Main menu

header

559 9 1de Carmen Ciripoiu

Numit și iarba albinelor sau sulfina de pus peste straie, dumbravnicul și-a dovedit eficiența nu doar în bolile gastro-intestinale, afecțiuni ale căilor urinare sau infecții respiratori, ci și în degerături, furuncule, contuzii, fiind de mare ajutor și în pareza sau paralizia nervilor periferici sau în tratamentul cancerului.

Infuzia combate anxietatea

Decoctul obținut din două lingurițe cu vârf la o cană cu apă, care se fierbe un sfert de oră, se aplică sub formă de comprese în caz de flebite, ulcerații greu vindecabile sau amigdalite, caz în care se face gargară. În cura internă are efect anticoagulant și combate emboliile. În ceea ce privește infuzia de dumbravnic, aceasta combate anxietatea, este un foarte bun sedativ, antiseptic urinar, eficient în tratarea parezei. Preparatul se obține dintr-o linguriță cu vârf cu frunze uscate, la un litru de apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară. Pentru un gust mai bun se amestecă și cu miere. Excelentă pentru colici intestinale, dureri de stomac sau ulcer gastro-duodenal este tinctura de dumbravnic, din care se administrează 15-20 de picături de trei ori pe zi.

De ajutor în hipertiroidie

Și tot dumbravnicul le este de folos și celor care suferă de hipertiroidie, boală care debutează cu simptome foarte discrete ca iritare, stare de oboseală, tulburarea somnului şi intoleranţă la căldură. Se amestecă o linguriță cu plantă mărunţită, la 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi. În unele părți ale țării, dumbravnicul se fierbe și se folosește de bolnavii de mătrice. De asemenea, compresele cu decoct sunt folosite de bătrâni și împotriva durerilor de cap și a umflăturilor de la gât. Pentru vătămătură, planta se pisează, se pune în rachiu și se lasă la macerat. Se consumă de trei ori pe zi, câte o ceșcuță. În zona Transilvaniei, planta se pune în lăzi cu haine, fiind considerată un remediu foarte bun împotriva moliilor.