Main menu

header

562 8 1de Cătălina Tăgârță

Dintotdeauna, oamenii s-au interesat mai mult de leacurile împotriva mahmurelii decât de un mod de stopare a dependenței de alcool. Căci, deși poate fi greu de recunoscut, poporul român e mare iubitor al licorilor amețitoare, atât de iubitor, încât datele statistice sunt rușinos de înfiorătoare: potrivit informațiilor OMS furnizate încă de anul trecut, țara noastră ocupă locul 5 la consumul de alcool la nivel mondial. Înaintea ei, în topul clasamentului stau Belarus, Republica Moldova, Lituania și Rusia. De asemenea, rezultatele primului „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”, realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, arată că țara noastră cheltuiește anual 25 de milioane de euro pentru spitalizarea unor pacienți care au probleme medicale cauzate de alcool, gestionând anual aproximativ 70.000 de pacienți externați.

Induce depresia sistemului nervos central

Din păcate, alcoolul nu-l afectează doar pe cel care bea, întrucât comportamentul acestuia are impact și asupra celor din jur. Așadar, fie că sunteți consumator, fie că aveți în familie pe cineva care se confruntă cu această problemă, e bine să știți că puteți solicita ajutor medical. Alcoolismul este văzut deja ca o problemă mentală, iar partea bună este că această dependență se poate trata.

Alcoolul este un hipnotic sedativ care induce o depresie a sistemului nervos central, trimiţând consumatorul într-o stare generală de relaxare. Alcoolismul este tot mai des întâlnit în rândurile tinerilor, la adulţi şi chiar şi la cei în vârstă. Dependenţa de alcool nu este numai o problemă medicală, ci chiar şi o problemă etică şi socială.

Pericol rapid de ciroză

562 8 2Dependenţa implică pierderea controlului faţă de consumul alcoolului, consumul compulsiv, în ciuda efectelor sale dăunătoare, şi se numeşte alcoholism. Această dependenţă este atât fizică, dar şi psihică. Consumul de alcool pe o lungă durată poate produce nenumărate probleme de sănătate. Spre exemplu, 10% dintre cazurile de demență sunt provocate de alcool. Apoi, băutul excesiv, în combinaţie cu o alimentaţie proastă, duce la afectarea întregului organism. Ficatul se poate distruge progresiv din cauza instalării cirozei, care conduce la insuficienţă hepatică şi cancer hepatic urmat de deces. Sistemul nervos este afectat la mai multe niveluri. Leziunile cerebrale cresc riscul de anxietate şi depresie, confuzie şi demenţă. Leziunile asupra sistemului nervos periferic pot conduce la pierderea echilibrului, impotenţă, parestezii ale membrelor, tremur incontrolabil şi chiar orbire. Pe de altă parte, alcoolismul este implicat şi în dezvoltarea diabetului, inflamaţiilor pancreasului, sângerărilor interne, hipertensiunii şi atacului cerebral. Consumul de alcool în timpul sarcinii este foarte dăunător fătului.

Cimbrul infuzat dă stare de vomă

Iată însă ce trebuie să faceți concret pentru a evita toate problemele menționate anterior. Pentru început, reduceți cantitățile și adresați-vă medicului de familie, care va ști să vă îndrume mai departe către un specialist. Există și medicamente alopate și naturiste.

Spre exemplu, cimbrul poate stinge dorinţa de a bea alcool. Este de ajuns să preparați o infuzie din 20 de grame de cimbru la un litru de apă fiartă. Amestecul se lasă la infuzat aproximativ cinci minute, după care se consumă din el câte o lingură la fiecare sfert de oră. Pot apărea reacţii adverse precum: vomă, diaree, transpiraţie abundentă, dar nu vă speriaţi. Şi mierea poate fi de ajutor. Dacă luați de trei ori pe zi câte un cocteil format din două linguri cu miere şi două linguri cu oţet de mere, în câteva zile veți simţi efectele: dorinţa de a bea alcool va dispărea încet, încet.

Și pătrunjelul inhibă pofta de alcool dacă procedați astfel: puneţi la fiert într-un litru de apă 50 de grame de pătrunjel, o coajă de la un grepfrut şi una de la o portocală şi adăugaţi puţin zahăr brun. Înainte de masa de dimineaţă, beţi câte o lingură din acest lichid şi continuaţi până nu mai simţiţi nevoia de alcool.

Și pedicuța luptă cu dependența

562 8 3Iată și alte remedii ce vă pot fi de ajutor: se pun 30 de grame de rădăcină uscată de măcriş în 1,2 litri de apă la fiert, timp de o oră, apoi se lasă jumătate de oră la infuzat. Se beau câte 50 de mililitri de decoct de două ori pe zi.

Un alt leac eficient ar putea fi și următorul: se amestecă fierea-pământului cu pelin în cantităţi egale şi se pune o lingură din acest amestec într-un pahar cu apă fierbinte. Se ia câte o lingură cu infuzie de trei ori pe zi, timp de două-trei luni. Se spune că după un asemenea tratament alcoolicii nici nu mai pot vedea băutura, fiindcă li se face rău. Însă toată arta stă în puterea de convingere asupra dependentului să urmeze întocmai acest tratament.

Dacă în paharul cu băutură se pun o rădăcină de leuştean şi două frunze de dafin, veţi provoca greaţă şi vărsături în aproximativ o jumătate de oră, ceea ce îl va face pe cel care nu se poate lecui de patima băuturii să simtă greaţă numai la vederea paharului cu alcool.

Pedicuța este și ea eficientă în combaterea dependenţei de alcool. Beţi trei săptămâni ceai de pedicuță astfel: o cană cu ceai în fiecare dimineaţă, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, şi una cu o oră înainte de masa de prânz.

Mahmureala poate fi tratată cu ceaiuri de mentă, lucernă de cultură, pelin, piersic, salvie şi zmeur. Efecte deosebite are și ceaiul de rozmarin

România, a 5-a țară din lume la consumul de alcool

Studiu: medicamentele pentru „beţivi“, de folos şi persoanelor cu HIV

Ar fi ideal ca oamenii de știință să descopere un medicament pe care alcoolicul să-l ia astăzi, iar de mâine să fie vindecat. Până vor găsi însă o astfel de formulă magică, au aflat că un medicament utilizat în prezent la tratarea alcoolismului, asociat cu alte substanţe, ar putea contribui la eliminarea virusului SIDA la persoanele seropozitive tratate, se arată într-un studiu preluat de AFP. Medicamentul, numit disulfiram, trezeşte virusul aflat latent în organismul infectat, permiţând astfel distrugerea atât a lui, cât şi a celulelor care îl găzduiesc, fără efecte secundare, precizează autorii studiului ce a apărut în revista medicală online „The Lancet HIV”.

În prezent, un tratament antiretroviral (ART) - cocteil de medicamente standard numit adesea triterapie - permite ţinerea sub control a virusului (HIV) la pacienţii seropozitivi, fără însă a-l distruge definitiv. Virusul rămâne astfel în corpul persoanelor tratate în formă latentă, acest rezervor, greu de ţintit, fiind unul dintre marile obstacole în realizarea unui tratament care să ducă la o vindecare sigură.

Cu peste 34 de milioane de decese până în prezent, HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La sfârşitul anului 2014 existau în lume circa 36,9 milioane de persoane care aveau HIV.