Main menu

header

d551 6 1e Carmen Ciripoiu

Pentru Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, postul, ca şi rugăciunea, e un fapt de la sine înţeles. Pentru că orice membru al Împărăţiei lui Dumnezeu este chemat să respecte şi disciplina postului. Când ucenicii au fost învinuiţi că nu postesc, Iisus nu numai că nu a rostit niciun cuvânt împotriva postului, dar, dimpotrivă, le-a vestit că e iminentă vremea când şi ei vor posti. Dar în ce constă valoarea postului, cât de important este acesta nu numai pentru curățarea sufletului, dar și pentru cea a trupului, citiți în rândurile ce urmează.

Se consumă timp de șapte zile zeama de la trei linguri cu orez

Prin efortul la care ne obligă, postul mută centrul de gravitate în sfera noastră spirituală şi ne sensibilizează pentru perceperea prezenţei active a lui Dumnezeu. Potrivit spuselor lui Iisus, postul trebuie practicat cu discreţie: „Iar tu când posteşti... să nu te arăţi oamenilor”. Creştinul care valorifică posturile în stilul său de viaţă e, de regulă, un om stăpân pe el însuşi, echilibrat, conştiincios în împlinirea obligaţiilor. Chiar dacă e necesar să fie însoțit de iubire, postul terapeutic trebuie făcut sub îndrumarea unui specialist, deoarece pot apărea tot felul de situații neplăcute, mai ales când este vorba despre o revenire neadecvată sau despre o întrerupere bruscă, aşa cum ar fi, de exemplu, scăderea glicemiei. De altfel, revenirea la alimentația normală este mai dificilă decât postul. În timpul dezintoxicării are loc procesul de fagocitoză, sistemele bacterian, enzimatic, microbian tind să dispară, pereții intestinali devin lipsiți de mucusul protector, iar tubul digestiv se subțiază. De aceea, revenirea din post se face cu alimente de protecție și în cantități mici, capabile să formeze încet, încet flora intestinală, de exemplu, se consumă timp de șapte zile zeama de la trei linguri cu orez.

Cură cu apă distilată

Terapeutul Valeriu Popa recomandă ca, o dată pe an, să se facă o cură cu apă distilată. Procedeul e simplu: la 10 litri de apă distilată se adaugă un litru de apă sfințită. Cum se face acest post în viziunea lui Valeriu Popa? Postind și cu sufletul, lăsând ura și dușmănia deoparte. Apa distilată, în urma amestecării cu apa conținută de organismul uman plin de toxine, face schimb ionic, absoarbe sărurile minerale și le antrenează spre ieșire. Organismul se debarasează în primul rând de otrăvuri, iar după revenirea din post acesta își recapătă sărurile minerale și vitaminele necesare din alimentația sănătoasă. După zece zile de cură cu apă distilată se elimină 39% din toxine, după 20 de zile - 64%, iar în cea de-a 42-a zi se ajunge la eliminarea a 87% din toxine. Mare atenție de unde se procură apa distilată, deoarece cea produsă industrial este toxică! Apa distilată nu se păstrează în recipiente de plastic sau în contact cu aerul, deoarece absoarbe bioxidul de carbon și devine acidă.

Supe, ceaiuri, sucuri şi clisme

Din punctul de vedere al medicinei isihaste, cel mai indicat este postul total, la început una-trei zile, intercalat cu mâncare nefiartă fără carne, până se face schimbarea de floră microbiană în intestine. Apoi se trece la postul mai lung, cu clisme și apă. Se recomandă ceaiurile obținute prin macerare la rece sau sucurile, dar nu proaspete, ci lăsate câteva ore până se depune partea sărurilor, consumându-se doar lichidul limpede. Clismele nu se fac cu apă fiartă, ci doar cu apă dezinfectată cu câteva picături de oțet sau cu ceaiuri tot la rece de mușețel sau de coada-șoricelului. În prima zi de după post se recomandă consumul de supă nefiartă de legume, cu nucă zdrobită, strecurată. A doua zi se adaugă în meniu pesmet de grâu necopt, făcut din aluat de grâu zdrobit și uscat la căldură, și supă tot strecurată. După trei-patru zile, se trece la supa nestrecurată, dar cu măsură. Cel puțin o lună se ține regimul nefiert doar cu puține lactate nefierte.

Lapte acru și varză acră

În cazul bolilor mai puțin grave sau ca mijloc de întreținere a sănătății se recomandă una-cinci zile de post, timp în care se consumă doar lichide, trei litri pe zi, în general ceaiuri (pentru slăbit se bea ceai de păpădie și de urzică), sucuri de varză, pătrunjel, sfeclă roșie, mere și apă. În băutura de dimineață se adaugă o linguriță cu semințe de in și o linguriță sau două cu tărâțe de grâu. După zilele de post, se introduce în alimentație laptele acru și varza acră. Postul are rolul de a debloca metabolismul prin arderea substanțelor toxice acumulate în organism și să stimuleze rinichii pentru eliminarea toxinelor.

SFAT. O zi de post pe săptămână curăță și reface potențialul energetic.

În caz de cancer, se ajunează în etape

Cunoscutul naturist Waerland recomandă persoanelor care suferă de cancer să înceapă cu un post de șapte zile, apoi să treacă la regimul lacto-vegetarian. După două săptămâni, se face un post de 14 zile, urmat de o pauză de trei săptămâni. În cea de-a treia etapă, se ajunează o lună, apoi se ține regimul Waerland, bazat pe crudități, lapte și supe de legume, timp de șase luni. Dacă au mai rămas simptome de boală, se poate efectua un post de 40 de zile, care este limita postului terapeutic. Încetarea postului și trecerea la alimentația normală se fac cu mare grijă. Se consumă piure de cartofi, lapte prins (nu acru), orez fiert în apă.

Postul este contraindicat de unii specialiști în medicină naturistă în boli grave de inimă, rinichi, tuberculoză, gușă,  nervozitate gravă, neurastenie