Main menu

header

558 11 2de Raluca Grințescu

Shatavari Kalpa (asparagus) reprezintă o formulă tradiţională ayurvedică, folosită mai ales pentru probleme legate de aparatul reproducător feminin. În plus, se foloseşte pentru sistemul reproducător masculin, precum şi pentru menţinerea sănătăţii mucoaselor.

Favorizează stabilizarea fătului

Shatavari are multiple beneficii: menține sistemul reproducător într-o stare optimă de sănătate, reglează ciclul menstrual şi reface echilibrul hormonal, îmbunătăţeşte fertilitatea şi favorizează stabilizarea fătului pe întreaga durată a sarcinii, scăzând astfel riscul producerii unui avort spontan. În plus, ajută la recuperarea după naştere şi stimulează lactația, îmbunătăţind, de asemenea, calitatea laptelui matern. Totodată, tratează leucoreea şi are capacitatea de a echilibra pH-ul din zona cervicală.

Îmbunătățește potența bărbaților

Shatavari stimulează organismul pe căi naturale, pentru a produce o cantitate suficientă de hormoni estrogeni, fiind benefic femeilor aflate la menopauză. Reduce bufeurile, durerile de cap şi tulburările de dispoziţie, simptome cauzate de un deficit al estrogenului.

În cazul bărbaţilor se recomandă a se folosi pentru tratarea spermatoreei, azoospermiei, a debilităţii sexuale, scăderii potenţei şi fertilităţii. Are efect emolient, protejând mucoasa gastrică, afectată de hiperaciditate, de gastrită sau de ulcer. De asemenea, protejează mucoasa sexuală, intestinală, urinară şi pulmonară, afectată de uscăciune, inflamaţii, infecţii sau diferite leziuni.

Utilă și în cazuri de bronșită

În plus, faţă de acţiunile benefice asupra organelor de reproducere, Shatavari este, de asemenea, eficient contra diareii. Membranele uscate şi iritate ale tractului respirator superior sunt calmate de această plantă, fiind utilă în cazurile de bronşită şi de febră cronică. Se crede că aduce echilibru în fluidele corpului, având efect benefic şi în cazul afecţiunilor cutanate. În toate aceste situaţii se administrează câte o linguriță cu plantă uscată, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Rădăcina, utilizată în tratarea dipepsiei

Rădăcina mai este folosită în tratamentul bolilor de nervi şi de ficat, a dipepsiei (indigestie cu dureri deasupra ombilicului), a dizinteriei, a tumorilor etc. S-a constatat că are un efect benefic asupra sistemului imunitar. Datorită proprietăţilor sale diuretice, Shatavari a fost folosit în forma sa sălbatică încă din Antichitate, în Grecia Antică şi în Imperiul Roman, ca diuretic natural, pentru curăţarea rinichilor, tratarea infecţiilor urinare şi prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi. Pe lângă proprietăţile diuretice, Shatavari înlesneşte transpiraţia (şi deci detoxifierea), fiind recomandat în cazurile de gută, reumatism şi de retenţie excesivă de apă (edeme).

Alină senzaţia de greaţă

Studii efectuate în China au costatat că rădăcinile pot scădea presiunea arterială în timp ce seminţele măcinate pot ajuta la alinarea senzaţiei de greaţă şi la calmarea stomacului. Studii din Japonia evidenţiază că asparagusul verde ajută transformarea proteinelor în aminoacizi (formă în care sunt transformate proteinele ca acestea să poată hrăni celulele organismului). De aceea, o garnitură de asparagus lângă o friptură va uşura asimilarea proteinelor. În sfârşit, dar nu în cele din urmă, asparagusul are un conţinut ridicat de acid folic, care este esenţial la producţia de globule roşii din sânge.

PONT. Planta este utilă și în oboseală cronică, lipsă de vigoare și în tulburări anxios-depresive.

Consumul în exces de Shatavari irită rinichii