Main menu

header

573 8 2de Carmen Ciripoiu

Când activitatea tiroidei, cea care dictează ritmul organismului, este perturbată, toate funcțiile sunt date peste cap. Cu dereglările tiroidiene nu-i de glumit, dar noroc că există rețete de succes din farmacia verde care îndreaptă situația…

Mugurii de nuc înlătură transpiraţia excesivă

În caz de hipertiroidie, iarba de talpa- gâștei este de un real ajutor. Se folosește sub formă de infuzie, care se prepară din 1,5 g plantă uscată la o cană cu apă. Se consumă trei căni cu ceai pe zi. Decoctul din muguri de nuc reglează metabolismul, înlătură oboseala, transpirația excesivă și mărește rezistența organismului în fața bolii. 200 g muguri uscați se fierb în 400 ml apă, apoi se zdrobesc și se amestecă cu 300 g miere. Se administrează trei linguri pe zi, înainte de masă. Atenție! Preparatul se păstrează la frigider! Un foarte bun reglator este și iarba de ghimpe. Se recomandă pulberea, trei lingurițe pe zi, în cure de trei săptămâni, cu pauză de zece zile. Cercetările clinice au arătat că și meiul, cervana sau melisa sunt excelente în tratamentul hipertiroidiei. Specialiștii recomandă infuzii din 1-3 g plantă uscată la 150 ml apă fierbinte. Se beau trei căni zilnic.

De ajutor sunt crețișoara şi coada-șoricelului

Când hormonii tiroidieni își fac de cap sunt utile infuziile din coada-șoricelului și crețișoară. Cele două plante se combină și o linguriță din acest amestec se fierbe în 250 ml apă. Se consumă două căni cu ceai pe zi, una dimineața și una seara, cu jumătate de oră înainte de masă. Dintre toate algele marine, cunoscute ca având efect benefic în bolile tiroidei, cele mai bune sunt cele brune, deoarece stimulează secreția de hormoni tiroidieni. Se administrează sub formă de infuzie, preparată din două-trei lingurițe cu alge brune la o cană cu apă. Amestecul se consumă de trei ori pe zi. Dacă consumați 100 ml suc de țelină în fiecare dimineață pe stomacul gol fac minuni în hipertiroidie, cura cu oțet de miere cu miere este un leac benefic pentru hipotiroidie. Se bea zilnic un pahar cu apă plată în care se adaugă două lingurițe cu oțet. Tot în cazul hipotiroidiei este indicat și sucul de orz verde, 50 ml de trei ori pe zi.

Se recomandă o dietă bogată în fructe de mare, peşte oceanic şi carne albă

În problemele tiroidei trebuie evitate alimentele grase, dar şi varza, spanacul, alunele, ridichile sau piersicile, care inhibă absorbţia iodului. Se recomandă o dietă bogată în fructe de mare, peşte oceanic şi carne albă, care ajută la ameliorarea simptomelor. Funcțiile tiroidei sunt îmbunătățite substanțial cu ajutorul uleiului de cătină și a urzicii, iar roșiile, strugurii, porumbul, morcovul, perele, ceapa și usturoiul sunt aliaţi de nădejde în dietă. Ceapa și usturoiul nu se recomandă însă celor suferinzi de gastrită, ulcer sau femeilor care alăptează.

Hipertiroidia se caracterizează prin palpitații cardiace, scădere în greutate, oboseală, anxietate, iritabilitate, insomnii, transpirație abundentă, iar în cazul hipotiroidiei apare acumularea de kilograme în plus, se instalează gușa, tulburările de memorie și cele de concentrare