Main menu

header

568 8 1de Cătălina Tăgârță

Deși termenul nutriție ne duce cu gândul imediat la alimentație, acesta cuprinde mai multe elemente. Potrivit fitoterapeutului Liviu Buluș (foto), reprezentantul „Centrului de pregătire și educație în sănătate Buluș”, nutriția are cinci componente: apă, aer, săruri, hrană și mișcare. Specialistul ne-a vorbit despre fiecare dintre acestea, dar și despre un nutrient natural care face minuni pentru sănătate, respectiv despre MSM.

„Diabeticilor care fac mișcare nu le mai trebuie medicamente”

- Vorbiți-ne, vă rog, despre cele cinci componente ale nutriției pe care le abordați dumneavoastră în cadrul cursurilor pe care le țineți!

- Aerul înseamnă oxigenare corectă, respirații profunde. Apă egal hidratare, dar în special cu apă alcalină. Sărurile indicate sunt cele de mină sau de Himalaya, care conțin 84 de minerale din cele 102 din câte e format organismul uman. Hrana poate fi de mai multe tipuri: vegetală, animală și minerală... Mișcarea, în afară de faptul că oxigenează celulele și plimbă lichidele pe la toate țesuturile, scoate toxinele din organism. De asemenea, face un lucru pe care lumea nu-l știe: întărește rețelele neuronale. După ieșirea la pensie, oamenii nu mai fac mișcare și se trezesc într-o zi că suferă de Alzheimer, Parkinson și alte boli grave. În scop preventiv, puteți face minimum 10.000 de pași pe zi.

- Cât înseamnă ca timp 10.000 de pași?

- Circa două ore de mers vioi. În general, diabeticilor care fac mișcare nu le mai crește glicemia, deci nu le mai trebuie medicamente. Apoi, din cauza deshidratării, toată lumea dimineața are dureri de cap. Dacă ar lua apă cu MSM în ea n-ar mai avea probleme.

„Se ia cu vitamina C, care ajută la fixare”

- Ce înseamnă MSM și cum trebuie administrat?

- MSM e un acronim de la metil sulfonil metal. Este un nutrient din familia sulfului organic. El se găsește în mod normal în carne, pește, plante, produse lactate, fructe, vegetale, cereale. În afara acestor produse, poate fi găsit sub formă de capsule sau de cristal solid (seamănă cu sarea la aspect), ce se dizolvă în apă. Dacă hrana este procesată termic, MSM-ul e distrus. El poate fi administrat atât intern, cât și extern.

- Deci trebuie subliniat faptul că nu este un medicament.

- Nu. Este un mineral nutrițional. Poate fi luat și în scop preventiv, câte trei-cinci grame pe zi, în combinație cu vitamina C sau zeamă de lămâie (ajută la absorbția și fixarea MSM), fiindcă este puțin amar. Eu de când iau MSM nu mai am dureri de spate, de articulații, nu mai prezint înțepeneli ale gâtului... Chiar și cu hrana vegetală pe care o consum, aceste probleme tot mai apăreau la un moment dat.

„Este antiinflamator și se dă fără rețetă”

568 8 2- La cât timp au apărut primele îmbunătățiri ale stării de sănătate?

- Eu îl iau de aproape doi ani și nu mai prezint absolut nicio durere, parcă am dat timpul înapoi cu cel puțin zece ani. Dar primele efecte au început să se vadă la circa o săptămână de la administrare.

- Vorbiți-ne, vă rog, despre proprietățile acestui produs!

- Este un antiinflamator. Inflamația înseamnă căldură, roșeață, umflătură, durere, iar MSM scoate din joc toate cele patru simptome. În plus, nu are efecte adverse și nu este nevoie de rețetă. Mulți îl combină cu glucozamină, condroitină și vitamina C, pentru înlăturarea durerii. În tratamentul cancerului se iau circa 40 de grame pe zi. Așa spun studiile făcute de americani după care eu mă ghidez. Spre exemplu, autorii cărții „Natural solution for pain” vorbesc despre o pacientă care a luat MSM pentru dureri de dinți, și după o vreme a constatat că i-au trecut și inflamațiile de la degete.

