Main menu

header

552 8 2de Carmen Ciripoiu

De la o simplă sângerare nazală la hemoragii digestive, uterine sau retiniene, boala sperie îngrozitor. Cum poate fi oprit sângele care curge fără încetare? Cu ajutorul remediilor naturiste, bineînțeles, care fac totul posibil, uneori într-un timp-record.

Cataplasme cu coada-calului şi ciuboţica-cucului

Încă de pe vremea bunicilor, coada-calului este unul dintre cele mai vestite tratamente contra sângerărilor, deoarece are proprietatea de a strânge vasele de sânge, are efect antihemoragic puternic și permite refacerea rapidă. Se prepară un ceai dintr-o linguriță cu vârf cu plantă, care se opărește timp de 15 minute într-un sfert de litru de apă clocotită. Se consumă două-trei căni pe zi. Ciuboţica-cucului este o altă plantă cu efecte deose- bite în hemoragii. Se foloseşte extern sub formă de cataplasme aplicate pe zona cu sângerări. Se prepară o infuzie din două lingurițe cu flori, la o cană cu apă clocotită. Se lasă la răcit și apoi se pun cataplasmele. Tot sub formă de cataplasme se foloseşte şi coada-şoricelului. Se prepară o infuzie din două lingurițe cu flori, la o cană cu apă clocotită, și se lasă la răcit înainte de aplicare. Tătăneasa are, de asemenea, un rol foarte important în oprirea sângerărilor. Se face un decot din 60-80 g rădăcini mărunțite, la un litru de apă, se lasă la fiert un sfert de oră, apoi se strecoară. Se pun comprese pe zonele sângerânde.

Ceaiul din frunze sau din coji de nuci verzi, bogat în taninuri

În cazul hemoragiilor interne și al sângerărilor nazale, mai ales la copii, se recomandă infuzia de troscot. Se obține din două lingurițe cu rădăcini uscate și măcinate, la 200 ml apă fiartă. Se infuzează 15 minute și se consumă două-trei căni pe zi, în cure de lungă durată. Datorită bogăției de taninuri, infuzia din frunze sau din coji de nuci verzi are efecte antihemoragice deosebite. Preparatul se obține din două lingurițe cu plantă, la 250 ml apă clocotită. Salcia ajută și ea la oprirea sângerărilor. Se face un decoct din două-trei lingurițe cu coajă mărunțită, la o cană cu apă. Cu acest preparat se fac tamponări locale sau se pun cataplasme călduțe pe zona afectată.

Afinul, util în caz de micoze infectate

Proprietăți deosebite hemostatice are şi afinul. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță cu frunze uscate și mărunțite peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Licoarea se lasă acoperită o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi. Excelentă este și infuzia de pătlagină obținută dintr-o linguriță cu frunze, la o cană cu apă, din care se consumă două căni pe zi. Prin conținutul de polifenoli-flavonoide, acid cafeic și ulei volatil, frunzele de alun sunt utile în caz de hemoragii, insuficiență venoasă, flebite, ulcerații cutanate, micoze infectate. Pentru tratament se face o infuzie dintr-o linguriță cu frunze, la 250 ml apă. Excepțională în tratarea hemoragiilor este și coada-calului, infuzie sau decoct dintr-o linguriță cu plantă, la o cană cu apă. Se administrează două căni pe zi.

În caz de hemoptizii (eliminare de sânge pe gură provocată de o hemoragie a căilor respiratorii) se consumă infuzie și decoct de gutui

Foarte importantă în coagularea sangvină este vitamina K, care se găsește în broccoli, spanac, varză, conopidă și mazăre verde