Main menu

header

569 7 1de Raluca Grințescu

Turmalina este un cristal semipreţios, ce se prezintă într-o mare varietate de culori, de la albastru, verde, roşu, roz, brun până la negru. Uneori, un cristal poate avea mai multe culori. Cei neexperimentați pot confunda cu uşurinţă turmalinele cu alte pietre preţioase cum ar fi: ametistul, rubinul, zirconiul sau crisolitul. Efectele sale asupra sănătății însă sunt surprinzătoare.

Are în compoziție fier, iod și fluor

Turmalina are în compoziţie potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, siliciu, iod, fluor şi alte elemente. În total, găsim în turmalină 26 de elemente din tabelul periodic. Denumirea sa vine de la cuvântul în limba sinhaleză „turamali” sau „toramalli”, care se aplică la diferite geme găsite în Sri Lanka. Abia în anii ’80, în Japonia, s-a reuşit măcinarea pietrei până la aducerea ei la stadiul de nisip şi ulterior a fost creată o fibră care include cristale de turmalină şi fir natural - numit fiber dreams. Coreenii au inventat turmalina lichidă, combinată cu fibre naturale. Astfel au putut fi realizate textile şi alte ţesături îmbogăţite cu turmalină.

Folosită pentru tulburările sexuale

Proprietăţile vindecătoare ale turmalinei se observă la nivelul sistemului nervos central, asupra somnului, imunităţii şi sistemului endocrin. Este folosită, cu succes, în tratarea afecţiunilor circulatorii şi ale sistemului reproducător. Această piatră neutralizează energiile negative. Dintre toate tipurile de turmalină, cele verzi au cel mai puternic efect antiîmbătrânire. Turmalina este remediul perfect pentru tulburări sexuale şi impotenţă, acţionând ca un puternic afrodiziac. Surprinzător, această piatră este folosită ca remediu şi împotriva cancerului. Conform unor cercetări în domeniu, turmalina poate fi un indicator al radioactivităţii.

La încălzire, emană raze infraroşii de undă lungă, care refac sistemul limfatic

În tratamentele cu turmalină, aceasta poate fi plasată între chakre, pentru a regla fluxul energetic dintre ele. La încălzire, turmalina creează un câmp magnetic slab, emană raze infraroșii de undă lungă (FRAI) şi anioni (ionii încărcaţi negativ), care au următoarele efecte: stimulează metabolismul, îmbunătăţesc circulaţia sângelui, refac sistemul limfatic şi pe cel endocrin, îmbunătăţesc absorbţia nutrienţilor la nivelul organelor şi ţesuturilor, întăresc imunitatea, curăță vasele de sânge, regenerează ficatul și ţesuturile nervoase, întineresc aspectul tenului, măresc acuitatea vizuală şi memoria, reduc durerile de cap şi ameţelile; elimină mirosurile neplăcute ale organismului şi au efect antibacterian, protejează împotriva radiaţiilor electromagnetice 100%.

Apreciată în industria cosmetică

Turmalina este folosită intens şi în industria saloanelor de înfrumuseţare, unde sauna cu turmalină, uscătorul de păr sau placa având înveliş de turmalină sunt preferate de profesioniştii în domeniu. Un alt sector în care este foarte apreciată şi utilizată turmalina este cel al industriei cosmetice. În anii ’80 s-a reuşit transformarea turmalinei în praf, fiind acum utilizată în componența cremelor de faţă, care au un efect extraordinar. Ulterior, coreenii au dezvoltat tehnologia turmalinei lichide sau lichefiate, iar acest lucru se aplică în industria textilă, prin înglobarea în ţesături a turmalinei, cu efecte benefice asupra sănătăţii omului. Aceasta e tehnologia ce stă la baza produselor textile şi a centurilor cu turmalină.

Atenţie! Acest mineral are capacitatea de a proteja purtătorul de radiaţiile nocive emise de telefoane, calculatoare şi aparate tv.

În anul 1912, turmalina a fost înregistrată oficial în Asociaţia Americană a Bijutierilor, fiind una dintre pietrele semipreţioase cel mai apreciate. De regulă, se oferă în dar la sărbătorirea a opt ani de căsătorie. Purtată în mod frecvent ca bijuterie, turmalina devine un adevărat talisman

Aduce noroc în viaţa personală

Turmalina este considerată ca fiind piatra prosperităţii şi totodată un bun păstrător al bunăstării. Aduce noroc în viaţa personală şi protejează iubirea şi prietenia pentru mulţi ani. În general, piatra este un stimulator al intensităţii energetice, astfel, poate fi amplasată în altar, în camera copiilor sau oriunde este nevoie de un nivel energetic benefic crescut. Turmalina creează în jurul ei un câmp protector. Purtătorul acestei pietre simte siguranţă de sine, încredere, pace interioară şi, prin urmare, îi cresc dorinţa şi forţa de a crea şi de a construi lucruri benefice în viaţa sa.

A devenit de curând o piatră spirituală

Turmalina a fost descoperită în Insula Elba, din a cărei denumire derivă şi una dintre varietățile sale: elbaita (turmalina multicoloră). Turmalina a devenit cunoscută şi apreciată în Europa începând cu anul 1703, când marinarii olandezi au adus-o ca balast în corăbii din Sri Lanka. Turmalina albastră este folosită din cele mai vechi timpuri ale creştinităţii pentru confecţionarea inelelor pastorale. Egiptenii au utilizat turmalina ca remediu în afecţiuni fizice şi emoţionale. Ei credeau cu tărie că turmalina poate vindeca sistemul nervos, bolile sangvine şi ganglionii limfatici. Hinduşii şi grecii au descoperit că turmalina obţine prin încălzire capacitatea de a atrage obiectele uşoare (de exemplu, paiele, așchiile din lemn etc.). Puterile vindecătoare ale turmalinei au fost apreciate şi de popoarele din Orientul Îndepărtat. De altfel, medicina tradiţională chineză foloseşte de mii de ani terapia cu turmalină. În China şi în Coreea, coroana împăraţilor era împodobită cu pietre de turmalină, care, pe lângă celelalte aprecieri, a fost şi este considerată ca fiind şi piatra prosperităţii. Renumită pentru proprietăţile tămăduitoare, turmalina poate stimula însă şi calităţile artistice, şi a devenit de curând o piatră spirituală.