Main menu

header

569 6 1de Carmen Ciripoiu

Ușor de făcut și la fel de ușor de digerat, supele sunt din ce în ce mai prețuite pentru proprietățile lor tămăduitoare, acestea oferind organismului tot ce are nevoie pentru a-și reveni în urma unei boli.

Mai suple ca niciodată cu ajutorul verzei

Dacă binecunoscuta supă românească rămâne remediul ideal pentru răceli, supa chinezească, picantă şi acră, cu oţet de orez, ghimbir şi usturoi, este folosită pentru tratarea congestiei. Nici supa de varză nu a rămas mai prejos decât suratele ei, aceasta nu numai că elimină kilogramele în plus, dar este acum un remediu minunat recomandat pentru ulcere.

Supa de gahat, remediu pentru hipertensiunea arterială

În ceea ce privește supa de gahat, aceasta este folosită din ce în ce mai des pentru hipertensiunea arterială. Gahatul este o plantă indigenă folosită în comunităţile de fermieri din India Centrală, asemănătoare cu lintea, cu aromă de fân proaspăt tăiat. Atunci când păstăile au ajuns la maturitate, ele sunt culese, uscate şi bătute cu bastoane de lemn, iar seminţele sunt curăţate şi sortate. Kuluth saar sau supa de gahat este o mâncare uşoară, cu o vagă aromă de mucegai, care se consumă cel mai des amestecată cu iaurt şi servită cu orez. Tot indienii folosesc pentru dizolvarea calculilor renali și biliari o lingură cu seminţe de rodie pisate ca o pastă fină, care se adaugă la o cană cu supă de gahat. Gahatul se achiziționează de la magazinele cu specialităţi indiene.

Supa de ghimbir blochează acţiunea prostaglandinelor

Bucătarii chinezi au descoperit remediul care contracarează efectele zborului lung: o oală mare cu supă de ginkgo. Preparatul este considerat cea mai bună gustare pentru noapţile târzii, care ajută organismul să îşi revină. De asemenea, fructele de ginkgo, conform medicinei tradiţionale chinezeşti, sunt recomandate și pentru vindecarea tusei şi reducerea mucusului. Pentru prepararea supei sunt necesare tofu uscat (foo jock), fructe de ginkgo fără coajă (bockguo) şi scoici chinezeşti uscate (gawn yu chee) plus o porţie sănătoasă de ghimbir ras. Unii bucătari adaugă şi friptură din pulpă de vacă. În timp ce românii se chinuiesc din răsputeri să le vină de hac durerilor articulare cu tot felul de medicamente, filipinezii au găsit cea mai bună alternativă: supa de ghimbir. Planta conţine gingerol, un compus care blochează acţiunea prostaglandinelor, substanţe chimice asemănătoare cu hormonii, care contribuie la dezvoltarea inflamaţiei și poate acţiona și împotriva virusurilor gripale. În Filipine, supa de pui cu ghimbir (cunoscută ca tinola de pui) este, de obicei, preparată cu papaia verde, dar se poate folosi la fel de bine și spanacul.

Supa lui Hipocrate, bună pentru ulcer

569 6 2Despre supa lui Hipocrate, denumită după numele celui care a preparat-o pentru prima oară, specialiștii spun că are puterea de a vindeca organismul de tuberculoză, cancer, diabet, artrită, alergii, ulcer, boli de inimă, de rinichi și chiar scleroză multiplă.

Principala proprietate a supei este aceea de a detoxifia organismul și de a echilibra cantitatea de potasiu și de sodiu din corp, aceste elemente fiind primordiale în procesul de vindecare al pacienților. Și această supă are un secret, și anume faptul că renumitul medic a folosit în prepararea acesteia legume proaspete, pe care le spăla bine, fără să le curețe de coajă, și apoi le fierbea la foc lent. Metoda primară de a găti legumele împreună cu coaja lor este foarte benefică pentru sănătate, deoarece multe dintre proprietățile active ale legumelor se găsesc în învelișul lor extern. Ingredientele necesare pentru prepararea supei sunt: 1 rădăcină de țelină de mărime medie, 1 rădăcină de pătrunjel de mărime medie, usturoi după gust, 4 cepe medii, 700 g roșii, 1/2 kilogram de cartofi și puțin pătrunjel. Mod de preparare: legumele trebuie spălate foarte bine, fără a fi însă descojite. Acestea se toacă mărunt și se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore, într-o oală din inox. Apa folosită pentru fiert trebuie să fie apă pură, de izvor. După ce au fiert, legumele se dau prin sită, în care trebuie să rămână doar fibrele. Se pun apoi iar la fiert în apă (cantitatea de apă pe care o folosiți la fiert trebuie să varieze în funcție de consistența dorită). Se lasă la frigider timp de două zile și se consumă o dată, de două ori pe zi, după ce este încălzită în prealabil.

PONT. Supa lui Hipocrate este, în prezent, consumată intens în Terapia Gerson, cunoscută drept terapia folosită în cazul bolnavilor de cancer.

Supa de usturoi ajută la prevenirea și la combaterea simptomelor în caz de hipertensiune arterială, ateroscleroză şi probleme de circulație

Mamele americane ştiu cum să prevină declanşarea congestiei

Despre supa americană a mamelor, o supă de pui concentrată, se spune că este unul dintre cele mai populare remedii casnice care s-au inventat vreodată. De altfel, cercetări recente arată că există chiar date ştiinţifice care atestă că această supă previne declanşarea, de către leucocite, a inflamaţiei şi congestiei din căile aeriene superioare dacă se adaugă puțin ardei cayenne şi o lingură cu ghimbir proaspăt ras la reţeta clasică. Pentru prepararea acesteia este nevoie de următoarele ingrediente: 1 pui întreg tăiat în 8 bucăţi, 1 kg morcovi tăiaţi mărunt, 1 kg ceapă, 4 căţei de usturoi, sare, piper, pătrunjel şi mărar după gust. Mod de preparare: se pun bucățile de pui într-o oală mare, se acoperă cu apă şi se fierb, având grijă să se înlăture spuma. Se adaugă morcovii şi ceapa şi supa se fierbe la foc mic două sau trei ore, adăugând apă atunci când este nevoie. Se zdrobește usturoiul şi se adaugă în supă, apoi se asezonează cu sare, piper, mărar şi pătrunjel. Pentru o supă mai groasă, se scoate un polonic sau două cu legume, se pasează și se adaugă înapoi în supă.