Main menu

header

568 9 1de Carmen Ciripoiu

Pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos nu există mineral mai bun ca potasiul. Ce se întâmplă când în organism apare un deficit? Își fac simţită prezenţa bolile hepatice, erupțiile cutanate, slăbiciunea musculară, iritabilitatea sau tensiunea arterială ridicată. Iată care sunt cele mai bune surse naturale de potasiu...

Ciocolata neagră aduce sănătății un câştig uriaș

În viziunea specialiștilor, unele dintre cele mai bune surse naturale de potasiu rămân plantele uscate, pe primul loc situându-se asmățuiul uscat, care conține 4,7 g potasiu la 100 g plantă. Pe următoarele locuri se găsesc coriandrul, pătrunjelul, busuiocul, mărarul, tarhonul, turmericul, șofranul și oregano, evident uscate. Fructele de avocado sunt la rândul lor de mare ajutor celor care suferă de deficiență de potasiu, 100 g fruct oferind 485 mg potasiu. Acestora le calcă pe urme boiaua dulce și chili, care, adăugate în mâncare, oferă cantități impresionante de potasiu. În ceea ce privește ciocolata neagră, aceasta conține nu doar potasiu, dar este și o sursă excelentă de fier și zinc. Alte surse atât de potasiu, cât și de fibre sunt caisele uscate, prunele uscate, coacăzele uscate și evident gustoasele stafide.

Semințele de dovleac, o gustare delicioasă

O gustare delicioasă, dar și plină de beneficii, o constituie fisticul, 100 g oferind 1 g potasiu. Castanele, migdalele, alunele, caju sau nuca de cocos sunt indicate celor cu deficiență în acest mineral. Dar mai eficiente sunt semințele de dovleac, de in sau de floarea-soarelui recomandate de specialiști. Un aliment-medicament este strugurele, foarte benefic ca energetic muscular și nervos, remineralizant, stimulent hepatic. Plin de potasiu, acesta este cel mai potrivit și pentru tratamentul gutei, al reumatismului și al bolilor de piele. Un conținut uriaș de potasiu îl au fasolea albă (100 g fasole oferă 561 mg mineral) și carnea de pește, fie că vorbim despre somon (100 g conțin aproximativ 435 mg potasiu), ton, hering, cod sau macrou.

Banana, cea mai indicată dintre fructe

Din topul celor mai bune fructe bogate în potasiu fac parte și bananele (100 g conțin 357 mg potasiu), urmate de pepenele galben (cu 350 mg potasiu la 100 g), kiwi, caise și mure cu 300 mg fiecare. Cine vrea să se bucure de toată cantitatea depotasiu a fructelor trebuie să opteze pentru cele proaspete. Înghețarea şi deshidratarea reduc din proprietățile nutritive ale alimentelor. Sfecla este la mare căutare, 100 g sfeclă conțin 325 mg potasiu. Leguma se consumă în stare proaspătă, cel mai bine sub formă de suc. În aceeași categorie a celor mai bune surse de potasiu se înscriu și cartofii dulci, spanacul, morcovii, broccoli și conopida.

PONT. Scoicile conțin vitamina B12, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, proteine și fosfor, iar cantitatea de grăsimi saturate este foarte redusă.

Citricele dau energie

Cele mai populare citrice, portocalele, sunt minunate pentru organism, deoarece conțin din belșug atât potasiu, cât și acid folic, vitamine din complexul B, adică tot ce e necesar pentru a avea o energie de invidiat. De asemenea, citricele sunt bogate în fibre și vitamina C, dar și în flavonoizi, care au un rol foarte important în lupta cu bolile cardiace, cu diverse inflamații și cu cancerul.