Main menu

header

566 7 2de Carmen Ciripoiu

Considerat simbolul norocului, trifoiul este și amuletă dătătoare de viață veșnică și izbăvitor de vrăji, dar și leac pentru multe boli.

Tratează tusea convulsivă

Despre puterea tămăduitoare a trifoiului roșu se știe încă de pe vremea vechilor chinezi, care au descoperit că planta, folosită mult timp doar ca nutreț pentru animale, e folositoare și organismului uman. Așa se face că vikingii foloseau planta pentru a scăpa de gripe și răceli, iar populațiile nomade din stepele Asiei Centrale consumau frunze mărunțite de trifoi amestecate cu lapte pentru creșterea vigorii. Și tot din vechime se folosește trifoiul și pentru a alunga depresia. Se culege toată partea aeriană a trifoiului când este înflorit. Se usucă la umbră și nu la cuptor, pentru că se distrug principiile active. După uscare, trifoiul roșu se păstrează în săculeți de pânză. Înainte de folosire se râșnește atât trifoi cât să încapă într-un borcan de 400 ml. Administrare: pentru forme ușoare de depresie se ia o linguriță rasă cu pulbere, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Pulberea se ține cinci minute sub limbă, apoi se înghite cu 200 ml apă plată. Pentru forme mai grave se consumă două lingurițe de trei ori pe zi. Cura durează 30 de zile. În perioada tratamentului se evită alimentele acide, mai ales alcoolul. În caz de tuse convulsivă și bronșită, peste un litru de apă în clocot se adaugă o cană cu flori şi frunze de trifoi mărunţite. Se fierb timp de 15 minute, la foc mic, apoi se trage vasul deoparte şi se acoperă. Se strecoară când devine călduţ. Se administrează câte o lingură cu decoct înainte de masă, până la dispariția simptomelor.

De ajutor doamnelor

Tot trifoiul roșu este un aliat de nădejde al doamnelor și domnișoarelor. În caz de inflamație a ovarelor se toarnă două pahare cu apă peste două linguri cu trifoi mărunțit, se fierbe o jumătate de oră, se lasă la răcit, apoi se strecoară. Se administrează o lingură, de patru ori pe zi, înainte de masă. Cura durează două săptămâni. Femeilor care se confruntă cu sângerări abundente li se recomandă următoarea schemă: peste două linguri cu inflorescenţe de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de opt ore, apoi se strecoară. Se consumă o jumătate de cană pe zi, cu patru-cinci zile înainte de menstruaţie. Efectul este uimitor. Doar trei-patru zile durează un tratament cu trifoi, și neplăcuta constipație dispare ca prin farmec. Peste două linguri cu inflorescenţe de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se consumă un sfert de cană, de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de a mânca.

Tratamentele cu trifoi sunt contraindicate femeilor gravide și celor care alăptează!

Vindecă abcesele

Micuța plantă norocoasă este și un leac de excepție pentru bolile fungice. În acest caz, trei linguri cu flori de trifoi se fierb într-o cană cu apă și se lasă la infuzat două-trei ore. Acest preparat se adaugă în apa de baie. Procedura se aplică timp de două luni, o dată pe săptămână. Și tot trifoiul roșu sperie și furunculele sau abcesele. Peste trei linguri cu flori de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită, se dă într-un clocot, apoi se lasă la infuzat timp de două ore, după care se strecoară. Se înmoaie un tifon în soluţia obținută şi se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze până ce tamponul se usucă. Procedeul se repetă timp de trei-patru zile.