Main menu

header

572 8 1de Raluca Grințescu

În ultima perioadă, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii din întreaga lume au constatat că un extract din fructele de soc este capabil să neutralizeze cei mai periculoşi microbi şi să mărească capacitatea de apărare a organismului, devenind un puternic concurent al medicamentelor antivirale cunoscute până în prezent.

Conține vitamine, minerale și uleiuri esențiale

În Evul Mediu, fructele de soc se foloseau în arsuri şi în diferite boli ale pielii. Socul negru este întâlnit în toate regiunile ţării, creşte pe lângă garduri, la liziere, în tăieturile de pădure, pe malul râurilor, de-a lungul drumurilor forestiere. Este un arbust cu înălţimea de patru-cinci metri. Fructele sferice, de culoare neagră, sunt foarte bogate în zahăr şi în vitaminele A, B, C, tanini, acizi organici, caroten, minerale şi uleiuri esenţiale. Florile se recoltează în lunile mai-iulie, iar fructele, în septembrie-octombrie. Uscarea ambelor produse se face la soare sau la umbră pe timp nefavorabil, în locuri bine aerisite.

Fructele proaspete se păstrează în frigider, dar nu mai mult de 36-48 de ore de la recoltare, după care se trece la prepararea de suc, sirop, pulbere sau tinctură. Iată care sunt principalele boli care se tratează cu fructe de soc: obezitate, gută, reumatism, gripă, cancer, dermatoze, acnee, alergii, psoriazis, insuficiență renală, guturai, constipaţie, herpes, înbunătățirea vederii, boli oculare, tumori maligne şi benigne.

Bun pentru slăbit

Persoanele obeze sau supraponderale care vor să slăbească pot folosi următoarea schemă de tratament: în prima zi se ia o linguriţă cu tinctură din fructe de soc seara, pe stomacul gol, a doua zi se iau două linguriţe la aceeaşi oră ș.a.m.d., timp de șapte zile, când se iau șapte linguriţe, această ultimă doză se ia timp de patru săptămâni. Tratamentul face ca apa să fie eliminată mai rapid din corp, se intensifică tranzitul intestinal, scade foarte mult pofta de mâncare şi tot timpul dă o stare de saţietate. Gripa, guturaiul se vindecă în maximum opt-zece zile luând trei linguriţe cu tinctură de soc pe zi diluată într-un pahar cu apă. Odată cu vindecarea gripei se vor diminua şi alte simptome, cum ar fi durerile musculare, febra sau stările de slăbiciune. S-a constatat că substanţele din fructele de soc blochează infectarea celulelor sănătoase, stopând boala. Este cunoscut faptul că niciun medicament natural sau de sinteză nu are efectele atât de sigure ca fructele de soc. O cură în cazul bolilor hormonale durează 30 de zile. Se iau două linguriţe cu tinctură dimineaţa înainte de mâncare şi două linguriţe seara. Se pot dilua în apă. În insuficiență renală se iau de trei ori pe zi câte o linguriţă cu tinctură de fructe de soc negru timp de două săptămâni.

Sucul face minuni în răceli și gripă

Boabele de soc negru au constituit un remediu popular de secole în America de Nord, Europa, Asia de Vest şi Africa de Nord, prin urmare, beneficiile medicale ale socului sunt cercetate şi redescoperite. Socul negru este folosit pentru acţiunea sa antioxidantă, pentru a scădea colesterolul, pentru a îmbunătăţi vederea, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru îmbunătăţirea activităţii inimii, fiind util în tuse, răceli, gripe, infecţii bacteriene sau virale şi inflamaţii ale parotidelor (oreion). Bioflavonoidele şi alte proteine din suc distrug abilitatea virusurilor ce provoacă răceala sau gripa. Oamenii răciţi care au consumat suc de soc negru şi-au redus din simptomele pe care le prezentau şi s-au recuperat mult mai repede decât cei care nu au consumat acest suc.

Este diaforetic

Boabele de soc negru conţin pigmenţi organici, taninuri, aminoacizi, carotenoizi, flavonoizi, zahăr, rutină, acid viburnic, vitaminele A şi B şi o cantitate impresionantă de vitamina C. Sunt, de asemenea, uşor laxative, diuretice şi diaforetice (induc transpiraţie). Flavonoizii, inclusiv quercetina, sunt acele substanţe recunoscute pentru efectele lor terapeutice şi au fost regăsite şi în florile de soc. Conform studiilor făcute, aceste flavonoide au o acţiune antioxidantă foarte puternică şi protejează celulele împotriva deteriorării.

Util în caz de SIDA

Fructele de soc negru au fost incluse în Catalogul Plantelor Medicinale CRC din 1985, iar în anul 2000 apar în referinţele cărţii Remediile Asistenţei Mosby, ca indicaţii pentru răceală, gripă, infecţii, congestie nazală şi pulmonară şi pentru temperatură ridicată.

În Israel, Laboratorul Oncologic Hassassah a determinat că fructele de soc negru stimulează sistemul imunitar şi au tratat pacienţi de cancer şi SIDA. Gama largă de beneficii (de la răceli, gripe la crize astmatice, diabet şi pierderea în greutate) nu mai lasă loc de îndoială în legătură cu sporirea capacităţii de apărare a fiecărui sistem imunitar individual.

Sucul de soc negru a fost folosit pentru a trata gripa epidemică din Panama în 1995

Fructele reduc oxidarea colesterolului

Un produs excelent bazat pe suc de soc negru este sucul SambuRex. Pe lângă sucul de soc negru, acesta conține şi un amestec unic de plante medicinale: echinacea purpurea, echinacea angustifolia, Organic Astragalus, precum şi vitamina C cu zinc.

La centrul de cercetări Bundesforschungsanstalt în Karlsruhe, Germania, cercetătorii care au efectuat studii legate de modul în care fructele de soc întăresc sistemul imunitar au concluzionat că acestea stimulează puternic producerea de organism a citokinelor (substanţe de natură proteică indispensabile pentru comunicarea dintre sistemul nervos, sistemul endocrin şi sistemul imunitar, intervin în procesele de inflamaţie şi în protecţia împotriva agenţilor infecţioşi, protecţia antitumorală, în şocul septic) prin flavonoidele numite antociani. Continuarea acestor cercetări a dus la concluzia că antocianii au o capacitate antioxidantă apreciabil mai mare decât cea a vitaminei E sau a vitaminei C. Studiile efectuate la Universitatea Graz din Austria au relevat că fructele de soc negru reduc oxidarea colesterolului LDL.