Main menu

header

568 6 1de Carmen Ciripoiu

Simbol al speranței și purității, ghiocelul este totodată și un remediu tradițional cu virtuți dermatologice, antispastice și antibacteriene.

Stop crampelor musculare!

O singură ceșcuţă cu infuzie de ghiocei uscați pe zi este, potrivit specialiștilor, unul dintre cele mai bune leacuri pentru a destinde mușchii și a combate crampele musculare. Două lingurițe cu plantă uscată se fierb într-o cană cu apă, apoi se lasă la infuzat și se consumă. Tratamentul se face o săptămână pe lună și se poate repeta trei luni. La rândul său, decoctul de ghiocei este indicat pentru durerile cauzate de reumatism. Se prepară un decoct din cinci linguri cu plantă și doi litri de apă și se lasă să fiarbă la foc mic timp de o jumătate de oră. Preparatul se adaugă în apa caldă de baie. La fel de eficiente sunt și compresele cu decoct de ghiocei, aplicate pe articulațiile dureroase. Decoctul este un remediu foarte eficient și pentru doamnele care suferă de candidoză vaginală. În acest caz se recomandă spălăturile locale cu un preparat obținut din trei linguri cu flori și frunze uscate de ghiocei, care se fierb timp de o jumătate de oră, la foc mic, în 500 ml apă. Pentru o eficiență maximă, tratamentul se face o săptămână în fiecare seară.

Luptă cu petele de pe faţă şi cu pistruii

Gingașii ghiocei sunt neîntrecuți în lupta cu petele de pe față și cu pistruii. Se recomandă comprese cu infuzie simplă de ghiocei sau în combinație cu pătrunjel și suc de lămâie. În acest caz, modul de preparare este următorul: într-un vas se pun 30 de fire de ghiocei uscaţi, peste care se toarnă sucul a trei lămâi coapte foarte bine. Poțiunea se lasă la macerat timp de şase zile, apoi se strecoară şi se toarnă în sticluţe închise ermetic, care se păstrează la rece. Zilnic, după demachierea tenului, se tamponează zonele pătate ale pielii de pe faţă şi gât cu această soluţie. În locul lămâilor se poate folosi o infuzie de pătrunjel, care se prepară dintr-o legătură de plantă şi o cană cu apă clocotită. Se acoperă ceşcuţa cu infuzie timp de 15 minute. Ulterior, timp de două zile, se macerează ghioceii în infuzie. La final, soluţia se filtrează şi se păstrează la frigider. E de preferat ca această operațiune să se realizeze seara, înainte de culcare, deoarece faţa nu trebuie clătită în urma aplicării loţiunii. Procesul se repetă până când pistruii sau petele dispar sau își pierd din intensitate.

Ceaiul înlătură durerile reumatice

Pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice sau la nivel cerebral, specialiștii în terapii naturiste afirmă că cel mai bun remediu în prag de primăvară îl constituie tinctura de ghiocei. Preparatul se obține din 30 de ghiocei uscaţi, care se lasă la macerat în 150 ml ţuică de secară sau în alcool de 50 de grade, timp de două săptămâni. Soluţia obţinută se strecoară şi se păstrează în stricluţe închise la culoare. Cu acest preparat se masează scalpul (de la trei la șase luni) și picioarele (timp de două luni). În cazul durerilor de cap, efect foarte bun îl are ceaiul de ghiocei. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu bulbi mărunțiți și 500 ml apă, infuzați timp de cinci minute. Se consumă două-trei căni pe zi, cu înghițituri mici. Cura este bună și pentru durerile reumatice.

Spălăturile au efect pozitiv în tricomonază

Micuțele flori nu se lasă bătute nici când apare senzația de picioare grele. În același timp, au câștigat și lupta cu varicele. Se aleg 16-20 de ghiocei, se toacă și se lasă la macerat timp de zece zile în 350 ml țuică. Această soluție se aplică zilnic pe zonele dureroase, sub formă de comprese. Datorită efectului lor analgezic, ghioceii sunt indicați și celor care suferă de slăbiciune musculară. Un pumn cu ghiocei bine uscați se adaugă în apa caldă de baie. Bolnavul trebuie să stea în această compoziție minimum 20 de minute. Spălăturile cu decoct de ghiocei au un efect pozitiv și în cazul tricomonazei, infecție cu transmitere sexuală.

ATENŢIE. Pentru efecte terapeutice maxime se folosește doar planta bine uscată, altfel aceasta este toxică!

Ghiocelul alungă oboseala fizică

Bulbul, indicat în formele de demenţă

Calitățile terapeutice ale ghiocelului l-au transformat și într-un aliat de nădejde în tratamentul simptomatic al demenței Alzheimer, de la forme ușoare la cele moderat-severe. În acest scop se recomandă administrarea de medicamente care conțin galantamină, o substanţă chimică regăsită în bulbul de ghiocel. Specialiștii spun că galantamina ajută la creșterea concentrației de acetilcolină, o altă substanţă chimică implicată în transmiterea de mesaje provenite de la celulele nervoase. Delicatele flori au fost utilizate din cele mai vechi timpuri și ca antidot în cazuri de otrăvire. Se administrează infuzie, preparată din florile, frunzele sau bulbii ghioceilor uscați timp de câteva zile. Se consumă două-trei căni pe zi. Pentru un efect rapid, preparatul se filtrează și se bea călduț, cu înghițituri mici şi rare.

Potrivit ultimelor studii, ghiocelul este un adjuvant de excepție pentru tratarea poliomelitei