Main menu

header

572 9 1de Iulian D. Moleianu

Apreciate chiar din Antichitate, curmalele au fost utilizate în terapeutică de egipteni încă de pe vremea faraonilor. Beneficiile lor sunt cunoscute în toată lumea. Mai mult, frunzele de curmal au, de asemenea, efect vindecător în cazul multor afecţiuni.

În trecut ofereau putere de luptă războinicilor

Curmalele sunt folosite în bucătărie pentru o mulţime de preparate culinare delicioase, dar, mai mult decât atât, sunt recomandate de mulţi medici în tratarea unor afecţiuni, fapt ce le sporeşte popularitatea. Principalele zone producătoare de smochine sunt: Asia Mică, Irakul, Africa de Nord, Serbia, Italia, Spania şi sudul Franţei. Curmalii, pomii care produc aceste fructe minunate, au fost aduşi pe coasta de vest a Americii de misionari spanioli în anii 1700. Riscul de a înfrunta pericole pe mare a meritat, deoarece curmalele erau considerate de marinari drept cea mai puternică proteină, care reuşea să le asigure puterea necesară. Mai mult, după ce luptele navale cu piraţii s-au înteţit, mateloţii administrau tinctură de curmale confraţilor răniţi la ochi, deoarece observaseră că aceste fructe sunt un antidot teribil împotriva orbirii. Şi astăzi, curmalele sunt recomandate în tratamentele oftalmologice, deoarece vitaminele B conţinute de aceste fructe, precum şi carotenoidele, cum ar fi luteina şi zeaxantina, sunt absorbite în retină, pentru a menţine funcţiile optime de lumină, de filtrare şi protejează împotriva degenerescenţei maculare. Vitamina A protejează ochii, chiar plămânii şi gura, menţinând însă şi fineţea pielii. Taninele, care sunt flavonoide, precum şi antioxidanţii polifenolici ajută împotriva conjunctivitelor, infecţiilor, inflamaţiilor şi previn sângerările excesive. De asemenea, vitamina K este un coagulant benefic circulaţiei şi oaselor.

Are efecte tămăduitoare în cazuri de colici

Curmalele sunt considerate şi excelente medicamente pentru stomac, deoarece sunt foarte uşor de digerat, permiţând corpului să profite din plin de dulcea- ţa lor, dar şi de efectele tămăduitoare în cazuri de colici. Fibrele alimentare din curmale ajută la deplasarea cu uşurinţă a reziduurilor prin colon şi la prevenirea colesterolului. Conţinutul de fier, o componentă a hemoglobinei în celulele roşii din sânge, determină echilibrul de oxigen. Potasiul, un electrolit, ajută la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale. O singură curmală pe zi poate fi considerată un cec în alb pentru sănătatea dumneavoastră pe termen lung, deoarece aceste fructe pot face parte atât dintr-o excelentă cură de reglare a greutăţii, cât şi din tratamentul contra diverselor afecţiuni cardiace.

Tratament pentru cancerul abdominal

De curând, s-a dovedit ştiinţific aportul curmalelor în tratamentul împotriva cancerului abdominal. Societatea Americană a Cancerului recomandă consumul zilnic a 20-35 g fibre solubile preluate din curmale. Efectul scontat apare însă doar dacă boala este depistată din timp şi nu în faze avansate.

De folos pentru mahmureală

Cantitatea de substanţe nicotinice conţinută de curmale tratează problemele intestinale, omorând bacteriile care cauzează infecţii. De asemenea, curmalele coapte conţin potasiu, mineral care elimină diareea. Fructele reglează inclusiv greutatea corporală. Au în componenţă zahăr, grăsimi nesaturate, proteine şi multe vitamine esenţiale, un mix excelent de substanţe nutritive care vă ajută să ajungeţi la o greutate ideală dacă sunteţi supraponderal. Un kilogram de curmale furnizează în jur de 3.000 de calorii, fapt ce avantajează tratamentul împotriva anemiei. Fierul şi florul, alte minerale conţinute de curmale, alături de grăsimile vegetale, încetinesc procesul de deteriorare a dentiţiei şi neutralizează efectele intoxicaţiei cu alcool, fiind un bun remediu şi pentru... mahmureală.

În război cu furunculele şi plăgile atone

Aceste fructe sunt recomandate ca uz intern copiilor, adolescenţilor, convalescenţilor, bătrânilor, sportivilor şi femeilor însărcinate, şi se pare că fac minuni în cazuri de astenie fizică şi nervoasă. De asemenea, au efect vindecător în situaţii de iritaţii gastrointestinale (gastrite, colite), stări acute febrile, inflamaţii urinare şi pulmonare. Administrate pe cale externă, curmalele pot preveni sau combate o serie de angine, inflamaţii ale gurii (stomatite, gingivite), abcese, furuncule şi plăgi atone.

Sucul obţinut din curmale crude este folosit în tratarea unor afecţiuni ale bebeluşilor, mai ales contra tusei şi a tulburărilor circulatorii, dar şi în situaţii de inflamare a gingiilor la adulţi. Curmalele, fierte în apă sau în lapte, tăiate în două şi aplicate pe furuncule, abcese şi arsuri, au efect magic.

Împreună cu laptele de capră, cresc fertilitatea

Curmalele sunt benefice şi pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale, crescând libidoul şi contribuind la tratarea disfuncţiilor sexuale. O mână de curmale pusă la înmuiat peste noapte într-un bol cu lapte de capră şi consumată dimineaţa, cu pudră de cardamom şi cu miere, funcţionează ca un tonic puternic pentru aparatul reproducător, crescând potenţa şi fertilitatea.

Moduri de administrare

Uz intern: curmalele se consumă de preferinţă uscate sau crude, în formă solidă sau de suc. Ele pot fi prelucrate: la cuptor (în prăjituri sau coapte simplu), în gemuri şi în dulceţuri, sub formă de vinuri sau chiar prăjite.

Uz extern: tinctura de curmale este folosită pentru tratarea unor răni aflate la suprafaţă sau a eczemelor. Mod de preparare: se amestecă cinci-şase fructe crude cu frunze pisate, 150 ml alcool sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, 100 ml apă.

O reţetă simplă împotriva constipaţiei

Curmalele au un efect benefic şi împotriva constipaţiei. Iată o reţetă simplă, care vă poate scăpa de asemenea probleme: se fierb într-un castronaş cu lapte trei-patru curmale proaspete, alături de 15-20 de stafide. Acest amestec se consumă dimineaţa, pe nemâncate. Rezultatul? Imediat veţi scăpa de constipaţie!... Iată şi alt mod de preparare cu acelaşi efect: puneţi la înmuiat, toată noaptea, în puţină apă, şase-şapte curmale spălate în prealabil cu apă călduţă. Se vor mânca a doua zi dimineaţa, pe stomacul gol.