de Carmen Ciripoiu
Condiment prețuit în bucătărie pentru aroma sa rafinată, feniculul e tot atât de apreciat și pentru virtuțile vindecătoare.
Estrogen blând, dar puternic
Pentru persoanele care suferă de gastrită hiperacidă și suportă laptele, semințele de fenicul sunt un ajutor de nădejde. Într-un pahar cu apă clocotită se pune o linguriță cu semințe de fenicul și se lasă la infuzat o jumătate de oră. Se consumă pe stomacul gol. Dar micuțele semințe acționează și la nivelul sistemului nervos central, de aceea sunt indicate și celor care suferă de astm alergic. Se recomandă zilnic o jumătate de litru de infuzie combinată de semințe de fenicul. Tratamentul durează două luni, cu pauză de două săptămâni. Din vechime, feniculul a fost cunoscut ca un estrogen blând, dar puternic, fiind de mare ajutor și în menopauză. Se administrează zilnic două căni cu infuzie combinată. Cura durează trei luni, cu o lună de pauză.
Util în caz de sindromul colonului iritabil
În ceea ce privește dismenoreea primară, semințele de fenicul sunt printre puținele plante care nu au efecte adverse. Se recomandă 50 de picături de șase ori pe zi. Infuzia fierbinte are un rol deosebit în calmarea rapidă a crampelor abdominale. Și tot semințele de fenicul au câștigat lupta și cu probleme digestive ca balonarea, indigestia sau sindromul colonului iritabil. Se consumă o jumătate de linguriță cu pulbere înainte și după fiecare masă. Numeroase studii au dovedit că planta este excepțională și pentru colicile abdominale la copii și sugari și nu are niciun fel de reacții adverse. Se administrează infuzie obținută din 15-20 de semințe la o cană cu apă. Preparatul se consumă în trei reprize. Pulberea de fenicul este, de asemenea, un elixir pentru persoanele obeze. Se recomandă două lingurițe cu pulbere cu un sfert de oră înainte de masă. Inflamațiile oculare sau tenul iritabil se tratează cu comprese cu ceai de fenicul. Atenție! Compresele pentru ochi trebuie să fie la temperatura camerei.