Main menu

header

583 8 1de Carmen Ciripoiu

Problema produselor cu factor de protecție este destul de delicată. Și asta pentru că foarte multe persoane nu știu că valoarea factorului de protecție nu indică „puterea de acoperire”, ci perioada, în minute, în care pielea este protejată. Despre ABC-ul cremelor naturale de protecție solară, un interviu cu fitoterapeutul Adrian Udrea (număr de telefon: 0766.750.201).

„Produsul de protecție pe care-l folosim trebuie să aibă o compoziție cât mai naturală”

583 8 2- Suntem în plină vară, iar cremele de protecție solară trebuie alese după mai multe criterii. Care ar fi acestea?

- În ultimii ani, odată cu intensificarea problemelor de la nivelul pielii, se accentuează tot mai mult importanța aplicării produselor cu protecție solară. Unii specialiști recomandă folosirea de produse cu factor de protecție cât mai mare, mizând pe capacitatea acestora de a proteja organismul și pielea, în mod special, de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete. Este important însă ca produsul de protecție pe care-l folosim să aibă o compoziție cât mai naturală și cât mai puține ingrediente chimice. Esențial este ca la alegerea unei creme să ţinem cont de compoziție, vârsta pe care o avem, tipul de piele și intervalul orar la care ne expunem la soare.

- Cum se aplică în mod corect cremele de protecție solară?

- Prin masaj în funcție de segmentul corporal. La nivelul membrelor inferioare, sensul de mișcare este ascendent, dinspre gleznă spre genunchi, apoi spre zona coccigiană. În cazul membrelor superioare, sensul de masaj este dinspre mână spre zona umărului, iar în ceea ce privește trunchiul pe partea posterioară, dinspre fesieri spre zona cervicală, din zona ombilicului spre zona gâtului, cu mențiunea că în zona abdominală și în cea a pieptului este indicat ca mișcările să fie circulare.

„Acoperiți alunițele cu bucăți de castravete”

583 8 3- Specialiștii spun că cele mai bune sunt produsele naturiste, care nu dăunează pielii. Ce ne recomandați?

- Dacă nu doriţi să apelaţi la produsele bio ale unor producători cunoscuți, puteţi să vă preparaţi singuri cremele de protecție solară. Pentru prima rețetă se amestecă 10-15 picături de ulei de castravete cu 10-15 picături de ulei de cătină, o linguriță cu unt de cacao și un vârf de cuțit cu pudră de zinc. Se aplică pe corp până ce preparatul intră bine în piele. O altă combinație utilă se realizează prin amestecul unei lingurițe cu unt de shea cu 10-15 picături de ulei de morcov, 10-15 picături de ulei de cocos și un vârf de cuțit cu pudră de urucum. Excelent este și produsul obținut din 10-15 picături de ulei de migdale în amestec cu 10 picături de ulei de rodie, 10-15 picături de ulei de cătină sau de morcov și un vârf de cuțit cu pudră de zinc. Aceste creme sunt foarte utile și celor mici. În perioada verii este indicat consumul a doi-trei litri de apă plată oligominerală sau minerală, în care se poate adăuga sodiu, potasiu, magneziu și clor. O hidratare corespunzătoare este furnizată și de pepenele verde, precum şi de caise, piersici, nectarine, vișine. Se recomandă să fie consumate de două ori pe zi, dimineața și după-amiază. Uleiul de zmeură este un alt produs care oferă o protecție de nivel foarte înalt, fiind estimat la un SPF de 30-50. De aceea poate fi folosit și în scopuri cosmetice. Bogat în vitamina E, acesta are proprietăți de vindecare și de refacere a pielii, este un ulei foarte stabil și rezistent la râncezire.

- Se pot bucura și persoanele cu alunițe de binefacerile soarelui? Ce măsuri de protecție trebuie să adopte?

- Este indicat ca persoanele care au astfel de formațiuni să se expună la soare la ore adecvate și să-și acopere alunițele, în special cele de dimensiuni mai mari, cu bucăți de castravete. Pentru a spori protecția celulară, persoanelor cu alunițe le recomand să consume cât mai mulți antioxidanți, cei mai importanți fiind betacarotenul, vitaminele E, C și resveratrolul.

„Amidonul din cartofi răcoreşte buzele”

583 8 4- Este cancerul de piele în strânsă legătură cu razele ultraviolete? Se tratează cu leacuri naturiste și această gravă maladie?

- Printre cauzele care pot duce la cancerul de piele se numără gelurile de duș și produsele de igienă corporală, loțiunile și cremele cu compoziție chimică, ce, în timp, duc la periclitarea florei bacteriene de la nivelul pielii, creând terenul pentru dezvoltarea bacteriilor patogene, zahărul și produsele care-l conțin, prin prejudicierea fibrelor de colagen și elastină, lipsa de antioxidanți și produse crude în alimentație, expunerea la soare în intervalul orar necorespunzător (orele 11:00-16:00). Nu soarele face rău, ci radiațiile ultraviolete, care, din cauza diminuării stratului de ozon, cât și a poluanților din atmosferă, exercită un efect nociv asupra pielii.

- O altă mare problemă cu care ne confruntăm în zilele toride sunt buzele arse de soare. Cum ne ajută natura în acest sens?

- Pentru uscarea buzelor sunt excepționale uleiul de ricin, balsamul de buze cu aloe vera și crema cu vitamina A. Amidonul din cartofi este soluţia excelentă pentru a răcori pielea arsă de pe buze. Cea mai simplă metodă ca o persoană să se bucure de proprietăţile cartofului este să fie ras și pasat în blender, iar sucul obținut să se aplice pe buze, până ce acesta se usucă. O metodă ingenioasă este şi introducerea sucului într-un pulverizator portabil în cazul deplasărilor. Una dintre cele mai rapide soluţii pentru a calma buzele arse de soare este laptele, şi asta datorită acizilor graşi şi a acidului lactic existenţi în lapte. Se înmoaie o compresă într-un bol cu lapte care se aplică pe buze. Efectul maxim va fi obţinut dacă se folosește un lapte cu conţinut ridicat de grăsime.

Alte uleiuri cu factor de protecție solară sunt cel din germeni de grâu, uleiul de nuci de Macadamia, avocado, cânepă, jojoba, nucă de cocos

„Crema de gălbenele tratează arsurile“

- Cum scăpăm de arsurile provocate de soare? Ce măsuri naturiste de prim ajutor sunt cel mai la îndemână?

- Și aici medicina naturistă dispune de remedii care trebuie aplicate imediat după expunerea la soare și efectuarea dușului pentru îndepărtarea transpirației. Cel mai eficiente și mai apreciate sunt sucul de castravete proaspăt stors, gelul de aloe vera pentru uz extern, uleiul şi crema de gălbenele și iaurtul de casă obținut din lapte crud.