Main menu

header

553 8 1de Carmen Ciripoiu

Trifoiul este una dintre plantele menţionate în tratatele de medicină tradiţională din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă în epoca modernă acesta a devenit un fel de Cenușăreasă, cercetările ultimelor decenii au scos la iveală acțiuni farmeceutice necunoscute în trecut.

Se utilizează în hipocalcemii cronice sau repetate

Grație proprietăților antibacteriene, hiperparatiroidice, antiasmatice, antireumatice, secretolitice, progesteronice, emenagoge şi estrogenice, anticatarale, antidia- reice şi diuretice, extractele de trifoi roşu se utilizează în tuse uscată, gripă, rinite catarale, herpes, reumatism, astm bronşic, hipocalcemii cronice sau repetate (spasmofilie, tetanie), acnee, seboree, prostatite, hiperfoliculinemie, precum şi în menopauză. Totodată, trifoiul roşu stimulează apariţia fluxului menstrual întârziat, intensifică debitul menstrelor (în caz de hipomenoree) şi reglează ciclurile menstruale dezordonate. Nu în ultimul rând, pentru că prezintă un efect antispastic şi calmant asupra aparatului genital feminin, florile de trifoi roșu sunt foarte bune în dismenoree. Un leac căutat împotriva insomniei este tot infuzia de trifoi roșu. Se varsă 250 ml apă clocotită peste două linguri cu flori de trifoi roșu, proaspete sau uscate. Se lasă la infuzat, apoi lichidul se strecoară. Pentru un gust mai bun se adaugă o linguriță cu miere. Preparatul are și rolul de a reține lichidele în organism și de a preveni urinatul nocturn.

De ajutor şi în problemele de tiroidă

Starea vaselor de sânge depinde în egală măsură atât de curățarea acestora, cât și de buna funcționare a ficatului. Iar trifoiul roșu își arată eficiența și în acest scop. Se pun la macerat, timp de zece zile, 40 g flori de trifoi roșu în 500 ml ţuică. Se strecoară, apoi se stoarce planta bine. Se consumă 20 ml după mesele de prânz şi seară. O cură de tratament durează trei luni. Între cure se face pauză de zece zile. În cazul problemelor de tiroidă, următorul amestec de ceai face adevărate minuni. Se combină 40 g drăgaică, 40 g coada-calului, 20 g gălbenele, 20 g traista-ciobanului, 20 g salvie, 30 g ciuboțica-cucului, 30 g tătăneasă, 30 g trifoi roșu, 20 g urzică. Se amestecă o linguriță cu plante la 250 ml apă clocotită, se infuzează două-trei minute, se strecoară și se consumă trei căni pe zi, alături de o linguriță cu tinctură suedeză.

Infuzie de trifoi alb pentru persoanele slăbite

În fitoterapie, trifoiul alb are o utilizare limitată, fiind de un real ajutor în cazurile de răceală sau de gripă, în combaterea durerilor gastrointestinale și în leucoree. Se administrează infuzie de trifoi alb (o lingură cu flori, la o cană cu apă), două-trei căni pe zi. Trifoiul alb intră și în compoziția unor mixuri de plante, care sunt folosite în bronșită și reumatism, contribuind la sporirea efectelor plantelor din amestec. Extern, sub formă de irigații și băi, infuzia din trifoi alb se utilizează pentru întărirea persoanelor slăbite.

PONT. Băile cu trifoi roşu sunt excepționale în cazul arsurilor solare, având efecte calmante şi reducând riscul apariţiei cancerului de piele.

Formulele fitoterapeutice pe bază de trifoi alb sunt contraindicate în sarcină