Main menu

header

572 7 1de Carmen Ciripoiu

Considerată floarea dragostei datorită petalelor sale în formă de inimă, panseluța sălbatică este înzestrată cu puteri tămăduitoare fantastice.

Îngrijeşte tenul gras

Specialiștii în medicină naturistă spun că gingașa panseluță sălbatică reglează metabolismul, ameliorează simptomele răcelii, calmează tusea seacă, reduce inflamațiile, vindecă negii și, nu în ultimul rând, tratează tenul gras și-l revigorează pe cel îmbătrânit. În acest scop, se recomandă maceratul de panseluță mov sau galbenă. Preparatul se obține din trei-patru lingurițe cu floare uscată, la un litru de apă. Se ţine la macerat 24 de ore, apoi se filtrează. Planta rămasă se pune la fiert timp de cinci minute într-un litru de apă și se lasă la răcit. Se amestecă bine cele două poțiuni și se consumă pe perioada unei zile. Cura durează o lună și va reda elasticitatea și lumi- nozitatea pielii.

Combate inflamația faringelui

Micuța panseluță este foarte eficientă și în combaterea inflamației laringelui, cauzată de contactul cu alergenii. În această situaţie, se administrează 0,4 g extract uscat de panseluță de trei-patru ori pe zi, în cure de trei-șase luni, cu pauză de o lună între ele. Extractul uscat al plantei este benefic și în cazul rinitei și al sinuzitei cronice, în care se recomandă 1,2 g pe zi, în cure de 90 de zile, cu pauză de două săptămâni. La rândul lor, curele cu pulbere de panseluță sălbatică tratează eczemele alergice. Se administrează 6-8 g pe zi, timp de 90 de zile.

Reduce rigiditatea articulară

Substanțele conținute de panseluța sălbatică au rol antiinflamator, reducând durerea și rigiditatea articulară. Se administrează 1,2 g extract de panseluță pe zi, timp de două luni. Curele cu panseluțe urmate de o alimentație cât mai bogată în rădăcinoase crude și în fibre alimentare au un rol extrem de important în tratarea astmului. Se consumă un gram de extract uscat zilnic, pe o perioadă de 30 de zile. Atenție! Pentru a evita eventualele alergii, în primele trei zile se administrează doze foarte mici. În timpul curei cu panseluță sălbatică se consumă minimum doi litri de apă pe zi.