Main menu

header

583 6 1de Raluca Grințescu

Fie că este vorba despre o inflamaţie a urechii în perioada copilăriei, fie că este vorba despre o problemă degenerativă legată de bătrâneţe, în funcţie de problemele specifice pe care le aveţi, alegeţi din următoarele recomandări pe cele care credeţi că vă sunt potrivite şi la îndemână!

Uleiul de migdale scoate dopurile de ceară

Uleiul de migdale este bun pentru toate bolile de urechi, dopuri de ceară (după ce se ţin picăturile în ureche cu un dop de vată, se pulverizează apă caldă cu ajutorul unui pulverizator) sau slăbirea auzului. Se vor consuma: migdale dulci, varză, argilă. Sucul de varză şi lămâia sunt indicate pentru instilații repetate în urechi. Se face o soluţie alcoolică de propolis 30% în amestec cu ulei de măsline sau de porumb 1/4. Se agită bine şi se introduce în ureche o meșă de tifon, îmbibată în emulsie, o dată la două zile, pentru 36 de ore, 10-12 aplicaţii. Se introduce în ureche un tampon cu vată subţire şi lung, înmuiat la un capăt în ulei de ricin cald (tamponul trebuie să ajungă cât mai aproape de timpan). Se ţine de seara până dimineaţa. După patru-cinci zile apare rezultatul. Se vor bea următoarele sucuri: din morcov, sfeclă şi spanac; hrean ras (una-două linguriţe), lămâie (dizolvă mucusul); morcov, ţelină şi pătrunjel (circulaţia în vasele sangvine va fi bună); morcov, ţelină şi ridichi (vindecă mucoasele şi elimină mucusul dizolvat de hrean). Nu se consumă lapte, pâine şi amidon.

Uleiul de mușețel, împotriva vâjâitului

583 6 2Pentru surditate şi vâjâit se foloseşte ulei de muşeţel. Se face un macerat din flori proaspete de muşeţel în ulei de măsline într-o sticlă bine închisă, ţinută la soare trei săptămâni. Se iau 50-100 ml ulei strecurat, se pune într-o crăticioară la foc mic, pe o tablă groasă. Peste uleiul încins se pun trei-patru rondele de ceapă de apă dulce potrivit de groase. Se lasă să se călească puţin, până se înmoaie ceapa. Se dă crăticioara la o parte câteva minute, se strecoară uleiul şi se pune într-o sticluţă bine închisă şi se păstrează la rece. Seara, se încălzeşte puţin ulei şi se pun cinci-șase picături calde în ureche. Staţi culcați pe o parte cinci-opt minute. Astupaţi urechea cu un mic tampon de vată. Se repetă operaţia timp de o săptămână întreagă. Vâjâiala dispare, iar auzul revine treptat. Acest ulei este bun şi pentru dureri reumatice articulare. Se frecţionează locul afectat cu bitter suedez, apoi cu ulei de muşeţel.

Ginkgo Biloba îmbunătăţeşte auzul

Ginkgo Biloba stimulează trecerea sângelui chiar şi prin cele mai înguste vase, pentru a hrăni ţesutul înfometat de oxigen de la nivelul creierului, deseori reuşind să refacă memoria. Ginkgo reduce vertijul şi ameţeala, reduce ţiuitul din urechi (tinitus), îmbunătăţeşte auzul diminuat cauzat de reducerea fluxului sangvin. Beţi zilnic două căni cu ceai preparat din această plantă sau, şi mai bine, folosiţi pulberea obţinută prin râşnița de cafea, o linguriţă, de patru ori pe zi (se păstrează sub limbă zece minute, apoi se înghite cu puţină apă). Se face o cură timp de trei luni, pauză - o lună, apoi se poate relua. Folosiţi frunzele de Ginkgo timp îndelungat, mai ales dacă sunteţi în vârstă sau suferiţi de o degenerescenţă avansată.

Mugurii de nuc, utili în inflamații cronice

Extractul glicerohidroalcoolic din muguri de nuc are efecte pozitive în tratarea inflamațiilor cronice şi a supurațiilor mucoaselor din sfera ORL (otite, rinite, stomatite, gingivite). Se va administra o doză de 2 ml de două ori pe zi, cu zece minute înainte de mesele principale, timp de 30 de zile. După o pauză se mai poate relua. Înainte de folosire, extractul se diluează cu puţină apă. Preparatul astfel diluat se agită, se soarbe lent şi se ţine cât mai mult în gură, pentru favorizarea absorbţiei prin mucoasa bucală. Pentru combaterea infecţiilor, dar şi a hipoacuziei, pot fi puse şi trei picături de suc de ceapă, trei picături de suc de usturoi şi șase picături de ulei de migdale dulci. Tratamentul durează zece zile, după care se mai poate repeta.