„Supradozele pot provoca scaune mai dese”

- Cum se administrează?

- Se poate pune în apă, ceai, cafea - dacă e sub formă de cristale - sau se bea cu orice dacă e sub formă de capsule. Dar atenție mare! MSM trebuie luat dintr-o sursă sigură, să aibă certificare că produsul este organic. Preventiv se pot lua până la cinci grame, cum am mai spus. Pentru bolile inflamatorii, artrită, fibromialgie, se dau între patru şi opt grame/zi, conform americanilor. Pentru alergii la polen, strănut, se dau trei-patru grame pe zi. Pentru dureri de spate, între cinci şi zece grame/zi, pentru durerea de cap, persoanele voluminoase vor lua trei grame, cele mai slabe, circa un gram, deci depinde și de conformație. Iar pentru afecțiuni grave, precum cancerele, se poate ajunge la 40-60 de grame/zi, dar în acest caz sub supravegherea medicului de specialitate. Însă atenție! Creșterea dozei se face gradual, în două-trei săptămâni. Iar supradozele pot provoca scaune mai dese și disconfort intestinal.

Binefacere în caz de mahmureală

- Înainte sau după masă?

- Se poate lua oricând, dar eu prefer după masă. Aș vrea să mai adaug că produsul merge bine în caz de sinuzite, sindrom premenstrual, hipercolesterolemie, diabet de tip II, boli ale plămânului, HIV, cancer la sân și la colon, migrene, infecții cu paraziți ai tractului intestinal, mahmureală, controlează sforăitul etc.

- Cât durează o cură?

- Eu prefer să iau tratamentul pe o perioadă mai îndelungată. Nu au fost semnalate efecte pe termen lung. Ideea este că MSM se regăsește și în apa de ploaie, însă, odată cu cultivarea legumelor în sere și udarea cu apă din fântâni, ele sunt lipsite de acest nutrient, așa că deficitul se simte și în organism.

„Stimulează secreția de bilă”

- Ce proprietăți mai are acest produs?

- Este vasodilatator, relaxează mușchii, întărește sistemul imunitar (în caz de lupus, artrită reumatoidă), îi scapă de constipație pe vârstnici, e foarte bun pentru giardia, pentru cicatrizarea țesuturilor... Sulful, care este constituent MSM, dezinfectează sângele, stimulează secreția de bilă, întârzie procesul de îmbătrânire și participă la sinteza colagenului. Oamenii știu că fierul e important pentru sânge, magneziul pentru mușchi, calciul pentru oase, dar puțini cunosc efectele deficitului de sulf din organism. E foarte bine că s-a deschis de curând, lângă București, cel mai mare complex cu ape termale din Europa.

„Un sistem de a vindeca ușor cancerul este ca pacientul să pună circa un kilogram de bicarbonat de sodiu în cadă și să facă baie în apa aceea circa 20 de minute. Astfel se va crea alcalinitate în organism“

Sulful hidratează pielea şi previne ridurile

- Care-s beneficiile sulfului?

- În primul rând se văd efectele asupra aspectului pielii: dispar ridurile, pielea nu mai este uscată. Pentru asta, se dizolvă MSM în apă și se tamponează fața cu amestecul obișnuit. Produsul întărește și unghiile și firul de păr, netezește țesuturile cicatrizate (deci eficiență în caz de vergeturi) și albește dinții. Pentru asta se presară cristale pe periuța umedă și se freacă dinții de două ori pe zi, după ce se face periajul obișnuit. Astfel se previne și gingivita. Cu ajutorul tratamentelor pe bază de sulf s-au vindecat nume grele din istorie, precum Napoleon 1, Mozart, Beethoven.