Main menu

header

584 9 2de Raluca Grințescu

În aceste zile toride de vară, hidratarea organismului devine mai importantă ca oricând. Pentru că răcoritoarele din comerţ se prezintă cu oferte atractive de arome, gusturi şi culori, se cade pradă adesea tentaţiei de a le consuma. Din nefericire, mai bine de 90% dintre băuturile din comerţ sunt mai degrabă otrăvitoare decât răcoritoare, hidratarea făcându-se de cele mai multe ori cu lichide ale căror efecte sunt prea puţin cunoscute. Pentru a evita toate aceste capcane şi pericole pentru sănătate, putem apela la răcoritoarele preparate în casă, obţinute din ingrediente sigure, care, pe lângă gustul îmbietor, constituie şi un real tratament pentru boli.

De căpşuni cu banane

Mixtura de căpşuni cu banane este un suc-medicament, o băutură inventată de italieni, care cucereşte Europa şi America. Pe lângă gustul foarte plăcut şi răcoritor, este totodată un remediu puternic. Mod de preparare: în vasul de blender se adaugă o jumătate de litru de apă, două-trei banane şi aproximativ o jumătate de kilogram de căpşuni, bine spălate şi curăţate. Dacă sunteţi dependent de gustul dulce, puteţi adăuga în mixtură două linguri cu miere. Dacă însă vă aflaţi la dietă, adăugați în compoziţie doar o linguriţă cu miere. Mixați ingredientele timp de un minut şi jumătate şi consumaţi băutura cât mai repede. Aceasta îşi pierde proprietăţile într-o oră. La nevoie, căpşunile pot fi înlocuite cu zmeură. Se consumă câte 500 ml - 1 litru din această băutură înainte de masă, pe stomacul gol. Cura durează cel puţin două săptămâni.

De afine și aloe vera

Când vă plictisiți de acelaşi smoothie cu banane, încercați și altceva: un smoothie în care vedetă este gelul de aloe vera! Va aduce un boost de nutrienţi, calmează şi curăță tractul digestiv şi îmbunătăţeşte digestia. Şi are şi proprietăţi detoxifiante! Datorită consistenţei sale, gelul absoarbe toxinele din intestine şi le elimină. Ingrediente: 1 cană cu lapte de cocos sau de migdale, 1/2 cană cu afine, 1/2 cană cu mango, 1 bucată de 3-4 cm de aloe vera, curăţată de coajă, câteva frunze de mentă, agave, sirop de arţar sau miere (opţional). Mod de preparare: mixați toate ingredientele în blender la viteză mare, până obţineți un smoothie fin. Dacă aveți un blender care mixează gheaţă, puteți adăuga şi câteva cuburi pentru un plus de prospeţime!

Shake verde

Shake-ul din frunze şi fructe este cel mai puternic „medicament” contra constipației, în special pentru cei care consumă salate verzi foarte rar. Green smoothie este soluţia pentru toţi dintre noi care nu avem aportul necesar de fibră vegetală în dieta zilnică. Nimeni nu spune însă să renunţaţi la salatele bogate din frunze verzi sau din rădăcinoase. Ingrediente: 2 banane mari bio, 1 fruct de mango bine copt, 2 mere dulci, 3-5 frunze de salată sau spanac, 1,5 l apă filtrată, 3-4 cuburi de gheaţă. Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele în blender până obțineți un smoothie delicios.

Smoothie de mango şi avocado

Nu trebuie să vă sperie acest amestec, mai ales că veți obţine una dintre cele mai bune combinaţii pentru o sursă grozavă de grăsimi sănătoase, având parte şi de un aliment cu o textură grozavă. Cu această licoare delicioasă veți simţi cum vă crește la maximum nivelul de energie şi al stării de spirit. Ingrediente: 100 g mango tăiat cubuleţe, 50 g avocado copt făcut piure, 120 ml suc natural de mango, 250 g iaurt (la care adăugați vanilie sau scorţişoară) sau lapte de migdale, 1 lingură cu suc de lime. Mod de preparare: amestecați toate ingredientele într-un blender până obțineți un smoothie excepțional.

O citire atentă a etichetei de pe băuturile-medicament din comerț dezvăluie cantităţi uriaşe de zahăr, acizi şi E-uri, unele mai toxice ca altele