Main menu

header

572 7 2de Carmen Ciripoiu

Mesteacănul nu este doar un copac sfânt, un prinț al pădurii de o frumusețe ireală, ci și un leac pentru boli grave.

Tinctura, miraculoasă în bolile de vezică

O acțiune intensă în combaterea insuficienței renale, dar și a vezicii urinare, o are fiertura de mesteacăn, aceasta fiind extrem de utilă și pentru dizolvarea pietrelor la rinichi. Preparatul se obține din patru lingurițe cu mesteacăn care se fierb într-un litru cu apă. La fel de bună în insuficiența renală este și tinctura de mesteacăn, o linguriță, de patru ori pe zi. Aceasta se obține astfel: se culege scoarță de pe ramurile tinere, se toacă apoi cât mai mărunt posibil și se pune într-o sticlă de un litru pe jumătate plină cu alcool alimentar, se astupă cu un dop și se lasă la macerat o lună la căldură, apoi se filtrează. Împotriva viermilor intestinali se folosește cu succes următoarea rețetă: peste 20 g muguri de mesteacăn se toarnă 100 ml alcool de 70 de grade. Se pun într-un recipient din sticlă de culoare închisă şi se lasă la macerat timp de trei săptămâni într-un loc răcoros, ferit de lumină. Se strecoară şi se administrează de trei ori pe zi, 15-20 de picături, înainte de masă.

Ceai pentru diabetici

Tumorile ganglionilor limfatici rămân o simplă amintire cu ajutorul mesteacănului. Se toacă mărunt o parte muguri de mesteacăn, două părți de sunătoare, două părți de lavandă și două părți de frunze de nuc și se fierb în 400 ml apă. Se lasă să clocotească un minut, apoi se introduce amestecul în cuptor, la foc foarte mic, timp de 40 de minute. Se beau câte 100 ml de şase ori pe zi. Ceaiul de muguri de mesteacăn este un remediu foarte bun pentru diabetici. Peste două-trei linguri cu muguri de mesteacăn se toarnă 400 ml apă clocotită și se lasă la infuzat șase ore. Poțiunea obținută se administrează pe parcursul unei zile. Cura durează două săp- tămâni. La rândul lor, frunzele de mesteacăn sunt excepționale în ulcerul gastric cu sângerări la nivelul stomacului. Peste o jumătate de litru de apă în fierbere se toarnă o lingură cu frunze mărunțite de mesteacăn și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Ceaiul se consumă călduț, o jumătate de cană, de trei ori pe zi, după mesele principale.

Atenţie! Medicina tradiţională rusească recomandă ca terapia cu suc de mesteacăn să se ţină în patru etape - primăvara, vara şi de două ori iarna.

Un pahar cu suc de mesteacăn consumat de două-trei ori pe zi înlătură somnolența și stările de irascibilitate

Seva previne apariţia acneei

Congelată în pungi pentru gheață, seva de mesteacăn este un tonifiant de excepție pentru față. Cu acest preparat se masează tenul ușor timp de câteva minute. Tratamentul este bun și pentru prevenirea apariției ridurilor, dar și împotriva acneei. Pentru întărirea rădăcinii părului și eliminarea excesului de sebum se clătește părul cu sevă de mesteacăn. Pentru un păr sănătos, celebra vindecătoare germană Eva Lubke recomandă pulverizarea părului cu apă de mesteacăn sau cu ceai de mesteacăn.