primul rând pentru că are cea mai îndelungată carieră, fiind folosită cu cel puțin 4.000 de ani în urmă. În plus, coada-șoricelului este folosită în peste 100 de afecțiuni.

Înlătură migrenele

În tulburările de menopauză se bea infuzie de coada-șoricelului combinată cu gălbenele, sunătoare și urzică, în părți egale (două lingurițe, la 250 ml apă).

Se consumă trei căni pe zi, timp de două-trei săptămâni. Infuzia obținută din 100 g coada-șoricelului cu 300 g gălbenele și 100 g urzică este benefică în cancerul la sân. Pentru o eficiență maximă se adaugă în ceai o linguriță cu bitter suedez. Pentru durerile de cap se recomandă ceaiul de coada-șoricelului și urzică (o linguriță din fiecare plantă, la o cană cu apă clocotită). Se consumă două căni pe zi, una dimineața și una seara. La eliminarea viermilor intestinali se folosește o infuzie concentrată (10 g plantă, la 100 ml apă). Preparatul se consumă dimineața, pe stomacul gol.

Alifie pentru hemoroizi

La rândul său, ceaiul de coada-șoricelului, coada-calului şi traista-ciobanului ajută în hemofilie. Se consumă patru căni pe zi, iar pe toată perioada tratamentului este recomandat consumul de legume proaspete și polen. Excelentă pentru vindecarea hemoroizilor și a rănilor este alifia de coada-șoricelului și frunze de zmeur. Preparatul se obține din 50 g untură de porc, 10 g flori de coada-șoricelului și 10 g frunze de zmeur. Untura și plantele mărunțite se fierb timp de trei ore pe baie de abur, apoi se filtrează prin tifon. Cu această loțiune se vindecă locurile afectate. Un leac incredibil pentru degerături este vinul de coada-șoricelului. Modul de preparare este următorul: 30-50 g plantă se fierbe timp de zece minute într-un litru de vin. Se folosește sub formă de cataplasmă, fiind un excelent astringent, antiinflamator și antiseptic. Durerile menstruale dispar dacă se consumă două-trei căni cu infuzie din flori de coada-șoricelului cu o săptămână înainte de venirea menstruației. Tinctura este la rândul ei excelentă în vindecarea infecțiilor genitale. Se administrează 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Pentru un gust mai bun, tinctura se poate consuma amestecată cu miere sau cu suc natural de fructe.

De folos în zona zoster

Băile de șezut tratează în mod special mâncărimile vaginale, dar sunt foarte bune și pentru scurgerile vaginale și inflamațiile ovarelor. Se folosesc 100 g plantă care se lasă peste noapte în doi litri de apă. A doua zi se pune preparatul pe foc până dă în clocot, apoi se adaugă în apa de baie. Pentru un efect maxim, se asociază cu două-trei căni cu coada-șoricelului consumate în fiecare zi. Durerile de dinți cedează, de asemenea, cu ajutorul plantei. Se aplică pe dintele dureros un tifon umezit în care a fost împachetată o linguriță cu plantă uscată. Coada-șoricelului este de mare ajutor și celor care au probleme cauzate de herpes sau de zona zoster. Peste o linguriță cu flori mărunțite se pun 250 ml apă clocotită, se acoperă un sfert de oră, apoi se strecoară. Cu acest preparat se fac tamponări de mai multe ori pe zi. În cazul în care pielea inflamată este însoțită de puroi se folosesc comprese cu infuzie de coada-șoricelului. Preparatul se obține din două linguri cu plantă, la o jumătate de litru de apă fierbinte, care se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară.

Proprietăţi calmante în afecțiunile vezicii biliare

550 9 2Când dischinezia biliară își face de cap, se recomandă cu succes infuzie combinată de coada-șoricelului, o jumătate de cană, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Tratamentul durează o lună și se reia după o pauză de două săptămâni. Uleiul volatil conținut de florile de coada-șoricelului are efecte calmante și când vine vorba despre colecistită. În acest caz se administrează pulberea proaspăt măcinată de flori, o linguriță pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Cura durează trei săptămâni, cu zece zile de pauză. Pentru tratarea dispepsiei și a indigestiei se combină, în proporții egale, tinctură de coada-șoricelului și de anghinare. Din acest amestec se ia o linguriță diluată în apă, înainte cu zece minute de fiecare masă. Băile generale cu extract de coada-șoricelului, efectuate de două-trei ori pe zi săptămânal, au rolul de a reduce transpirația și de a preveni erupțiile cutanate, menținând sănătatea pielii. Se pun cinci litri de infuzie combinată de coada-șoricelului în cada cu apă, iar persoana stă o jumătate de oră. Efectul este uimitor. Cât privește acneea, se fac tratamente cu coada-șoricelului pe o perioadă de două luni, timp în care se consumă infuzie combinată, un litru pe zi, în două reprize, dimineața și seara.

Coada-șoricelului se administrează cu prudență la gravide, în doze nu mai mari de 5 g pe zi. O depășire a dozei normale determină o greutate a fetusului mai redusă și o greutate a placentei mai mare. La persoanele cu sensibilitate alergică la coada-șoricelului poate produce catar respirator și dermatită de contact

În cosmetică mai ales, coada-şoricelului calmează tenurile înroşite şi iritate