Otitele trec cu tinctură de propolis

583 6 3În cazul otitelor puteți folosi următorul procedeu, cu rezultate foarte bune. Într-o sticluţă se amestecă tinctură de propolis (o parte) cu ulei de in sau cu ulei de migdale dulci (trei părţi). Înainte de aplicaţie se agită bine sticluţa. Seara, înainte de culcare, se introduce în ureche o meșă de tifon îmbibată în această emulsie, un capăt al meșei rămânând afară din ureche. Propolisul este un antibiotic natural redutabil şi combate rapid infecţia, iar uleiul de in are proprietăţi antiinflamatoare. Extern, pe urechea cu pricina se aplică o cataplasmă de argilă (direct pe piele), care are capacitatea de a determina drenarea rapidă a infecţiei (atrage şi scoate materia morbidă). Dacă nu aveţi argilă, puteţi folosi o cataplasmă din foi proaspete de varză, zdrobite în prealabil.

Levănțica, de ajutor în caz de durere

Tot în cazul durerilor de urechi puneţi trei picături de ulei volatil de levănţică, două linguriţe cu ulei de măsline (sau de in) călduţ. Aplecaţi-vă capul pe partea cu urechea sănătoasă, puneţi câteva picături de ulei în urechea suferindă, apoi astupaţi-o cu puţină vată. Nu puneţi niciodată ulei în ureche dacă există o secreţie, fie că este un lichid limpede, puroi sau sânge, deoarece aceasta poate duce la perforarea timpanului. Pentru redarea supleții timpanului şi sensibilizării traiectului nervos steto-acustic se pot pune, înainte de culcare, în fiecare ureche, câteva picături de ulei de migdale dulci.

Uleiul de lumânărică calmează iritația mucoaselor

Uleiul de lumânărică are efecte excelente în tratarea infecţiilor urechii. Printre substanţele active ale plantei se numără mucilagiul şi aucubina, ceea ce ar putea explica posibilitatea acesteia de a calma iritația mucoaselor. Uleiul de lumânărică se poate prepara prin macerarea florilor proaspete ale plantei în ulei de măsline sau în alt ulei; se lasă la macerat trei săptămâni, apoi se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă la întuneric. Puneţi cinci până la zece picături călduţe în ureche la fiecare două-trei ore. Pentru o infecţie a canalului urechii externe (şi interne), puneţi în ureche câteva picături de tinctură de echinacea. Intern, pentru stimularea imunităţii, un adult poate lua câte o linguriţă cu tinctură de patru ori pe zi, diluată în puţină apă sau în ceai, timp de 30 de zile.

Cataplasmă cu ceapă

Tocaţi mărunt o ceapă, puneţi-o într-o batistă (sau pânză subţire) şi legaţi batista ca un săculeţ. Ceapa, bogată în uleiuri eterice, calmează durerile şi stopează infecţiile. Culcaţi-vă pe-o parte şi ţineţi săculeţul cu ceapă pe urechea bolnavă. Aplicaţiile pot fi făcute de două-trei ori pe zi. Puneţi într-un săculeţ de pânză patru linguriţe cu sare grunjoasă. Încălziți-o în cuptor până devine suportabilă pentru piele. Țineți-o lipită de ureche şi schimbaţi-o când s-a răcit. Căldura calmează durerea.

Ceapa de mare, împreună cu uleiul de muşeţel, combate surditatea

Uleiul de usturoi repară perforările

O aplicaţie simplă şi eficientă pentru tratarea infecţiilor urechii, cât şi pentru regenerarea timpanului este de a pune câteva picături de ulei de usturoi direct în ureche. Astupaţi uşor canalul cu un tampon de vată. Puteţi extrage uleiul de usturoi pisând sau zdrobind trei căţei de usturoi în două linguri cu ulei de măsline. Puneţi amestecul într-un borcan curat, cu gura largă, acoperiţi-l şi scuturaţi-l. Lăsaţi-l să stea la temperatura camerei câteva zile şi apoi strecuraţi-l prin tifon. Cercetătorii chinezi au constatat că usturoiul (tăiat în lamele fine, puse pe un tampon de vată şi introduse în ureche sau aplicat ca în procedeul descris anterior) a ajutat la refacerea timpanelor perforate la 18 persoane din 19.