Main menu

header

569 9 2de Carmen Ciripoiu

Arsuri în spatele sternului? Dificultăți la înghițire? Greață? Scăderea poftei de mâncare? Sughiț? Vărsături cu alimente nedigerate sau cu sânge? Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale unei boli esofagiene care, neluate în seamă la timp, pot duce chiar la maladii grave, cum ar fi cancerul de esofag. Natura vine însă în ajutor cu remedii simple, dar extrem de eficiente.

Apa caldă cu lămâie echilibrează pH-ul

Specialiștii afirmă că, prin consumul în fiecare dimineață, cu un sfert de oră înainte de micul dejun, a unei căni cu apă caldă și suc de lămâie, corpul își echilibrează în mod natural pH-ul. La fel de bun pentru ameliorarea simptomelor de reflux esofagian este și bicarbonatul de sodiu. Se dizolvă o linguriţă cu bicarbonat într-o jumătate de cană cu apă și se administrează în timpul zilei. Efect benefic în ameliorarea simptomelor de acid gastroesofagian îl are și ceaiul de mentă, tei sau schinduf. Sucul de aloe vera are capacitatea de a reduce aciditatea din stomac și este un excelent pansament gastric. Se recomandă trei lingurițe pe zi, înainte de fiecare masă principală. Pentru dezinfectarea esofagului fiertura de cerențel este un remediu foarte apreciat. Leacul se prepară din două lingurițe cu cerențel și o cană cu apă, se lasă la fiert câteva minute și se consumă două căni pe zi.

Mușețelul calmează senzația de arsură

Trei căni pe zi cu infuzie de salvie dezinfectează, de asemenea, esofagul, iar decoctul de mușețel (două căni pe zi) calmează senzația de arsură și reduce inflamațiile. Un antibiotic natural de excepție, recomandat în bolile esofagului, este ghimbirul. În cazul refluxului esofagian se folosește atât tinctura de ghimbir, din care se administrează o linguriță într-un pahar cu apă ori ceai, cât şi ghimbirul proaspăt, consumat doar după masă. Efect cicatrizant și antimicrobian îl are și propolisul. Eficiență maximă are propolisul brut, care se mestecă timp de 15 minute, seara, înainte de culcare. În ceea ce privește uleiul de măsline, acesta îndepărtează senzația de amărăciune care se simte în gură după regurgitare. Potrivit ultimelor cercetări, afinele inhibă dezvoltarea bacteriilor în stomac. Se recomandă consumul a 400 g de două ori pe zi.

Atenție la alimentație!

Un pas important în ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian îl constituie schimbarea dietei și adoptarea unui stil de viață sănătos. Se recomandă mai multe mese pe zi, pentru ca stomacul să digere o cantitate cât mai mică de alimente, iar acestea să fie foarte bine mestecate. Ultima masă trebuie să fie luată întotdeauna cu cel puțin două ore înainte de culcare. Se evită ciocolata, alcoolul, băuturile cu cafeină, alimentele grase, prăjelile, roșiile crude, citricele, băuturile carbogazoase, tutunul, ceapa crudă, usturoiul crud, fasolea, varza, murăturile și afumăturile. Se optează pentru: supe și ciorbe de legume, banane coapte, migdale, lapte și produse lactate cu puține grăsimi, carne fiartă, friptă sau gătită la abur, apă plată, legume fierte sau coapte (cartofi, morcovi, broccoli, conopidă, zarzavaturi verzi), mâncăruri gătite fără prăjeli, pâine prăjită, crutoane, covrigi, biscuiți.

ATENŢIE! Combinarea corectă a alimentelor trebuie respectată cu strictețe.

SFAT. Consumul de mere coapte, dar cu coajă verde, reduce aciditatea