Main menu

header

554 10 1de Carmen Ciripoiu

De regulă, toxiinfecţia alimentară nu persistă mai mult de două-trei zile, iar simptomele dispar treptat. Există însă şi cazuri de toxiinfecţie alimentară severă, care se manifestă prin simptome grave. Cum tratăm naturist această problemă deloc de neglijat, citiți în rândurile următoare.

Senzaţia de leşin, printre simptome

Principalele simptome apărute în intoxicaţia alimentară sunt diareea, greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale. Intensitatea acestor simptome pot varia de la caz la caz, luându-se în considerare factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi tipul microorganismului care a cauzat infecţia. Neluată în seamă, intoxicația alimentară se poate agrava și pot apărea deshidratarea severă, ca urmare a diareii persistente, slăbiciunea musculară, oboseala, amețeala, vederea încețoșată, durerea abdominală, care se intensifică în timpul mersului, tensiunea arterială scăzută și senzația de leșin, dar și bătăile rapide ale inimii, lipsa ori cantitatea insuficientă de urină eliminată. Dacă simpto- mele nu sunt severe, este suficient ca pacientul să urmeze un regim alimentar specific, adică două-trei căni cu ceai de mentă zilnic, orez cu morcovi, brânză proaspătă de vacă. Atunci când scaunul redevine normal, este permisă introducerea treptată a alimentelor de bază, cum ar fi carnea fiartă sau pâinea. Rămân interzise băuturile acidulate, energizantele și sucurile din fructe care conțin mult zahăr.

Cicoarea, medicament imbatabil

Specialiștii în medicină naturistă recomandă pentru tratarea intoxicațiilor un remediu vechi, dar cu multă eficacitate și acum: amestecul de semințe de in și rădăcini de pir târâtor. Se combină trei linguri din aceste două plante cu două linguri cu muguri de mesteacăn și dentiță. Trei linguri cu această compoziție se fierb cu un litru de apă clocotită, se lasă la răcit și se consumă 50 ml la fiecare jumătate de oră. Excepțională este și cicoarea uscată. O lingură cu plantă se infuzează pe timpul nopții într-o cană cu apă, a doua zi se strecoară și se consumă cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, în trei reprize. De mare ajutor este și decoctul de anason. În funcție de gradul de otrăvire, se pun între șase și zece fructe în 350 ml apă clocotită și se fierb un sfert de oră. Pentru un efect maxim, după consumul lichidului, este bine să fie provocată voma, apoi se bea din nou din poțiune.

Trifoiul roșu înlătură sărurile de cupru

Unele dintre cele mai grave intoxicații sunt cele cu ciuperci, săruri de cupru sau plumb. În cazul acestora se amestecă cinci linguri cu flori și frunze de trifoi roșu și coada-calului cu două linguri cu scoarță de stejar. Trei linguri cu acest amestec se fierb într-un litru de apă timp de un sfert de oră, apoi se lasă la infuzat 45 de minute. Se consumă 100 ml, de șapte ori pe zi. Persoanelor care au suferit intoxicații cu tutun, etnobotanice sau cafea, se recomandă combinația de smântână naturală sau frișcă şi flori de mușețel. Se pune pe foc un litru de frișcă sau smântână amestecată cu șapte-opt linguri cu flori de mușețel și se fierb cinci minute, apoi se lasă o oră la infuzat. Prima dată se consumă 300 ml, apoi câte 200 ml între cele trei mese principale.

SFAT. Cărbunele de lemn de tei, de mesteacăn sau pastilele de cărbune medicinal, precum şi merele coapte în cuptor sunt remedii foarte bune pentru eliminarea toxinelor din organism.